Kommentarer på Dag 78: Idaho och cowboys!


Nu återstår endast ett hopp vid en delstatsskylt; Oregon. Just här, fast på andra sidan av Interstate 84 hoppade jag för sex år sedan och då sprang jag i andra riktningen, in i Utah.

Drygt tre veckor återstår men det känns ändå som om slutet är ganska nära. Idag korsade jag gränsen till Idaho, den näst sista delstaten.

Egentligen borde jag nu befinna mig i Idaho men jag tar ytterligare en motellnatt i Snowville, Utah. Varför? Jo det är tolv mil mellan Snowville och Burley i Idaho, alldeles för långt att springa och dessutom finns det inget däremellan annat än öken. Jag blir därför imorgon utkörd, ungefär  halva sträckan, motsvarande vad jag idag har sprungit. En Steve med andra ord.

Ranchers eller cowboys. Hatten är en statusmarkering och visar vem man är. Några av dessa ranchägare äger upp till 500 kor, andra har sin huvudsakliga inkomstkälla från vägarbeten.

När jag äter frukost på Mollies Café i Snowville kliver ett antal män med bredbrättade hattar in. Ser lite egendomligt ut men kan det vara mer amerikanskt? De är alla "ranchers", dvs boskapasägare. De kom dock inte till häst utan i bil. Jag frågar om jag får ta en bild och de blir lite förvånade men när de förstår att jag är svensk är det ok. Det är just i dessa trakter, väster om Utah, ranchägarna börjar dyka upp. Jag hade hoppats att  kunna intervjua någon men tyvärr dök dom inte på kvällen när jag åt middag.

Snowville (170 invånare, två zebror och en kamel) är en av de märkligare orter jag har varit på. Här finns egentlgen ingenting men ändå allt. Denna gränsstad är ett enda stort truckstop längs Interstate 84. Jag tror det finns fyra matställen och de två jag besökte var riktigt bra. Mitt minne från ett tidigare besök var att mina kalsonger höll på att brinna upp här. Jag hade tvättat på det halvrisiga motellet, det var kallt och jag försökte torka tvätten över en bordslampa. Det resulterade i diverse brännmärken. Ynglingen i receptionen arbetade på Autoliv några mil bort men att det var ett svenskägt företag hade han ingen aning om. Nu vet han.

Morgondagen till Burley kan bli besvärlig; långt, rena ökentrakter och kraftiga vindar, så starka att det finns varningsskyltar. Men i morgon ska det inte blåsa så mycket.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 malte - 2018-07-03 08:01:08

Kolla prognosen här: https://www.windy.com/overlays?namConus,gust,42.699,-113.725,8,i:pressure,p:off

#2 Steve - 2018-07-03 08:41:35

Vartannat inlägg handlar ju om att du måste göra en Steve. Vad tycker riktiga kust-till-kust-löpare om detta?

#3 sverker - 2018-07-03 09:48:10

Du är nu nere på 1387 meter. Steven är ju för att kunna springa varenda meter av planerad sträcka. Andra har haft följebil eller sprungit bekvämare rutter där de haft övernattningsmöjligheter med jämna mellanrum? Kl 16 börjar matchen. Du har nu 0142 på natten den 3 juli ? Imorgon är det USA:s nationaldag. Det var tittarrekord i USA matchen Sverige - Tyskland ska tilläggas - det betyder dryga 5 miljoner så fotboll är inte så stort tydligen? Tidigare var från 1994 USA - Uruguay.

#4 sverker - 2018-07-03 10:10:28

rättelse: USA spelade mot Colombia och vann. Drygt 4 miljoner tittade.

#5 Peter Malmqvist - 2018-07-03 11:26:50

Jag minns ett av dina första coast-to-coast, innan "Steve", då du tvingades campa "in the middle of nowhere", med björn (riktiga, inte bara löpare) och orm i området. Tror att det hände vid två tillfällen. Jag tror jag är ganska nära sanningen, om jag påstår att det var det värsta du gjort - snö, hetta, motvind och tromber till trots. Vet inte ens om du hade en löparvagn då, utan bara en ryggsäck, för det sladdriga tältet var ju ingen höjdare. Det var en bragd, men en dum sådan, för det var med livet som insats. Dessutom fanns det inget internet i vildmarken, så du försvann från radarskärmen i två dagar. Nej, håll dig till Steve! Det är spännande nog, som det är... :-) Keep up the good work!

#6 sverker - 2018-07-03 12:54:35

apropå campare - hittar ingen fortsättning på Mikeonrollerblades? han svarade på min mejl och berättade att han gick i nitti knyck i utförsbackarna och då bad han en bön...har han alltså råkat gå omkull? Hjälmen var ju för liten och inga skydd, inga bromsklossar. Hemstad Buffalo. Rutten var från Frisco till Yorken. Han hade fått in 11 tusen från sponsorer - det handlade om skolmat.

#7 André - 2018-07-03 15:26:19

Vem myntade begreppet Steve? Jag har googlat lite men får inga vettiga träffar.

#8 Björn - 2018-07-03 15:29:59

Helt accepterat. Även Guiness, som har mycket stränga regler för "världsrekod" i hastighetslöpning tillåter följebil m m. Nästan alla har det. För mig nödvändigt eftersom jag inte vill campa men så många Stevar har det faktiskt inte varit. Så nog är jag lika "riktig" som alla andra. Fast Rune Larsson tog inga Stevar.

#9 André - 2018-07-03 18:57:24

@sverker: Han är i Idaho: https://www.instagram.com/p/BkvaMCQAl9i/?taken-by=mikeonblades

#10 Jan Suneson - 2018-07-03 21:49:11

Att göra en Steve dvs. att bli upphämtad eller utkörd någon stans på en etapp för att på så vis kunna nå ett övernattningsställe i områden där motellen ligger glest. Ordet Steve är skapat av Björn eller mig och Steve var en motell ägare i Montana Steve Held som hjälpte Björn med skjutsar från och till sitt motell.
Att genomföra ett Kust till Kust utan följebil eller Stevar är nästan omöjligt. Många löpare använder sig av husbilar eller turnéer bussar, som även används för att ta vind. Ofta har man en stab av medarbetare.
Den 13 juli börjar lyxlivet för Björn. Vi möts på ett indianmuseum ute i Oregons ödemarker. Nu kan varm mat köras ut och det blir Stevar nästan varje dag. I Bend bor vi 5 nätter på samma motell

Det är svårt att följa Mike on Blades men han har varit ute i 37 dagar och befinner sig nu i Boulder, Colorado. Av videofilmerna på instagram verkar det vara lite Sex & Drugs & Rock & Roll över äventyret.

Liksom Peter Malmqvist minns jag Björns tidigare äventyr. Då rådde ofta Internet skugga, Stevar fanns inte och övernattningar kunde ske i kulvertar tillsamman med ormar och skorpioner. Vi anhöriga var oroliga och ni läsare levde med ett extra spänningsmoment skulle Björn lyckas.

#11 sverker - 2018-07-04 00:25:28

Mike i Idaho eller Colorado - det är frågan?


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg