Kommentarer på Dag 19: Vildhästar!


Hästarna var helt orädda. De lever farligt, folk skjuter dem för nöjes skull men här var de skyddade.

För en svensk är nog vildhästar i Amerika lika exotiska som våra älgar för en tysk. Idag såg jag för första gången vildhästar och blev helt hänförd.

Arizona levererar, skulle man kunna säga. Mer storslagen natur har jag knappast sett. Och idag dessa hästar. Jag hade stannat till kort vid turistorten Forest Lake, som vid den här tiden på året är helt öde men sommartid har tusentals turister i enkla stugor. Det enda som var öppet var Forest Lake Lodge. Medan jag pratar med ägaren Garry Mench rusar hans hustru in i receptionen och skriker:

-Vildhästar!

Vi smyger ut och ser inte mindre än fyra hästar beta i det torra gräset alldeles invid motellet. Det verkar helt orädda och tar ingen notis om oss.

-Dom där är mindre än ett år gamla, säger Garry med kännarmin. Vi brukar få besök av dem lite då och då.

Sedan bara några år tillbaka ville myndigheten utrota hästarna eftersom de bl a var en trafikfara men naturvårdarna vann striden och nu är de skyddade i alla fall i Tonto National Forest, som jag nu precis lämnat.

Flera av de västra delstaterna har vildhästar. I Wyoming och Oregeon har jag spanat efter hästarna men aldrig lyckats se en skymt av dem. I Oregon såg jag dock ifjol infångade hästar som allmänheten kunde köpa.

Högsta höjden hittill, 7 700 feet vilket motsvarar 2 347 meter. Märkligt nog kände jag mig ganska stark trots den höga höjden

Angele Plantholt med snart femåriga sonen Miles på Forest Lake Library. Angela kör skolbussen. Hon släppte in mig på det stänga biblioteket som hade wifi.

Garry Mench hade bara en motellgäst men däremot fint besök av vildhästar.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 sverker - 2019-03-06 06:28:40

det där är berberhästar som spanjorerna hade med sig. En mycket berömd ras - extremt tålig - klarar magra beten och torrt klimat. I Inköp skulle de kosta en rejäl summa. Romerska kejsare brukade ordna tävlingar med dem - utan ryttare.
Vilken jäkla sträcka och på den höjden! Kusarna är Dina kompisar! Är det tillåtet fånga in en? Heber är en mormonkoloni läser jag och dom brukar ju vara extra hjälpsamma! Hur ofta ser man tegelhus i USA? Huset ser svenskt ut! Det gula brukade vara från Heby.

#2 Christer - 2019-03-06 08:57:05

Kul att läsa som vanligt! Och trevliga bilder förstås.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg