Kommentarer på Dag 11: Kanalen som håller Arizona vid liv


Kanalen är över 50 mil och förser en stor del av Arizona med vatten till jordbruket och storstäderna Phoenix och Tuscon.

Arizona med huvudstaden Phoenix är en av de varmaste områdena i USA. Utan en stor bevattningskanal skulle det här området vara mer eller mindre dött.

Jag kände inte till den här kanalen, som går under beteckningen Central Arizona Project (CAP). Beslutet om att bygga kanalen togs av president Lyndon B Johnson 1968. När jag igår sprang över kanalen hade jag inte en aning om vilken betydelse den har. Vattnet tas från Coloradofloden, pumpas och leds genom ett kanalsystem, dammar och tunnlar genom bergen. Uppemot en tredjedel av delstatens vattenförsörjnig täcks och utan kanalen skulle Phoenix inte vara en av USA:s största städer.

På tisdag springer jag in i centrala Phoenix. Gillar egentligen inte storstäder (bökiga att ta sig igenom, dyra och farliga) men Phoenix är ändå något jag ser fram emot. Just nu har jag kommit till en liten gullig stad, Wickenburg (6 000) invånare med vildavästernprägel. Sugen på en stor hamurgare, glass och kaffe bromsade jag in kärran vid Mc Donalds och blev mottagen som en västernhjälte. Fick dela ut många visitkort till matgästerna. Noterade att personalen till stor del bestod av pensionärer. En av kvinnorna som gjorde ren borden måste ha varit 75- 80 år.

-Hur gammal är du? frågar jag.

-Betydligt äldre än du.

Vad tjänar du?

-12,5 dollar i timman (minimilön) och jobbar tio timmar i veckan. Jag klagar inte, är nöjd. Pengarna behöver jag och dessutom får jag träffa en massa människor.

Wifi och hot breakfast, det är grejer det! Eftersom tvättmaskinerna för motellgästerna inte fungerade tog personalen på Quality Inn i Wickenburg hand om min tvätt.

Alexander Zernickel från Herzogenaurach (tyska staden där Puma och Adidas har sitt huvudkontor) cyklar från San Diego till Florida. Han är 69 år och cyklar ungefär dubbla distanserna jämörfört med mina.

Dagens distans: 30 km

Veckans distans: 370 km

Keep on running!

 

 
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 sverker - 2019-02-25 07:41:13

Ingen tillfällighet? Adidas! Det är "makterna"! Även Puma bildades i den stan.
Adi Dassler var först med riktiga löpardojor. Hade cyklisten nåt med skorna att göra?
Rätt måttliga dagsetapper för honom? Samma lön som här på hamburgeriet. Det är väl låg inkomstskatt i USA? Värsta sträckan avklarad? Bantningsrecept - det är bara att springa 500 mil över USA på 90 dagar då och då - lätt som en plätt! När Du flyttade till Tomtebogatan 1980 bodde jag nere i hörnhuset med tornet och vägde samma som dej - TSM igår - svinkall vind. Vasa-loppet riskerar snösörja.

#2 Björn - 2019-02-25 08:23:15

Nej, de värsta sträckorna kommer några dagar efter Phoneix då bergsklättring börjar och senare några väldigt långa etapper mot gränsen till New Mexico.

#3 Erik H - 2019-02-25 08:50:22

Kollade din rutt framöver. Det ser ut som långa ödsliga och bergiga indiantrakter. Fort Apache, Red Hill, Globe. Får du någon hjälp med boende eller blir det att sova utomhus?

#4 sverker - 2019-02-25 09:18:10

OK - mycket käk alltså? Tempen i Phoenix 20 grader och svag västlig vind.
Wickenburg grundades av en tysk med det namnet. En stor guldgruva som var utbruten 1969. (Med dagens teknik kanske man kan hitta mer?) Hårt pumpade däck rullar mycket lättare. Men det vet Du så klart....

#5 Sven - 2019-02-25 19:44:05

Bredare däck med samma tryck rullar lättare, inget man tänker på.

#6 AndersFåglefelt Fåglum - 2019-02-26 05:42:07

När korsar du Mississippi ?

#7 Björn - 2019-02-26 06:03:27

#Erik H:Hoppas slippa sova utomhus. Bokningar av motell tar mycket tid- och kraft.
#Sverker: Nädu, inga 20 grader här. Kallt och blåsigt (motvind). Ja, det är hårt pumpade däck som gäller. Känns som kärran blir tyngre och tyngre för varje dag. Skulle vilja kasta en del packni g men vågar inte.
#Anders: 17 april men kan bli någon dag senare eftersom jag överväger att förlä ga med någon dag för att minska längen på några mycket tuffa etapper.

#8 sverker - 2019-02-26 07:06:11

enligt prognosen får Du kraftig medvind resten av veckan. kring 60 Farenheit.
Det är väl töntigt men skicka en del av packningen med posten framåt längs rutten?
I går kväll hade Stockholms Idrottshistoriska Förening möte om Vinter-OS 2026 med Peter Reinebo från SOK. Jag tror Cortina får det - tanken med Stockholm är 100 % "återvinning" - inga öde anläggningar efteråt. OS-byn i Barkarby blir bostäder. Omfattande logistik - inte minst till Åre-Falun och Lettland. En utmaning.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg