Kommentarer på Dag 90: Alla dessa kors


En vanlig syn längs amerikanska landsvägar. Rätt eller fel att sätta upp kors?

Vägarna i Sverige kantas inte av kors över döda i trafiken. Men här ser jag dessa kors överallt. Ganska makabert.

Ofta sitter korsen i någon vägkorsning, ibland ett enstaka men inte sällan flera i rad. Man föstår att här har hänt en trafikolycka med dödlig utgång. Några plastblommor, lite krimskrams, ibland ett namn och ett årtal på korset och kanske också en berättelse.

Korsen verkar ha funits där länge. Det är inte som gravar som vårdas. När jag passerar dessa kors brukar jag stanna till, sända de döda en tanke och inse att ingen är odödlig. Det behövs så lite; oupmärksamhet, ett felsteg på vägrenen med kärran och allt är över. Trafiken är naturligtvis den största faran för mig. Undrar hur många miljoner (?) bilar som passert mig bara någon meter eller två under alla dessa coast to coast. Jag tycker att jag är myckedt försiktig men är bilförarna det?

Jag kan inte minnas att det varit riktigt nära någon gång. Farligaste situationerna är egentligen bilar som stannat i en korning och där föraren inte tittar åt mitt håll utan bara på mötande trafik. Jag brukar stanna eller vinka för att väcka förarens uppmärksamhet. Annars tycker jag att trafikrytmen är lugnare här och inte så mycket prestigekörning och att särskilt långtradarna tar det lugnt och försiktigt.

Nå, gör amerkanen rätt eller fel när man sätter upp alla dessa kors? Jag vet inte. Själv skulle jag i alla fall inte vilja att någon satte upp ett kors längs en landsväg i Sverige eller USA om jag förolyckades.

Makaber syn- här har en mc-förare förolyckats.

Dödstalen i vägtrafiken är tyvärr skrämmand höga i USA. Ifjol omkom 40 000 personer och det finns inga tecken på en minskning. I Sverige dödades 254 personer, en rekordlåg siffra. I förhållande till folkmängden omkomner fem gånger fler i USA än i Sverige. Att skillnaden är så stor beror naturligtvis också på att ”alla” har minst en bil och att bilarna används flitigt. Ett jäteproblem och det har inte blivit mindre när marijuana legaliserats i allt fler delstater, bl a här i Oregon.

--

Efter alla dessa dystra funderingar ett gladare budskp. "Your ability for accomplishment will follow with success", stod det på lappen jag fick i min lyckokaka på Kinarestaurangen i kväll. Det kan väl inte syfta på annat än målgången i Newport om tio dagar?

Dagens distans; 47km

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Ragnar - 2018-07-15 11:22:17

Nog ser vi detta ibland i Sverige numer? I alla fall i Småland. Speciellt när det gäller unga människor i ?onödiga? olyckor som drifting, fylla och olovlig körning.

#2 Thorulf Arwidson - 2018-07-15 13:47:56

Jag satt i bersån och berättade för mina goda vänner att en 70-årig svenska man för sjätte gången springer över den amerikanska kontinenten kust till kust. Han springer 1,5 maraton per dag utan några vilodagar. De trodde mig inte. De sa att det kan inte var möjligt. Det var svårt för mig att övertyga mina vänner. Efter en stund hängde vi alla över en laptop och läste dessa sidor. De är häpna och förundrade. Björn! Du gör något helt enastående! Fantastiskt! Keep on running.

#3 Klas Peter Suneson - 2018-07-15 13:56:04

Dag 90, 491 mil! Burns, Orogon, USA. Lite drygt 50 mil kvar!!
Alla dessa trafikoffer. Ute i Europa är det ganska vanligt med kors. Särskilt när man kommer sydvart i den katolsk dominerade delarna.
Här hemma blir det allt vanligare att sörjande sätter ut gravljus och blommor på platsen för olyckan. Efter en vecka eller två är ljus, blommor och blad ofta borta. När jag patrullerade i centrala Jönköping under 1990 - 2000 så hade vi ett "punkgäng" som alltid samlades på den bortre delen av perrongen på Järnvägsstationen. En av tonårs pojkarna föll/ramlade/hoppade ner på spåret när tåget kom. Han omkom. Sörjdes av många vänner. Perrongen smyckades med en myckenhet av blommor. Det krävdes en hel del diplomati för att flytta de sörjande och deras blomstersmyckning från den trafikerande perrongen. Efter två veckor, var spåren efter den djupa sorgen borta från perrongen. Hos många lever minnet av pojken ännu kvar.
Det kommer hela tiden en ny dag. Keep on running.

#4 sverker - 2018-07-15 17:14:18

med all respekt - jag tycker det är smaklöst? det värsta med USA är vulgariteten - och det ända upp på högsta nivå! det är mycket oroande!

#5 sverker - 2018-07-15 17:35:59

Här (Solna 1735) har vi 31 grader i skuggan och kroatien-frankrike står 1-1.

#6 Pussy Riot ==>LoL - 2018-07-15 19:09:50

https://www.svt.se/sport/fotbolls-vm-2018/har-stormar-de-planen-under-vm-finalen

#7 Peter Malmqvist - 2018-07-15 22:23:03

Det går en del konstiga program på TV sent på kvällen. Ett av dem, som jag såg för något år sedan, handlade om poliser i USA. Ett TV-team var med på olika utryckningar. Ett av polisernas vanligaste anrop gällde bilar som inte kunde hålla kursen. Bilisterna som klev ur uppfattade reportern, som klart packade. Ändå fick de köra vidare, mot avgivande av ett löfte om att köra direkt hem. På journalistens fråga, varför förarna inte stoppades, exempelvis genom att polisen tog nycklarna, var polismannens enkla svar: "Hur skulle det då gå för alla barer och restauranger? Om inte folk fick ta bilen, skulle de ju inte få några kunder." Efter att ha följt dina C-to-C, var det ganska lätt att förstå problemet (du speglar ju dessa miljöer på ett fantastiskt sätt). Polismannens lösning, däremot, kändes dock helt makaber. Rimligen måste en försvarlig del av de kors som du möter bero på just rattfylla.

Till Thorulf Arwidson, vill jag bara säga: Välkommen i gänget! Jag har samma problem - ingen tror mig...

Keep on running (but not in the evenings, at least not in the U.S.)!

#8 sverker - 2018-07-16 07:15:17

körkort kan tas utan körlektioner - ingen uppkörning - kostar 10 dollar. om inget händer får man köra rattfull och så har vi det här med vapnen! Trump är tydligen helnykterist! Väldigt många dör av tablettmissbruk. Europa är ett paradis (numera).
Mest dödsolyckor är det i Kina, följt av Indien, Brasilien, Nigeria sen USA. Hur många är MC-dårar? Det här mullret från Harley Davidson m. fl. är lagligt enligt polisen. Sveavägen och S:t Eriksgatan är favoritbanor för MC-buset. Polisens BMW låter som symaskiner.

#9 Nils - 2018-07-16 07:39:58

Läser förundrat på din blogg. Vilket äventyr!

Själv har jag problem med vätskeintaget här hemma i värmen i Sverige. Hur vet du hur mycket du ska dricka? Läser om volymer över 10 liter per dag för dig! Räknar du eller har du regler av typen c liter i timmen eller räcker det för dig att känna av när du är törstig?

#10 Marianne - 2018-07-16 08:24:22

Körde genom Polen för många år sedan. Där förekom det inte bara små kors med lite krimskrams vid vägkorsningar utan meterhöga madonnor, krucifix och mycket krimskrams. Minns att jag upplevde det som märkligt på påträngande men samtidigt är det ju deras sätt att markera en händelse och visa sorg, liksom amerikanarna har deras. Vulgärt? Ja kanske, men utifrån vems måttstock? Utanför Göteborg, där jag bor finns också ett "minnesmärke" efter en påkörd ungdom sedan omkring 20 år. Ett litet bord, en lykta, en fotbollssko, ibland blommor. Han skulle visst till fotbollsträningen när han blev ihjälkörd. Att det får finnas kvar måste ändå trösta anhöriga. Och en påminnelse till oss andra att inte köra för fort på den vägsträckan. Det var efter den olyckan som man byggde en cykelbana där.
Lycka till den sista biten. Det kommer gå hur bra som helst.

#11 Bosse Anderrson - 2018-07-16 08:31:57

Sverker: ?körkort kan tas utan körlektioner - ingen uppkörning - kostar 10 dollar. om inget händer får man köra rattfull?.
Ett gott råd till dig är att du börjar faktakolla dina uppgifter innan du kommenterar. Något som för övrigt gäller ganska många av dina kommentarer. Har du varit i USA? Om inte så rekommenderar jag ett besök. Mvh, B.A

#12 sverker - 2018-07-16 09:46:24

om jag fattat rätt är gränsen 0.8 - 4x mer än här och då bara om det hänt något - annars kollar man inte promille? körkortsreglerna är flytande - man behöver aldrig köra upp - är det fel? faktakoll var? även här kan man övningsköra på egen hand men någon med körkort med i bilen. Man måste alltså inte ta körlektioner vid en bilskola? nåt som borde införas är återkommande uppkörning för äldre - koll av syn med mera ?!

#13 Björn - 2018-07-16 20:43:02

#Klas Peter: Ja, krävs säkert mycket diplomati och fingertoppskänsla hos polisen för att förstå när det kan vara lämpligt att plocka bort gravljus, blommor mm.
#Peter: Ja, rattfylla är ett ännu större problem här. Och nog är det konstigt att barer oftast inte ligger på gångavstånd utan en bra bit utanför stan.

#14 sverker - 2018-07-17 07:15:43

finns det inte regler för vad folk får sätta opp längs vägarna? marken ägs väl vanligen av motsvarande Vägverket? Det handlar om säkerhet, snöplogning med mera - känslorna får lämnas därhän...med en sån president fördummas hela landet.
I Polen stänker prästerna vigvatten på nybyggda broar - förebygger säkert ett ras?


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg