Kommentarer på Dag 56: Feedyards slipper vi


Här på Olson Feedyards utanför North Platte i Nebrska fanns säkert över tusen kor. Korna står tätt packade, trampar i gyttja, föds upp på näringsrik mat, får jnte äta gräs och beta fritt. Efter att ha ätit upp sig under 6-8 månader går de till slakt. Ren industriproduktion men inte så ifrågasatt i USA.

Över tusen sorgsna koögon tittar vädjande på mig när jag stannar till vid en jättelik feedyard längs hwy 30 i Nebraska. Detta är ren industrproduktion- djuren får äta upp sig på kortast möjliga tid och går sedan till slakt.

Feedyards är något väldigt typiskt amerikanskt. Och Nebraska är kostaten Nr 1 i USA. I Texas finns visserligen fler kor men mätt till invånare är Nebraska störst- mer än dubbelt så många kor som människor. Och många tillbringar slutskedet på en feedyard där de snabbt får äta upp sig proteinrik kost, främst majs.

I Sverige har vi inga feedyards. Jag kan inte regelverket men troligen skulle den här typen av "industriproduktion" inte tillåtas. Men även i USA är den ifrågasatt, bland annat av djurrättsaktivister cch miljörörelen. Korna står tätt packade, stressas, får antibiotika och risken för vattenföroeningar är stor. För en lekman ser det ruggigt ut- inga glada djur som går och betar på gröna ängar. Isället trampar de i gyttja, ligger i gyttja och får inte äta ett grässtrå.

Genom att ge korna väldigt energirik kost växer det snabbt. Under 200 dagar på en feedyard kan de öka 180 kg (400 pounds). Nu när det är så varmt brukar man spruta vatten över djuren så att de ska äta mera.

Bob körde ut flytande näringsrik mat i sin tankvagn till en mindre feedyard med tjurar. Det finns alltid folk som kritiserar den här typen av uppfödning men det är ingen jättefråga i Amerika, menade han.

----

Och så något helt annat: Jag är helt återställd i min ömmande axel. Slut med pillerburkarna! Idag passerade jag ännu en tidszon och nu gäller Mountaintime med en tidsskilnad på 8 timmar mot Sverige.

Dagens distans: 54 km

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Klas Peter Suneson - 2018-06-11 11:00:49

Dag 56 (ca 310 mil, i dag saknades den uppgiften.)
Den som gör en resa har mycket att berätta! Feed yards, låter nästan som fransmännens gamla Foie gras, där man tvångsmatade gäss och ankor för att få en fetare leverpastej. Jag undrar hur den Argentinske köttbonden gör med sina djur. Här hemma har vi en helt annan syn på köttproduktion. Här finns extremer åt andra hållet. Mjölkkor och nötdjur är en miljöbov enligt dem. Själv ser jag djuren som nödvändiga och som viktiga landskapsvårdare.
Men alla har ju sin sanning.
Det var lite annorlunda att få vänta till efter 08.30 på ditt blogginlägg. Tidzonen förklarar. Gott att veta att allt fungerar enligt plan.
Keep on running.

#2 Jan Suneson - 2018-06-11 11:23:04

Jag vill bara säga att gårdagens och dagens blogginlägg har varit mycket intressanta. Skönt att axeln är bättre. Hur var klassikern Park motell? Om du får någon tid över så mejla mig och berätta hur Wyoming är löst

#3 sverker - 2018-06-11 12:04:39

kollar farmaren Olson - hans farfars far var från Stockholm - född 1850. Den här är född 1940. Grisarna i Iowa har det på samma sätt. Har just ätit vegetarisk korv.
Vi har fått regn efter torkan och hettan - allt doftar och fåglarna sjunger...

#4 sverker - 2018-06-11 15:28:17

Medskyldig?! Swante Swenson från Barkeryd grundade en boskapsranch till ytan som Blekinge och rekryterade folk hemifrån - "The Swedish pipeline" - de fick komma dit och prova på - han ordnade allt det praktiska - här handlar det om Longhorns som sen drevs norrut till slakterierna i Chicago. Hudarna var minst lika värdefulla som köttet som blev T-bonesteaks?..skulle tro att Pampas i Argentina är sig likt - måste ju vara billigare med beten än den här konstlade utfodringen?

#5 sverker - 2018-06-11 15:32:39

I Texas alltså och det här var väldigt tidigt - SS var född 1816 och kom igång med det här kring 1850.

#6 Malte - 2018-06-11 19:09:09

Då slutar du att äta hambugare nu då och om du ska fortsätta på den nyttiga vägen skippa 3 liter cola om dagen...............

#7 Mikael - 2018-06-11 19:36:41

Är det inte så i Sverige att våra "feedyards" befinner sig inomhus? De kor man ser utomhus är väl i första hand mjölkkor? Och hur ofta ser man grisar rumla runt utomhus? De står väl (i normalfallet) inomhus med inte många kvadmeter att skryta med. Sen tror jag att antibiotikaanvändningen är klart lägre i Sverige.

#8 sverker - 2018-06-11 20:53:23

Googla upp FOODMONITOR:SE - man blir vegetarian på direkten! Indianerna hade riter där de bad villebrådet om förlåtelse. Dessutom blir köttet mörare av motion.

#9 sverker - 2018-06-11 21:10:42

på Swensons SMS-Ranch hemsida ser man kossor som glatt skuttar i gräset!

#10 Ingmarie Nilsson(blog.yoging.se - 2018-06-15 20:41:23

Hemskt. Vi har väl det inte riktigt så men vi är å andra sidan kanske "duktigare" på att stänga inne alla miljontals djur som föds upp enbart för att slaktas. Då syns det inte vilka förskräckliga liv de tvingas leva för sen slaktas och hamna i någon kyl/frysdisk. Tacksam jag valt vegoliv så jag slipper vara en del av och gynna detta (i mina ögon) vidriga.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg