Kommentarer på Dag 80: Ensam om att äta kokt potatis


Cy Slatter är 74 år och gammal potatisodlare i Idaho. Han minns att hans föräldrar ofta åt kokt potatis. Själv gör han det då och då.

Amerikanen har slutat att äta kokt potatis. Men på en bar i Hazelton  (753 invånare) lyckades jag ändå  hitta den sista potatisentusiasten.

Idag under min 6-milatur i ett stekhett Idaho passade jag på att göra en liten enkätundersökning om potatisätandet. Är det verkligen så att man inte äter kokt potatis? Det korta svaret är: ja så är det. Och inga restauranger serverar kokt potatis.

Folk trode nog att jag fått värmeslag. Vad är det för en galen svensk som ställer sådna frågor här ute på landsbygden? Men folk svarade ändå öppenhjärtligt:

-Vi äter potatismos, french fries och hash browns. Mycket godare.

På en bar i Hazelton, där jag åt lunch (potatismos på tallriken) får jag dock napp. Jag träffar Cy Slatter, en gammal potatisodlare från trakten.

- Jag gillar kokt potatis och äter det då och då. Och mina föräldrar gjorde det alltid.

Han ägde en gång potatisfält på 3 700 acres. Är det mycket? undrar jag.

-Huge, svarar han.

Cy är fortfarande aktiv i potatisbranschen. Numera jobbar han några dagar i veckan för Bln Huettig Farms i Hazelton.

- Jag har hålit på med potatis i 45 år, älskar potatis och potatis har gjort mitt liv lyckligt.

Varför är Idaho potatisstaten framför andra?

-Klimatet och jordarna (vulkanaska) är bra.

Får ni mer än en skörd per år?

-Nej. I regel börjar vi skörda i augusti och hller på fram till september/oktober.

Jag rullar mätt och belåten vidare till nästa bar och "stad", Eden (400 invånare). Några av bargäterna i Hazelton är nu här, det är ju Fourth July.  På baren tar jag ett antal Coke, delar ut några visitkort och får termosen fylld med is.

Anne Patterson, Twin Falls utanför baren i Eden. Jag klär alltid ut mig som en 4th July girl, skrattar hon.

Idag var det som mest 33 grader. Jag älskar värmen! Och tro det eller ej, jag hade medvind. Löpningen flöt på bra, jag fösökte i möjligaste mån hålla mig borta från motorvägen för att slippa möta gårdagens märkliga polis (som dock gett mig klartecken för fortsatt löpning på Interstate).

Här hände olyckan. Jag ville undvika grusvägen i bakgrunden och ta mig ut på lättlöpta Interstate. Dolt i gräset rev jag mig på taggtråd.

En olycka hände dock- när jag skulle lyfta kärran över ett stängsel, som löper längs motorvägen rev jag mig på taggtråd i gräset. Det blödde rätt kraftigt på båda benen, jag sköljde med vatten och fortsatte löpningen. Vad jag är räd för är en eventuell infektion, har tråkig erfarehet från Chicago- New Orleans-löpet 2005. Men nu i kväll ser såren bra ut och jag har inte ont.

Jag liger på Comfort Inn & Suites utanför Jerome. Det här är rena lyxhotellet och luffaren lyckades fixa en svit för 49 dollar!

Dagens distans 64 km

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 sverker - 2018-07-05 10:47:46

3700 acres är cirka 1800 hektar. Som mest kan man få 10 ton per hektar. Goda skördar i USA ger 20 miljoner ton - I Sverige 1 miljon ton. Med det är torrt i Idaho,
speciellt under sommaren. I butiken får man potatis för 1 kr/kilo - han kunde väl max. omsätta 1800x10000x1= 18 miljoner kr? Maskiner, löner med mera - vad blev kvar för egen konsumtion? Förmodligen får inte bönderna 1 kr kilot?
Hoppas såren läker snabbt. Det bästa är faktiskt att tvätta bara med vatten - möjligen ren jod. Inga plåster.

#2 sverker - 2018-07-05 11:18:48

Hur var det nu - hade du tagit stelkrampsspruta? Gulsotdito är också bra att ha!
100 mil kvar. (Sen tycker jag förstås att det hade räckt med att upplysa tysken att han inte kunde lifta vid en motorväg?)

#3 Klas Peter Suneson - 2018-07-05 11:49:29

Dag 80 442 mil, värme och medvind. Drömmar om kokt potatis. Såriga ben efter en dold bobwire taggtråd på nationaldagen. Med stöd av djurskyddslagen infördes förbud mot taggtråd i Sverige 2010. Fortfarande stöter man på gammal "taggatrå" ute i markerna. Vila och återhämtning i en svit på Comfort Inn Jerome. Googlade, ser bra ut. Keep on running.

#4 Peter Malmqvist - 2018-07-05 17:30:15

Min kropp börjar checka ut vid 28 grader. Vid 30 är jag bara trött och förbannad och vid 33 helt utslagen. Du verkar älskar värmen och klarar en och en halv mara i 33 grader med en klackspark. Har du blivit tåligare med åren? Jag minns några av dina tidigare C-to-C, då du haft en del problem med värmen. Men då var det nog, i och för sig, upp mot 40 grader. Det upplevde jag 1980 i Rom. Jag har inte hämtat mig än. Det ledde till ett självpåtaget reseförbud till Medelhavet under juli-augusti. Det håller än. Hur fixar du att springa så långt i värme? Vad är ditt knep? Keep up the good work!

#5 Jan Suneson - 2018-07-05 18:20:59

Peter Jag tror att det mer var värmen kombinerad med hög luftfuktighet och då främst i Georgia
Att du sjäv mår dåligt vid temperaturer över 30 beror nog på att du svettas mindre än Björn (jag)

#6 Björn - 2018-07-05 19:54:04

#Sverkr: Såret ser bra ut, har inget plåster. skrev något om torka. Här går konstbevattningen för fullt och det råder nästan aldrig vattenbrist. Förr hade man inga pumpar men man har också byggt en massa kanaler och reservoarer. Ingen stelkrampsspruta tagen.
#Klas Peter: Nej du, jag drömmer inte om kokt potatis. Den kan vänta tills jag kommit hem.

#Peter: Ja, jag har blivit värmetåligare med åren, samtidigt tål jag kyla sämre, troligen pga att jagär magrare. Knepet är att lägga sig på exakt rätt tempo, svårare än man tror. Lätt att tycka att det gå för långsamt (ibland kan jag var nere på 6-7 km/tim men det är vägvinnande jämfört med gång för mig på 4,5 - 5 km/tim. Sedan dricker jag väldigt mycket och hela tiden, tar långa pauser inomhus där de är kallt. Just idag ska temperaturen upp till 38 grader. Jag har dock klarat långa dagar strax över 40. Men att tävla i dessa temperaturer är en helt annan sak. Och som Jan skriver, luftfuktigheten är inte så hög.

#7 sverker - 2018-07-05 21:06:05

Det handlar som sagt om luftfuktighet - torr värme är nyttig - FN-tjänst i Gaza - 45 i skuggan - bara skönt - mössa viktigt, vi fick salttabletter och drack sevenup. Man ska svettas och dricka massor. Älskar värme. I kväll intervaller med TSM - mkt bra. Många ledare Du känner?

#8 Bibbi Lind - 2018-07-07 08:02:16

GRYMT IMPONERANDE!

#9 Shanna Owen - 2018-07-13 00:39:34

The Landmark Bar and Grill
Hazelton, Idaho


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg