Kommentarer på Dag 24: Den liftande indianen


Donald Niiha försöker få lift men ingen vill ta upp honom.

Mitt ute i ödemarken står en äldre man och liftar. Han ska in till indianstan Zuni två mil bort för att handla  mat.

Det hela ser lite absurt ut. Jag bromsar in kärran och får en pratstund med honom. Jag ser att det är en indian, han säger att han tillhör Zunistammen, heter Donald Niiah och är 76 år.

Varför står du här ute i ödemarken? frågar jag.

-På väg att att handla mat. Men idag har jag ingen tur.

Han pekar på ett litet hus invid vägen.

-Jag är född där, har bott där hela mitt liv. Min fru gick bort för två år sedan, barnen har flyttat till Albuquerque så nu bor jag ensam.

Vad har du jobbat med?

-Jag var bonde, har haft får på ängarna här i dalen och odlat grödor bakom bergen där borta.

Han stämmer rätt bra in på Zunifolket. De flesta livnär sig även idag på jordbruk men många är också konsthantverkare. Indianerna har det generellt ekonomiskt knapert; medelinkomsten hos den här stammen är inte ens hälften jämfört med medelamerikanens. Vad han däremot inte stämmer in på är åldern- medelåldern i Zuni är 32 år.

Han ser ganska eländig ut. Flera tänder är borta och han verkar ha svårt att röra sig. Jag tycker synd om honom, sticker till honom några dollarsedlar. När jag lämnat honom och några minuter senare vänder mig om är han borta. Han fick lift till sist!

Även jag ser nog rätt eländig ut. Eller hur ska jag tolka att jag idag blev bjuden på såväl lunch som middag?

Dagens distans: 56 km

Keep on running
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Klas-Peter Suneson - 2019-03-10 09:22:50

Den hitchhikande indianen på din bild från Zuni-området N.M. USA, erinrar mig om
"Old Jeshua" en gammal indian, som var min handledare på en brädgård utanför Smithers BC, Canada 1962. Där staplade vi bräder och han sjöng "Ye Jambo, Jalamo je, I´m a bum".
Varje fredag tog han med mig till "the Beer-pala" där jag fick lära mig att hantera alkoholen.
Bland gästerna var Old Jeshua en respekterad Lumber-Jack. Jag en ung pojkspoling som just hade avslutat min värnplikt, på äventyr i British Columbia. När jag berättade om Haubits 15,5 "Fransyskan", skattade Old Jeshua gott, - kallade mig "Son of a gun!!"
Hettade det till bland gästerna på krogen, kommenderade Old Jeshua: Hit in the head with a 2`` by 4´´!!! (Slå honom i huvudet med en 2 tum 4!!!).
Jag har läst mig till att Zuni har en lång Spansk /Mexikansk historia!
Du fortsätter på din spännande Camino! Keep on running.

#2 Sven - 2019-03-10 09:34:39

;=).

#3 Nils Hannerz - 2019-03-10 18:33:33

Mer utrustningsfrågor :-). Hur gör du med vagnen när du går in på ett köpcenter eller restaurang etc? Låser du fast den? Har du fått något stulet någon gång?

#4 Lars L - 2019-03-10 20:53:53

Ibland har jag tyckt att det hade varit roligt att kunna göra ett (bara ett) coast-to-coast men detta löp har innehållit så mycket fattigdom och förfall jämte diverse hinder och dåligt väder så nu känns det bra att jag kan sitta här och bara läsa om de t (får välja andra utmaningar). Men du klarar det ju galant, hatten av!

#5 sverker - 2019-03-10 21:18:34

tvåtumfyra - ljuv poesi - gärna med en stämpel på kanten. Amerikanerna på landet är ju hur hederliga som helst? Mycket intressant det här.

#6 Buffalo Bill - 2019-03-11 05:40:27

Hallå du gamle indian...

#7 Björn - 2019-03-11 06:06:53

#Klas-Peter:Intressant betraktelse. Säkert en lärorik tid för dig.
# Nils Hannerz: Jag tar med vagnen på köpcentrum och på motellrummet men inte på restauranger. Låser inte fast vagnen (vill undvika extravikt och risken att tappa nyckeln). Har faktiskt aldrig fått något stulet men vågar inte lämna gps, kamera och andra stöldbegärliga saker kvar i vagnen när jag är inne på en restaurang. På McDonalds brukar jag dock ta in vagnen eftersom det ofta finns gott om plats. Vagnen väcker ocskå uppmärksamhet och startar många trevliga samtal.
#Sverker: Ja, jag tror att man är hederlig på den amerikanska landsorten I Stocholm har jag däremot fått grejer stulna när vagnen stått parkerad

#8 sverker - 2019-03-11 11:02:02

ja straffen för alla brott i USA är ju sanslöst hårda förstås - Bosse Hansson riskerar få 14 år!

#9 Sven - 2019-03-11 16:14:52

Lås in honom ihop med pedofilerna i Vatikanen. Vad är det som händer..!!


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg