Kommentarer på Dag 18: Den höga höjden knockar mig!


Snö längs vägarna, en unik företeelse i stekbeta Arizona. Just här är höjden runt 1 800 meter.

Pulsen är mycket hög, jag blir fort trött och tvingas gå nästan lika mycket som jag springer. Vad är fel? Egentligen inget, jag är bara ovan vi den höga höjden.

Jag känner igen symptomen; plötslig kraftlöshet­- långsam jogg känns som sprinttempo och du tvingas ta ständiga gångpauser. Hade jag inte upplevt detta tidigare skulle jag vara riktigt orolig. Min pulsklocka visade idag på nära maxpuls! Normalt brukar det ta några dagar innan kroppen vant sig vid höjden och fyllt på med röda blodkroppar.

Så de närmaste dagarna kommer att bli mycket jobbiga. Dessutom är det uppför, motellen ligger glest och jag har några inplanerade dagsetapper på 7-8 mil där det inte finns några restauranger. Det låter som en omöjlig ekvation. Men det mesta brukar gå att lösa. Jan är inkopplad på problemet. Stevar och/eller förlängning av rutten med någon dag kan vara en lösning.

Arizona med undantag för Wyoming och möjligen Nev York är nog de jobbigaste delstaterna jag sprungit i. I Arizona försvåras dessutom vägvalet av att fotgängare inte får vara på motorvägarna (interstate). Jag försökte få polisen att ge mig ett specialtillstånd men det blev nobben. Nu försöker jag flörta med vägverket (department of transportation, DOT).

Pony Express heter huset jag bor i. Kanske mysigt sommarid men inte nu.

Jag befinner mig nu i den gudsförgätna hålan Christopher Creek (150 invånare). Här finns en kyrka, en liten affär, en restaurang, ett motell och en ruffig RV-camping. Det är en turistort men eftersom turistsäsongen inte börjat är det kusligt öde. Snövallar ligger längs vägrenarna, det droppar från taken, mitt motellrum är kallt och en liten konstgjord spis med flammande vedträn förmår inte hålla kylan borta. Det blir till att sova med tajts och överdragsbrallor i natt. Till det positiva får räknas att motellet har bra wifi.

-Skulle inte ditt gästwifi fungera får du koden till mitt privata wifi, sa ägaren till Christopher Creek Lodge.

Hon var så imponerad av mina bedrifter att hon tog en selfie och sände bilden till sina bekanta varför jag nu är en kändis här. Och på en annan turistanläggning måste jag också ha imponerat, där serverades luffaren en gratis middag.

En av mina supportrar längs vägen. Andy Heyn från Wisconsin gav mig en flaska vatten. Andy är pensionerad brandman och åker runt med hund och husbil och turistar.

Dagens distans:35 km

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 sverker - 2019-03-04 07:16:27

ingen värme på rummet? Men det finns väl eluttag? Ska dom inte kunna fixa en värmefläkt? Ska man driva ett motell måste man vara serviceminded ! Tar Du inte järntillskott? Fråga: Do you have bloodpudding? No - I am not Count Dracula - am a swede?.. 35 km var inte dåligt! + 300 meter?

#2 Thomas Eriksson - 2019-03-04 08:35:40

Vilket äventyr, Jag följer dig med spänning

#3 sverker - 2019-03-04 13:09:53

om jag fattat rätt är klockan där nu 5 på morgonen? Ser en väderprognos för tisdag:
soligt - medvind cirkus 10 grader - kan det stämma? Blir det fortsatt uppför från 1800 meter? Kebnekaise är väl knappt 2000 meter? Du har i alla fall inga tromber (än) - 23 döda i Alabama! Snöstorm i nordost-USA är ett tufft ställe minst sagt. Linda påpekar att djuret var en prärievarg - finns knappt gråvargar i AZ.

#4 Klas-Peter Suneson - 2019-03-04 15:40:49

Den Österrikiska skidorten Seefeld in Tirol, ligger på ca 1200 meters höjd. De svenska herrarna i skidlandslaget kände av höjden, precis som Du. De hade inte förberett sig tillräckligt för att möta den utmaningen. Tvingades att sakta ner för att komma i mål.
Du befinner dig 600 meter högre upp, så din slutsatts är korrekt.
Det får ta något längre tid. Viktoria i mål efter 9 mil på skidor. Tid; 10 tim 43 minuter.
Keep on running.

#5 Kenneth Alexandersson - 2019-03-04 20:11:11

En sån fajter du är! Dom röda blodkropparna som hög höjd medför ger säkert extra styrka för dig sedan när du kommer på lägre höjder. Vad äter du när det inte finns restauranger längs vägen?

#6 sverker - 2019-03-04 20:26:29

det här motellet har tre stjärnor men det är dags att gradera ner! Botten att inte kunna fixa värme på rummet - det är MYCKET allvarligt.

#7 Hannes - 2019-03-04 21:41:58

Bortsett löpvänliga vägar, vilka städer och delstater är dina favoriter och som du rekommenderar att turista i?

#8 Patrick - 2019-03-04 21:45:00

Har du koll på din syreupptagningsförmåga? Den borde vara väldigt hög och kanske höjas ytterligare så som du springer, inte minst på hög höjd, som nu. Jag tycker det är rätt fantastiskt med alla dessa värden jag kan läsa i min telefon tack vare min Garminklocka, inte bara distans, tempo och puls dag för dag, vecka för vecka osv utan även syreupptagningsförmåga. Jag vet inte hur tekniken fungerar, men det känns kul när värdet på min syreupptagningsförmåga vänder uppåt, som ett kvitto på att min blygsamma träning ger resultat.

#9 Pontus - 2019-03-04 22:21:47

Kämpa på. Vi här i Stockholm/Borlänge är sjukt imponerade över dig, men de nya röda blodkropparna borde komma till nytta när du kommer på lägre höjd. Jag begriper dock inte hur du orkar fysiskt/psykiskt, Guiness rekordklass sedan länge

#10 Björn - 2019-03-05 05:46:08

#Sverker: Ja, det var dåligt att det inte gick att få varmt på rummet. Vaknade av att jag frös. Nej, inga extra tillskott mer än att jag äter lite mer salt än vanligt. Jo, du fattade rätt om tiden. Och din väderprognos stämde också bra.Och ja, det var en prärievarg.
#Hannes: Borde kunna svara på den frågan men går bet. Amerikanska små- och medelstora städer består ofta bara av en stor genomfartsgata där all service finns, trista med andra ord. Riktig stadsbebyggelse med kvarter, rätvinkligt gatunät och en levande stadskärna är ovanligare, städer med universitet har det däremot. Laramie i Wyoming och Bend i Oregon är exempel på sådana städer och bland de lite större Cleveland i Ohio. Men den svenske USA-turisten har knappt tid, råd eller intresse av att besöka andra städer än NYC, LA, San Francisco och några andra jättar. Utah, Nebraska och Oregon tillhör favoriterna, delvis på grund av att jag känner folk Oklahoma och Kansas avråder jag ifrån, trist landskap och luktar mest koskit. Det som är så spännande med USA är att delstaterna har så väldigt olika natur. ArIzona, där jag nu är, bjuder på den kanske mest fantastiska natur jag någonsin sett.
#Patrick: Nej, ingen koll. Kanske har även min Garminklocka den funktionen du talar om. Kände annar sinte till att klockor kan mäta syreupptagningsförmåga. Är det samma sak som konditionen?
#Pontus: Tack. Ja, med sju löp är det ett slags rekord. Men ska det registreras av Guinness måste de dokumenteras vilket jag inte gjort.

#11 Patrick - 2019-03-05 10:36:38

I appen Garmin Connect väljer jag funktionen Hälsa och prestation. Längst ned där trycker jag på VO2Max. Jag vet inte hur tillförlitligt mätvärdet är, men jag märker att det sjunker och stiger relaterat till hur pass mycket jag tränar. Men jag har inte kommit underfund med hur det går till för Garmin att få fram värdet (som för min del kan variera mellan 53 och 56). Men klockan känner ju till mitt tempo, min puls (från vilopuls till maximal puls), min löpdistans och min vikt, vilket tydligen räcker som underlag för beräkningen.

#12 sverker - 2019-03-05 11:05:05

simmaren Michael Phelps är en riktig filur - han sover hemma (alltid!) i ett höghöjdstält inställt på inte mindre än 3.000 meter apropå röda blodkroppar. Han vräker i sig 7000 kalorier hamburgare/dag. Han är en mindre hjulångare med sina 52 i skonr?..Björn Borg hade 7 liters lungor.

#13 sverker - 2019-03-05 15:02:21

Guiness har från 1929 - då sprang en Johnny Salo från New York till Los Angeles 589 mil på 79 dagar - hur dokumenterades det kan man ju fråga sig? Säkert följebil med mat och vätska - ingen babyjogger?

#14 sverker - 2019-03-06 10:40:14

Salo var en 36 årig finne och det var en organiserad tävling - troligen mycket bekvämare än Björns race? Däremot var det si och så med dojorna på den tiden.

#15 Sven - 2019-03-06 19:33:03

Kan ha varit Karhu.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg