Kommentarer på Dag 5: Blommor och bögar i öknen


Regnandet i Kalifornien har fått öknarna att blomma. Vägrenarna lyser i blått, gult och vitt, blommor jag aldrig sett, än mindre kan namnet på. Jag besämde mig idag för att uforska de 16 milen mellan Twentynine Palms och gränsen till Arizona.

Säg öken och de flesta tänker på Saharas sanddynor. Men så ser ine öknarna ut här.  Det är ine bara sand, de finns ändå lie buskar och nu alla dessa blommor som blir allt fler ju längre in i öknen jag kommer.

Där staden slutar och öknen börjar ligger lägligt två mackar. En trafikskylt upplyser att det är 16 mil till närmaste affär. Här finns också en restaurang som säljer hamburgare gjorda på  kött från bisonoxar. Innan jag rullar ut i det okända tankar jag på bensinkedjan am pm en Coke på 0,5 liter till rövarpriset 2,41 dollar.Det måste till och med vara dyrare än på Pressbyrån i Sverige.

Vad finns egenligen i en öken, är det bara sand, stenar och lite buskar? Nä, stendött var det inte. Det bodde förvånansvärt  mycket folk här. Husen var enkla, oftast mycket förfallna och utanför låg drivor av skräp. Inte en kotte syntes till, skulle annars vara intressant att veta hur folk försörjer sig här. Ju längre in i öknen jag sprang desto  färre hus, nu var det istället blomsterprakten som ökade.

The Glass Outhouse Art Gallery tog inget inträde.

Markpriserna är billiga här. En villatomt på några tusen kvadratmeter skulle man få för kanske 100 000 kronor. Gissar att prutmöjligheterna är goda.

Och nog fanns det lite verksamhet, t ex ett flygfält med några parkerade små propellerplan, jag såg ett konstgalleri med ”konsten” i det fria och en skylt om en pistol- och gevärsklubb. Och så alla mäklarskyltar. Skulle vara roligt att äga några kvadratmeter sand i Amerika! Jag såg också en man som halvsov i en lastbil parkerad intill en konstgjord palm i plast. Palmen skulle dölja mobilteleutrustning. Mannen, som jobbade för Verizon blev livrädd när jag dök upp.

De mindre palmerna är äkta men inte den i mitten.

Nödelefoner fanns längs vägen med någon kilomeers lucka, det kändes tryggt för min egen mobill hade ingen täckning.

Det märkligaste av allt var ändå vad jag fick se fem mil inne i öknen. Mitt på vägen hade någon skrivit med stora vita bokstäver: Gay is good.

Linda kom ut och hämtade mig. Budskapet på vägen fick oss båda att skratta gott.

Det var riktigt rogivande att springa i öknen. Trafiken var gles och medvinden gladde mig. Två dagars öknlöpning återstår innan når staden Parker på gränsen mellan Kalifornien  och Arizona.

Dave och Vicki är från Australien och har cyklat runt i Amerika under 200 dagar. De finns på Instagram under davipix

Dagens distans 55 km.

Keep on running!

 




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Klas-Peter Suneson - 2019-02-19 08:53:57

Bra Björn!
Att Du fokuserar det vackra, i det tillsynes tröstlösa tillvaron genom en öken.
Din kusin Magnus Thorell, åker världen runt för att botanisera. Han skulle säkert med glädje ha följt dig genom den Califoniska öknen, med cykel. Jag skall presentera blomsterbilderna för honom, så kanske vi kan få namnen.
Kul att Linda stöttar med "Stive"!
Keep on running!

#2 Arnold - 2019-02-19 09:06:37

rena botanikresa med dig ! man måste vara psykiskt stark och veta att man springer i öken och nästan bara har sig själv att falla tillbaka på - mkt vatten med dig är ett måste förstås - hur mkt vatten går det åt på en dag Björn? vad är temperaturen? vilken faktor solkräm har du smörjat dig in med?

#3 Björn - 2019-02-19 09:27:27

Det var bara några plusgrader så idag gick det bara åt 1-2 liter mot uppåt tio varma dagar,

#4 Sverker - 2019-02-19 09:27:43

Nödtelefoner varannan km? Att öknen blommar har jag sett när det regnar - fantastiskt! Men pappa Svante var ju botaniker fast under vattnet förstås!
Ingen kommunal (dyr) sophämtning alltså. Mark är normalt en god och säker investering - kineser skulle säkert trivas i solen och den friska luften? Folk har ju bilar - åker in till närmsta stad och jobbar och shoppar? Bor billigt - spar pengar. Förr kunde man väl köpa tokbilliga hus i USA? Är det staten som äger marken? Sverige har nu 23/kvkm - USA 33.

#5 b_å - 2019-02-19 09:38:23

Tack för dessa fantastiska reportage, bästa sättet att starta dagen på :)
Kämpa På !

#6 Martin Grill - 2019-02-19 10:03:38

Hej Björn!

Bra jobbat! igen :-D jo jag jobbar på gamla "Västnytt" och undrar när du är i Gothenburg och kan skicka någon liten hälsning/porträtt när du kommer fram där?
vänligen
M Grill
SVT Nyheter Väst

#7 sverker - 2019-02-19 10:14:27

just i den här öknen slog sig vegetarianer ner - grundare var en tysk som sålde organic food - de kallade sig Nature Boys - det var alltså länge sedan - nu finns här tydligen övervintrande hippies. Det var ett litet kapell på ett av fotona - en rest av naturisterna?

#8 Sverker - 2019-02-19 12:46:32

Eden Abbez hette den förste hippien - född så tidigt som 1908 på Brooklyn - senare bosatt under första L.et i Hollywood - skylten - mycket troligt att det bor hippies här ute!? Arizona är tydligen mer välskött än det konkursmässiga Kalifornien ska tilläggas. De tuffa Apachernas hem - finns hela 250.000 indianer kvar i Arizona - de kom över spanska hästar och växte fast på hästryggen. (Du beundrade ju tidigare de fina berberhästarna och det var dessa ädla kusar spanjorerna hade med sig.)

#9 Sven - 2019-02-19 16:30:09

Märkligt, betydelsen glad är borta...Nu är det bara det glada folket.

#10 Nils - 2019-02-19 22:56:09

Kanske dum fråga. Men vore det inte enklare med en vagn man drar än en framför sig? Som en travsulky? Typ ngt sånt här: https://youtu.be/JbG3-s6gMdU

#11 Olle - 2019-02-20 01:10:02

Du såg inte Bosse Hansson?

#12 Stiv - 2019-02-20 01:55:42

Lägger du ut fler bilder någon annanstans, typ Instagram? Skulle vara kul att se, även om du inte kommenterat dem. Kan tänka mig att du tar minst 100 bilder varje dag.

#13 Björn - 2019-02-20 05:55:10

#Martin; 1 april är jag i Gothenburg.
#Nils: Nej, det hade inte fungerat. Ingen har vagnen bakom sig. Har du vagnen framför dig har du full kontroll, vagnen fungerar också som stöd och det är omöjligt att ramla. Faktiskt inte alls besvärligt att knuffa,
Stiv: Nej bara här. Jag har en enkel och dålig Nikoon Coolpix A10 som snart faller samman. Tar bara några enstaka bilder per dag.



























































































































#14 Nina - 2019-02-21 05:27:02

I would like more information about this, because it is very nice., Thanks for sharing.
raze 3


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg