Kommentarer på Dag 64: McDonalds anställer alla


Den McDonaldsanställde (till vänster) går på en halvtimma igenom kedjans regler och värderingar. 14-årige Sawyer (i mitten) lyssnar kocentrerat.

Det är måndag och jag äter lunch på McDonalds utanför Laramie. Intill mitt bord pågår en anställningsintervju med några ungdomar, mest flickor.

Jag lyssnar med ett halvt öra. Det som fångar mitt intresse är en liten kille som sitter mitt bland tonårsflickorna. Han kan inte vara särskilt gammal, tänker jag. Efteråt får jag veta att han heter Sawyer och är 14 år.

-Fick du jobbet? frågar jag.

-Ja, jag ska börja på torsdag och i sommar arbeta 30 timmar i veckan.

-Vad får du i lön?

-Åtta dollar i timman.

-Ditt första jobb?

-Ja, och det ska bli jätteroligt.

Jag blir rörd när jag ser pojken. Han har tagit på finskjortan inför intervjun, tjejerna verkar lite mer vardagsklädda. Eftersom de är äldre får de också lite bättre betalt.

-Vi får nio dollar i timman, berättar den äldsta som är 22 år. Det är inte så dåligt, i alla fall bättre än minimilönen.

Alla på intevju fick jobb trots att de saknade erfarenhet från restaurangbranschen. Hade de däremot begått något brott hade de sannolikt inte anställts..

Den här typen av (tillfälliga) låglönejobb som inte går att leva på kriticeras av många hemma. Själv är jag numera positiv. För Sawyer och andra blir McDonaldsjobbet en nyttig erfarenhet, tror jag. I Sverige ligger de kollektivavtalade minimilönerna  i restaurangbranschen aningen högre.

Min icke regntäta regnjacka skänkte jag bort till en välgörenhetsinrättning. Eftersom den var stängd idag stoppade jag jackan i brevlådan. Ny bättre jacka och vantar inköptes i en löparbutik.

Hann med ett besök på det gamla fängelset i Laramie där den kände förbrytaren Butch Cassidy satt inlåst. Wyoming Territorial Prison var bara igång uder 30 år och stängde 1903.

Dagens distans: 43 km

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Klas Peter Suneson - 2018-06-19 08:46:02

Dag 64, 352 mil. Din dagsetapp var i dag för ovanligheten skull, en klassisk Marathon.
14 år! Då är det väldigt viktigt att få rätt typ av livserfarenhet. Lätt att hamna i fel fålla, den Butch Casidy är ett exempel på. MC Donalds är inte fel. Där möter 14 åringen ett ovanligt brett spektrum av människor, till och med i den lilla staden Laramie.
Någon till och med lätt rörd av mötet. Tack Björn !
Keep on running

#2 sverker - 2018-06-19 09:01:47

Alltså ingen inkomstskatt i Wyoming och säkert lätt fixa billigt boende? Butch var mormon och satt bara två år - han personligen ska inte ha mördat någon - ser litet naiv ut - engelsk 12-barnsfamilj där han var yngst. Skjuten av militärer i Colombia - de andra i gänget köpte en hacienda i Argentina på 42 kvkm. De var ju boskapstjuvar och Butch började som slaktare. En ny mara alltså! I går var det "mässfall" på running kvalitet på Friskis&Svettis - Ringen och jag ledde gruppen. Vi var nere vid Årstaviken i den fylliga och mättade sommarvärmen efter ett välbehövligt regn med litet åskmuller men inte Präriens dramatiska väderväxlingar. Sverige höll undan mot Sydkorea som irriterades av svenskarnas längd - engelsmännen gjorde en snygg nick i sista sekunden mot de besvikna tunisierna. Jättelik fullsatt ny arena i Novgorod - men ölen tog slut i hela stan vilket ju var väldigt synd! (Jag mejlade Spendrup som skulle göra vad de kunde - ölbombare?)

#3 Jan Suneson - 2018-06-19 12:39:40

Matchen England ? Tunisien spelades i Volgograd och hela arena var full av flugor.
Har du haft några insektsproblem ännu?

#4 sverker - 2018-06-19 13:54:24

Volgograd-Stalingrad är fullt med mygg och knott så här års och myndigheterna t.o.m. sänkte Volga inför VM. Ändå drogs de till folkmassan på stadion - mums!
Kossor plågas av dessa flygfän och I Wyoming finns en organisation som håller koll - Wyoming Mosquito Management Association. Myggmedlet U22 tog man fram åt soldaterna som stred i djunglerna under andra världskriget.

#5 sverker - 2018-06-19 14:45:18

US622 - djungelolja kallas det - förbjudet numera i Sverige!

#6 K - 2018-06-19 19:01:18

apoteket säljer US 622 Myggstift Sverker!

#7 sverker - 2018-06-19 22:09:10

men det är inte originalet - innehåller mindre av det farliga DEET. Fortfarande det mest effektiva, även mot fästingar. I djungeln kunde man även få malaria.

#8 Ingmarie Nilsson(blog.yoging.se - 2018-06-19 22:15:24

Själv förstår jag varken hur man kan välja att äta där eller att jobba där...

#9 Björn - 2018-06-20 06:54:33

Jo, myggen är ibland en plåga t ex idag. Men jag har riktiga grejer, amerikanskt myggmedel.
#Ingmarie: McDonalds bättre än sitt rykte. Här serveras inte bara skräpmat, hälften av gångerna tar jag salladsmenyn. Bra wifi och rena toaletter gör McDonals till min favorit.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg