Kommentarer på dag 69: Gott om vildhästar i Wyoming


Den federala myndigheten Burro of Land Management ansvarar för vildhästarnas fortlevnad i Amerika. I Rock Springs, Wyoming,  finns 800 vildhästar i ett hägn och allmänheten kan adopera en häst för cika 1 500 dollar.

Idag såg jag massor av vildhästar med föl. Blev sugen att köpa en men hur skulle jag få hem den? Nej, jag får nog lita till mina apostlahästar istället.

Vildhästar är spännande, tycker jag- ungefär som tyskarna ser på våra älgar. Hästarna infördes av spanska upptäcksresande på 1500-talet och har också blandts upp med ursprungsbefolkningens hästar och hästar som rymt från armén. Idag finns vildhästar i alla de tio västra delstaterna och just i Rock Springs där jag nu befinner mig är det väldigt gott om hästar. Efterom jag hade tid över sprang jag idag ut och tittade på ett hägn. Igår tror jag att jag såg några långt ute på prärien.

Glädjande nog är hästarna inte utrotningshotade, de skyddas av en federal myndighet. I Wyoming äger staten mycket land men hästarna går säkra även på privat mark.Fast det finns galningar som skjuter dom för nöjes skull, ungefär som fok skjuter vargar i Sverige. Vissa år kan populationen nära fördubblas. Allmänheten kan adoptera en häst för runt 1 500 dollar och efter ett år blir man ägare till hästen. Rena reapriset, jag blev lite köpsugen när jag såg de näpna fölen.

Ja, jag hade så gott om tid att jag även hann springa ut till en vapen- och knivmässa. En sådan har jag aldrig varit på förut. Men när det stod klart att inträdet kostde sex dollar vände jag i entrén. Lite turistlöpning i Rock Springs Historical downtown blev det också. Många vackar byggnader där.

Nu håller jag tumarna för att morgondagens väderprognos slår in. Det ska mojna och kanske blir det också lite medvind till Little America.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 sverker - 2018-06-24 09:35:44

Butch Cassidy brukade hålla till på Fountain Club som syns på bilden. Han fick jobb som slaktare innan han spårade ur. De stal boskap och hästar. Boskapen slaktades. Längs Din färdväg ligger passande nog Horse Thief Canyon. Om jag läser rätt hade indianerna inga hästar - alla härstammar från de som spanjorerna förde in tror jag?

#2 sverker - 2018-06-24 11:30:12

på AccuWeather tror dom kring 30 grader i morgon men det är väl skönt - Du är ju van!

#3 sverker - 2018-06-24 14:47:12

hästarna i hagen ser väldigt mycket ut som berberhästar - dessa passar utmärkt i detta klimat med magra beten. Det var alltså morerna som tog dem till Spanien. De ser trevliga ut och är lätta att rida.

#4 Klas Peter Suneson - 2018-06-24 17:23:24

Dag 69, 381 mil. Du är fortfarande på 2000 meter höjd. Rock Springs var för mig helt okänt. Stort som Alingsås. Glädjer mig att Du har fokus på hästarna. När jag googlar på Rock Springs kommer det upp en mörk historia. 28 Kinesiska järnvägsarbetare lynchades av 16 gruvarbetare. Hela mobben frikändes, de lokala tidningarna tog huvudsakligen ställning för de vita gruvarbetarna. Händelsen uppmärksammades dock i nationella och internationella tidningar, bland annat New York Times, och ledde till att den federala regeringen betalade ut kompensation till Kina för den egendom som förstörts i samband med upploppen. Det var för 133 år sedan. Sedan dess har det rullat tusentals tåg på den järnväg kineserna var med om att bygga. I morgon, en imponerande milstolpe 70 dagar! av Keep on running.

#5 sverker - 2018-06-24 19:51:34

Det är märkligt att se denna utmärkta berömda hästras springa vilt och reas ut! Den är mycket sällsynt renrasig i Europa men i Nordafrika har den gudomlig status och avlas hos de rika där. Dess tålighet och mod är vida berömt - 4 dygn utan mat och vatten - inte undra på att Björn känner frändskap?


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg