Kommentarer på Dag 54: Skadade axeln ett orosmoment


Utrustningen och även kroppen måste vara i toppskick, annars äventyras löpet. Idag bytte jag därför bakdäck. Mot min plötsligt värkande axel satte jag in medicin.

En helvetesnatt med värkande axel och ingen sömn. Ja, den gångna natten blev en pärs. Helt klart är axelskadan en löparskada.

Sällan har jag haft så ont. Värken strålade ner från höger axel till handen. Jag hade inga smärtstillande preparat och det var först vid 6-tiden på morgonen då frukosten börjde serveras receptionen gav mig några tabletter ibuprofen. Först då kunde jag sova men det blev bara en timma.

Idag har jag på inrådan av pharmacept inhandlat ett smärtstillande och ett inflammatoriskt preparat. Och effekten kom nästan direkt. Svullnaden i axeln har börjat gå ner, värken har till stor del försvunnit men jag kan fortfarande inte lyfta höger arm rakt up. Detta påverkar löpningen negativt men också vanliga röreler som påklädning och kamning etc.

Lunchstopp i Brady, Nebraska. Innan jag går in byter jag tröja och hänger upp mina svettga kläder för torkning. Att få termosen fylld med is är aldrig några problem.

Jag ser dock ljuset i tunneln. Det är ingen "farlig" skada och och problemen brukar försvinna av sig själv efter ett tag,  läser jag. Och svullnaden är på väg ner. Att knuffa en tung vagn måste  slita. Dagens löpning hämmades inte särskilt mycket. Jag var mest bara fruktansvärt sömning och gäspde hela tiden. I natt ska jag förhoppningsvis få sova.

Glädjande är att några logistiska problem i Wyoming ser ut att att lösa sig. Ett hotell  i ödemarken hade lagts ner men nu har motellfamiljen här i Gothenburg en Steve på gång. Och även ett "loppemotell" på gränsen till Wyoming ser jag ut att slippa. Motellfamiljens son ger mig en Steve och jag kan bo hemma hos honom.

Dagens löpning: 44 km

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Klas Peter Suneson - 2018-06-09 07:12:54

Dag 54 i Göteborg Nebraska, efter 300 mil. Tid att byta däck. Smärtlindrande och inflammatoriskt preparat. Måtte det funka!
Berättande bild! Tom Coca Cola flaska, en plattång och några däckmejslar. Har Du haft med dig detta i vagnen, eller har Du förberett så väl att det fanns i depå i Göteborg?

#2 Björn - 2018-06-09 07:23:17

Vår "cousin" Linda Feldman i San Francisco beställde och betalade däcken som skickades till hotellet i Gothenburg. Laggrejer för punkteringar, verktyg, reservslangar m m måste man ha med .

#3 Dr.Doc. - 2018-06-09 07:56:07

https://www.ryggakuten.com/symptom/frozen-shoulder/

#4 sverker - 2018-06-09 08:46:29

Wyoming är roligt - en halv miljon, drygt 2 personer per kvkm - 1/4 med tyskt ursprung, 8 % skandinaver, nästan bara lutheraner och andra protestanter, ingen inkomstskatt och 4 % moms! Härifrån kommer koltågen....hur är det med sån här kylsprej som dom brukar ha på fotbollsmatcher? Wyoming ligger högt - huvudstaden Cheyenne nästan på 1000-metersnivån. Borde bli svalare här för Björn?

#5 Sven - 2018-06-09 08:54:49

Verkar vara starka piller. Bara ingen på bloggen tipsar dopingpolisen. Kan se rubrikerna framför mig: "Svensk världsrekordhållare fast för doping".

#6 Axel - 2018-06-09 09:02:20

Är det möjligt att du knuffar lite med vänster arm när du springer och växlar till höger hand ibland (om vänster arm är otränad så borde den ändå klara någon knuff ibland samtidigt som du sparar högern)?

Du känner ju om det fungerar eller inte, kanske känns det helt fel och du har väl förmodligen testat det. Har man vant sig vid att springa på ett visst sätt kan det ju vara svårt att ändra det.

#7 stig pettersson - 2018-06-09 09:34:42

NSAID likt Ibuprofen är inte att rekommendera i samband med hård fysisk aktivitet särskilt med hänsyn till den extrema belastning du utsätter dig och inte minst dina njurar för i hög temperatur med risk för vätskebalansrubbning. Ofta uppnår man bara smärtstillande effekt och då är rena smärtstillande att föredra. Försök få hjälp med rätt diagnos och adekvat behandling. Beroende på diagnos kan ofta en lokal kortisoninjektion vara att föredra då den inte ger samma systempåverkan.

#8 sverker - 2018-06-09 10:31:14

Ser kraftiga varningar för Ibuprofen i samband med ansträngning! Men Björn bestämmer själv - ett experiment som visar hur läkare övereagerar mot all ansträngning? Många äldre får ta upp till hundra piller per dag - glada blir läkemedelsindustrin så klart. Läkare har ju bevisligen provision på utskrivna läkemedel på vissa håll - inte minst i detta USA!

#9 Jan Suneson - 2018-06-09 11:39:42

På tåg, färjor och flyg brukar man gå ut med rop ?Finns det någon läkare ombord??
Jag hoppas att Björn får några vettiga råd på mediciner och vad han göra från en svensk läkare. Tur i oturen är att det hände i Göteborg. Rent teoretiskt kan ju en veckas vila ske här med bra motell och goda vänner

#10 Bengt Isgård - 2018-06-09 11:48:22

Inte för att jag är någon expert men en kortisoninjektion är nog det jag också tror kan hjälpa. Om det är någon blodansamling vilket en svullnad tyder på så löser kortisonet upp och ger förhoppningsvis välbehövlig vila för axeln. Om du fortfarande har ont så sök läkare snabbt.

Lycka till. Jag håller tummarna.

#11 Lars L - 2018-06-09 23:33:43

Håller med, Ibuprofen och dess släktingar kan vara farliga vid ansträngning. Nu är det ju inte nivån på ansträngningen utan den långa tiden dagligen som är det möjliga problemet. Funkar väl för att förbättra sömnen men avrådes från vid löpning.
En sjukgymnast eller naprapat borde kunna ge en korrekt diagnos och ett rehabiliteringsprogram för axeln. En läkare är bättre på att bedöma riskerna med NSAID och är väl också den som kan ge en kortisonspruta om det är det bästa.

#12 Björn - 2018-06-10 21:47:40

Undviker in i det längsta sjukvården i USA, måste vara betydligt allvarligare. Tack ändå för diverse råd och varningar. Är själv inte särskilt orolig. Axeln ömmar knappt längre och idag söndag kunde jag lyfta armen rakt upp! Idag troligen sista dagen med piller. Mitt motto är keep on running och det har funkat i 37 år.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg