Kommentarer på Dag 73: Utah!


Nu återstår bara att hoppa vid delstatsskyltarna i Idaho och Oregon.

Äntligen Utah! Ja, Utah tillhör vid sidan av Nebraska mina favoritstater. I Utah, mormonernas stat, är befolkningen generellt väldigt hjälpsam.

Det var med lätnad jag idag sa farväl till Wyoming, för löparen den besväligaste deltaten av alla. Aldrig under 2 000 meter, stora avstånd mellan städerna och motellen och ständigt dessa backar samt motvind. Nej, vilda Wyoming tillhör jnte favoriterna. Ska jag säga något positivt om denna delstat så får det bli att det är först här man får börja springa på Interstate.

Siesta och lunchpaus i det fria. Enda skugga jag kunde finna var under joggingvagnen.

Det är först idag jag fått en känsla av att det börjar gå nerför. Mina dryga fem mil från Evanston till Randolph gick lätt.  Dessutom ingen motvid. Då är det verkligen roligt att springa! Att det sedan var 30 grader gjorde inte saken sämre. Jag älskar värmen.

Gruvhålen är plomberade och det är inte mycket i landskapet som avslöjar att det här skett kolbrytning för ca 150 år sedan.

Strax innan jag korsade gränsen till Utah stannade jag till vid en historisk skylt, som berättade om kolbytningen i Almy åren 1869 fram till 1900 då gruvorna stängdes efter en mängd explosioner. Det som gjorde mig så intresserad var att i dessa gruvor arbetde folk från bla Skandinavien. Förhållandena var fruktansvärda för de totalt 4 000 invånarna (idag bor knappt någon i Alma). Kolet levererades till Union Pasific och det var en dragkamp mellan orterna om att få järnvägen till sig. Jag har inte haft tid att kolla om det var några svenskar som strök med i dessa explosioner, den största, 1895, krävde 61 dödsoffer. Fast på den här listan finns några svenska namn.

Det var lite av en aha-upplevelse att på en översiktskarta se hur långt jag förflytat mig, Bilden från en restaurang i Randolph. På menyn fanns bara hamburgare och kycklingvingar. Börjr bli tröttpå den maten.

I Randolp (450 invånare) finns det säkert en miljard fler myggor än bofasta. Här bor jag invkvarterad (airbnb)  hos ett pensionerat par och kommer att stanna två dagar eftersom jag blivit erbjuden en Steve. Därmed slipper jag ta in på dåligt och svindyrt motell i turistfällan Garden City.

Denna text skickas från utsidan av Senior Center i Randolph. Tur att dom inte stängde av wifin och att jag fick fatt i  lösenordet.

Dagens distans 54 km.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Thorulf Arwidson - 2018-06-28 10:36:14

Keep on running! Tack för de bilder och berättelser som du ger oss dag efter dag. Men hur var det nu med din vilopuls (på morgonen när du vaknat) och din arbetspuls när du springer på plan mark? Galileo använde sig av sin egen puls för att mäta tiden för en kula som rullar nedför ett sluttande plan. Men det behöver ju inte du göra eftersom det finns så avancerade ur. Har du pulsmätare i ditt armbandsur?

#2 sverker - 2018-06-28 11:07:38

Var det inte en pendelrörelse han mätte med pulsen? Almy - det brann sen flera år i kolflötsen och ingen vågade ner - då fick man tag på kineser och de flesta omkomna var kineser. Än idag omkommer flera tusen per år i kinesiska kolgruvor - men man har börjat stänga ner farliga gruvor. 41% av världens energi kommer från stenkol - konstigt nog exporterar Wyoming kol till Kina -. bygger en ny hamn i Oregon.
Svenskarna i Centerville var föregångare på säkerhet och fack.
Fortfarande är Du uppe på 2000 meter och till lägre höjder har väl lungorna stärkts? Björn Borg hade 7 liters lungor. Vissa idrottsmän älskar pizza - finns inte det?

#3 Jan Suneson - 2018-06-28 12:02:51

Det påminner om de tidiga löpen då du nattetid kröp runt i hålorna och letade öppna nätverk. Då var det nästan aldrig någon som skyddade sig.

#4 Thorulf Arwidson - 2018-06-28 19:36:10

Norskan Helga Estby fotvandrade 1896, tillsammans med sin dotter, från Washington state till New York City för att erövra ett uppsatt pris på 10 000 dollar. De första kvinnorna som gick över kontinenten. Sträckan var 5630 km, men de fick inte något pris. De gick för det mesta på järnvägsvallarna. Läs om hennes fantastiska prestation på Wikipedia. Det är jag som har skrivit där. https://sv.wikipedia.org/wiki/Helga_Estby

#5 sverker - 2018-06-28 22:23:18

Här döljer sig en tragedi - fembarnsmamman skulle rädda deras farm och så fick de inga pengar! På vägen råkade de ut för rövare, stormar, kyla, översvämningar och de slet ut 36 par skor och så framme - lurade....på vägen fick de hjälp av vänliga människor och hon berättade för tidningsredaktioner under tiden. 1896 var detta mycket stora pengar.

#6 sverker - 2018-06-28 23:52:47

Det tog sju månader - de arbetade för sitt uppehälle på vägen - och hemma igen i Washington blev hon dessutom anklagad för att ha övergett sin familj och orsakat två barns död! Döttrarna brände alla hennes anteckningar som skulle blivit en bok. Björn avverkar samma sträcka på 95 dagar?


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg