Kommentarer på Dag 21: Arizonas röda jordar


Stäpplandskap med röda lerjordar. Även om man skulle vattna här hade resultatet blivit dåligt- jorden  är för alkalisk (basisk, motsats till sur).

Landskapet har dramatiskt ändrat karaktär.  Inga tallar, höga berg och snö längre utan ett dött, sterilt och kargt stäpplanskap. Och så denna röda jord.

Jag fascineras, ganska vackert i sin "fulhet". Har den här röda jorden något särskilt namn? frågar jag lokalbefolkningen. Nej, blir svaret. Det är järnet från bergen som färgat jorden röd, rostig sand helt enkelt. Jorden är alkalisk och i sådan jord trivs inte växter, bladen gulnar.. Men trots att jorden är järnrik klarar växterna inte att ta upp järnet. Jag läser att bara 1 procent av jorden i Arizona innehåller organiskt material. Alltså mest "värdelös" mark, i alla fall för jordbruk.

Den röda jorden sätter sina spår på bilarna. De flesta bilar är rödfärgade men just den här var det värsta jag sett. Olagligt?

Vackert hus i Snowflake, AZ.

Nej, jag åt inte här. Men enligt the locals var maten god. Bilden från Cedar Hills, 16 km nordöst Taylor.

Som ni kanske vet har jag artros i ena knäleden. Men efter att jag fick beskedet för sju år sedan och efter stenhård gymträning  har jag inte haft några besvär, inte ens tillfällig smärta. Men fortfarande gäller att träna musklerna runt knäleden och det görs bäst på gym. Så idag besökte jag ett stort o h fint gym här i Taylor.

Kung på gymmet Snap Fitness 24-7 i Taylor. Ägaren blev begeistrad när han fick stifta bekantskap med en coast to coast-löpare. Självklart gratis inträde, fick en gymväska, blev fotograferad och imorgon finns jag på gymmets tv-skärmar.

Imorgon springer jag till St. Johns, en riktigt lång sträcka som kunnat kortas med en fiffig steve och en dags förlängnig. Dan därpå, ja vad tror ni händer då?

Dagens distans: 44 km

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 sverker - 2019-03-07 09:00:43

upplagt för dammstormar alltså? det finns växter som trivs med sur jord - gran t.ex. läser jag.
på mindre ytor kan man kalka. man ser gräsmattor i Stockholms parker som skulle behöva kalk. gener: tänker på smålänningar som tog bort stenen ur den bördiga småländska jorden och lade till stenmurar - sen låg odlaren på pinnsoffan i köket och vilade ryggen....gallret i vägen är alltså för att hindra kreaturen gå över.
damen i gymmet ville tydligen inte bli fotad av minen att döma? I går kväll running kvalitet från Haga - vi körde intervaller - ledaren Karin hade 7 blankt i Öppet Spår.
44 km! Och så gym! Minns när jag träffade Dej på Friskis-kliniken för sju år sedan - du körde på bandet! Jag gick för en löjlig åkomma i en armmuskel. 100 kr tog dom. Undrar hur läkarna agerar vid artros - vila förmodligen? Du körde ännu hårdare och vips . borta! Sjukgymnasterna har döpts om till fysioterapeuter - men vad heter dessa nu då? Sjukgymnastiken föddes i Sverige med Hjalmar Brantings pappa Georg - GCI.

#2 sverker - 2019-03-07 09:20:12

NU blev det fel - basisk alltså är jorden här. Gymnastiska Centralinstitutet är dagens GIH eller är det IH?
Georg Branting blev rik på detta men studentkamraterna hjälpte sonen Hjalmar supa upp arvet och resten gick till tidningen Socialdemokraten. Hjalmar skulle egentligen blivit astronom.

#3 Jan Suneson - 2019-03-07 11:24:03

Jag har kollat och det finns en ?hoppskylt?
Undrar om det är samma röda jord som finn vid Medelhavet (terra rossa)

#4 Jan Suneson - 2019-03-07 11:27:11

Nisse Suneson
Varför blir det frågetecken när jag skriver citationstecken

#5 sverker - 2019-03-07 11:44:48

till botanikersönerna: det är järnet i båda fallen men vid Medelhavet är det neutralt PH och perfekt för vinodlingar! Jag känner till pappa Svante - hade a i bille men så får vi en vikarie - en göteborgare från den kända släkten Mark - han gav mig B - varför?
Ja - jag förväxlade dej med en annan, hö hö ( Han var en ökänd nazist - skrev en bok om Hitler - det enda exemplaret på bibliotek fanns på KB men den är registrerad där som "saknas" !


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg