Kommentarer på Dag 74: Vackra, vänliga Utah


Vägen slingrar mellan de höga bergen och här är jag uppe på 2 157 meter (7 110 feet). Men i morgon bär det nerför och jag lär se ännu vackrare scenerier. Asfalten las ut för två dagar sedan varför kärran rullar lätt.

Det går inte riktigt att sätta fingret på vad som skiljer människorna i Utah från övriga USA. Men ändå märker man direkt att det är något speciellt. Kanske är det omtänksamheten, vänligheten och lugnet som skiljer?

Ja, jag gillar verkligen Utah. Det skrev jag redan för sex år sedan då jag var här för fösta gången. Någon måste ha viskat i guvernörens öra om mina positiva omdömen- jag hade knappt mer än kommit hem förrän ett paket väntade på posten. I paketet fanns diverse souvenirer, brev från skolungdomar och matvaror.

Arikitekten John C. Gray som ritade kyrkan (tabernaklet för de Sita dagars heliga) i Randolph måste ha inspirerats av Skandinavien, ja kanske av Dalarna, när den ritades. I det vackra tornet såg jag en uggla vaka.

Kan det vara så att hjälpsamheten bottnar i att det bor så mycket mormoner här? Ja, kanske. Här i Randolph träffar jag flera mormoner, bl a en ung matematik- och datalärare på High School. Jag nämner något i förbigånde om att kyrkan i samhället ser väldigt Skandinavisk ut och att jag tänkte besöka begravningsplatsen för att se om det är några svenska namn på gravstenarna. Genast erbjuds jag skjuts och en äldre kvinna med historiska kunskper blir min guide.

När jag står med kärran utanför bensinstaionen och halsar en Cola hälsar ortens ungdomar, som kommer på fyrhjuliga motorcyklar, artigt på luffaren. Jag får höra ett vänligt ord här och där. Randolphs enda retaurang har wifi men inte för gästerna. Men för mig öppnas internet direkt.

Ja, folk uppträder belevat, man lyssnar och ser varndra i ögonen. Som främling gillar jag det. Och värdparet jag är inneboende hos är lugnet själva, hur trevliga som helst och på ett naturligt sätt.

Skyltarna på den gamla butiken säger inte hela sanningn om Randolph. Orten är inte bara ett köldhål utan också ett mygghelvete på grund av Bare River. Varje år måste man flera gånger flygbesspruta för att kunna bo här. Eftersom det var valår i år började besprutningen tidigare än vanligt.

Som du förstått har jag haft en givande dag, en dag då jag haft tid för mer än bara löpning. Många visitkort har delats ut till intresserade.

Dagens distans: 46 km

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Thorbjörn - 2018-06-29 07:38:13

Väl kämpat Björn,
En fjärdedel återstår, - slutspurten?????!
Hinner du med att ta del av det svenska nyhetsflödet, politikersvamlet i Almedalen, Sveriges matcher i fotbolls-VM osv?
Lycka till den resterande delen på kust-kustresan

#2 sverker - 2018-06-29 08:26:23

Ja de är väl "frälsta" som man förr sade? Enligt Mormons bok är Nordamerikas indianer ättlingar efter de judar som seglade dit vid tiden för den Babylonska fångenskapen kring 600 fkr.! Enligt vissa källor skulle naftaliterna (en av Israels tolv försvunna stammar) dragit till Norge.

#3 Pär - 2018-06-29 09:20:13

Hej.
#Björn du har fel i numreringen av dagar!!
Dag 71 både den 26 och den 27:de

#4 Mikael - 2018-06-29 10:01:30

Jag är förvånad att du har visitkort kvar, så många som du delar ut. Kul att så många är intresserade. Du började med 100 st, om jag inte minns fel. Har du skaffat nya på vägen?

#5 Jan Suneson - 2018-06-29 13:15:34

I en folkomröstning 2003 sa 56 % av svenskarna nej till Euron. Jag undrar hur det skulle vara idag när dollarn för första gången kostar över 9 kronor och euron nästan 10.50. Årets Kust till Kust blir ditt (och mitt) dyraste och kanske 30% dyrare än ditt första. Mina 4 månader i Alperna var i år 10% dyrare än året innan och nästa år ytterligare 10%. Nu kan svenskarna bara turista i Turkiet. Kanske lyckas vi sälja några Volvo bilar till USA även om Trump höjer tullarna. Igår bokade jag några ?loppemotell? för Björn och inget kom under 500 kronor.
Jag förstora upp din bild idag och kunde konstatera att asfalten var en 4 (inte Tysk 5a) I Sverige är det idag svårt att hitta några rollerblade sträckor med över 3. Om det inte hade varit för myggen så hade jag gärna rullat med dig mot ?Garden City).
Ps
Det finns även ett Garden City i Kansas som är berömt för vad då? Tänk på en tiger och några fåglar så kanske du kan klura ut dagens fråga. Björns helvete i Wyoming kan också vara en ledtråd.

#6 Ulf - 2018-06-29 14:30:35

Gick runt lite med "gula gubben" i Randolph. Herregud, hela "stan" ser ut som ett skrotupplag.

#7 Jan Suneson - 2018-06-29 19:02:43

Ja Ulf det var verkligen en håla utan charm. Lång Main Street utan trafikljus med grusade tvärgator. Byns hela nöjesliv är en Sinclair mack och en skjulrestaurang. Nu var filmningen från 2008 i dålig kvalitet. Nyare filmningar ger ofta ett mer positivt intryck. Trots ett helvetes klimat bor det fortfarande nästan 500 människor här och medelåldern är så låg som 30 år.

#8 sverker - 2018-06-29 21:30:26

det finns ett zoo där och i Wyoming var det motvind. Minus 50? Kanske det är billigt att bo där? Mormoner är väl förnöjsamma? Men den här guldplattan som mormonerna "hittade" måste väl vara en bluff? Kan inte Björn fråga? Gör dom som svenskarna åker till Thailand när det blir kallt?

#9 Björn - 2018-06-30 07:35:05

#Torbjörn: Ja, den här gången hänger jag med bättre. Brukar varje dag läsa toppnyheterna i SvD och DN och en och annan artikel. Däremot ser jag inte så mycket på amerikanska tv-nyheter. Tidigare tittade jag mycket på CNN men den kanalen är lika fanatiskt emot Trump som Fox News är för Trump.
#Mikael: Vilket minne du har. Ja, mina 100 visitkort tog snabbt slut så jag beställde 200 nya som levererades till hotellet jag bodde på i Gothenburg, Nebraska. Så nu ska Jan också få en bunt att dela ut till intresserade.
#Jan: Ja, det här löpet blir det dyraste. Ett restaurangbesök om det inte är på ett snabbmatställe går sällan under 15 dollar och frukt är väldigt dyrt. Ja, i princip det mesta är dyrare.
#Pär: Jättebra att du upptäckte detta. Ska ändra när ja får tid. Felet påverkar dock inte körschemat, där ligger jag rätt.
#Ulf: Instämmer. Skjulrestaurangen har dock bytts ut men maten är dålig.
#Sverker: Zoo? Det såg jag inte, fanns nog inte. Nej de åker inte till Thailand men däremot ut i världen, bl a till Sverige och missionerar.

#10 sverker - 2018-06-30 21:40:23

Det var frågan till Jans gåta - Garden City i Kansas. Om jag fattat rätt har de lagt ner missionen i Sverige. De gick alltid två - i prydlig mörk kostym. De har upprättat ett enormt släktregister - även i Sverige. Vill bakåt så långt möjligt - ända ner till Israels förlorade stammar....


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg