Kommentarer på Dag 26: Route 66- dödens väg


Ett av många nedlagda motell längs Route 66 i Grants, NM.

Det vilar något tragiskt över Route 66. Jag springer på denna mytomspunna väg, modervägen som John Steinbeck kallade den i Vredens Druvor. Själv ser jag Route 66 som dödens väg.

Ja, det är beklämmande att se detta förfall och denna fattigdom. Det ena motellet efter det andra har bommat igen i staden Grants ( 9 000 invånare) där jag nu varit i två dagar. Motellskyltarna finns kvar, husen är på väg att rasa in..

Längs Route 66 ser jag mängder av små tomma spritflaskor ligga i vägrenen. New Mexico är sett till invånarantalet den delstat i USA som har flest rattfyllerister. Jag har sett dessa spritflaskor i många andra delstater men inte så många som just här. Folk kör på fyllan trots att det vimlar av polisbilar. Berusade förarare är ett jätteproblem i Amerika, mångdubbelt större än i Sverige. Den fattiga delen av befolkningen är överrepresenterad, här i New Mexico ursprungsbefolkningen, American Indian samt Hispanic.

På gruvmuseet nämns inte med ett ord riskerna med uranbrytningen.

Jag besöker ett gruvmuseum i Grants. Detta område var Amerikas största uranproducent med mängder av urangruvor undr åren 1950 till 198O, nu allt nerlagt. Jag får se en tolv minuter lång film om uranbrytningen under 50- och 60-talet. Jag ser arbetare som helt oskyddade arbetar med brytning och anrikning av malmen. Inte med ett ord nämns riskerna! Arbetarna dog som flugor. Jag ber chefen för museet ringa upp ”Jack”, en 87-åring som var chef för några av gruvorna och som rycker in som guide.

-Hälften fick lungcancer, berättar han. Vi förstod inte i början att det var farligt. Men jag klarade mig. : :

Jag frågar Jack om man använde svenska Atlas Copcos kompressorer i gruvorna och Sandviks borrutrustning. Sverige är ju världsledande på det här området.

-Ja,  Atlas Copco hade vi men det var mest Ingersoll Rand. Sandvik känner jag inte till.

Mitt intresse för gruvbrytning resulterade i att chefen för museet, en indiankvinna, imorgon ger mig en steve.

Dagens distans: 35 km

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 sverker - 2019-03-12 08:28:49

Motell? Men folk flyger väl inrikes? Inte tåg heller - godstrafiken har tydligen ALLTID företräde? Uranbrytningen lades ner 1980 och då hette det Seco Tools (Fagersta). Alltså hårdmetallborrarna.
Hur är det med rattfylleri - straff bara om det händer något? Vad var det en polis sade till dej - men hur ska det gå för krogarna om vi haffar dem? (Mutade?)

#2 trump=idiot - 2019-03-12 08:34:43

viktigare att bedriva olagliga krig runtom i världen och att bygga meningslösa murar för lånade dollar.... vadå att landets innevånare går under detta når väl inte idiotens öron i Washington......

#3 Sven - 2019-03-12 08:36:00

Nya Grants ser ju fräscht ut, dom är dåliga på att riva gammalt.

#4 Sven - 2019-03-12 08:45:32

Presidenter gör vad dom blir tillsagda. Säger dom sanningen är det kört, som med JFK.

#5 Thomas Eriksson - 2019-03-12 08:53:11


Spännande. Hur undviker du skavsår? När jag kommer upp i sträckor över 2 mil får jag ofta skavsår av kläder eller skor, Men di springer ju över en hel kontinent utan sådana bekymmer. Hur bär du dig åt ? /Thomas

#6 Klas-Peter Suneson - 2019-03-12 09:30:05

Problemet är att få av de med makt ser det du ser! Så är det lite var stans.
Makten lever i sin egen värld. Dessa tolv borde följa din blogg; Cory Booker, Donald Trump, Joe Biden, John Kasich, Julian Castro, Michel Bennet, Mike Pence, Nikki Haley, Paul Ryan, Pete Buttigier, Steve Bullock, Ted Cruze. Alla kandidater inför 2020. Keep on running !

#7 Olle - 2019-03-13 01:13:58

Se upp för Winslow, Arizona! Jag tror du kanske har sprungit förbi det.

En norrman som körde 'vilse' på Route 66 i Winslow, Arizona dömdes till 7,5 års fängelse för några år sedan. Vet ej mer om fallet.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/oR7y0R/korde-fel-domd-till-75-ars-fangelse

#8 Björn - 2019-03-13 03:47:44

#Sverker: Inrikesflyget är dyrt i Amerika. Persontrafik järnväg existerar i princip inte med undantag för New York-Bostonregionen, godstrafik järnväg lönsam och omfattande. Ja, det ligger något i vad du säger om rattfylleriet- många lagförs aldrig. Annars är nog lagarna snarare strängare än våra, en återfallsfyllerist kan få max tolv års fängelse. Unga förare har strängare lagar och nolltolerans vad gäller promille.
#Sven: Nja, fem kedjemotell och Walmart vid motorvägen ingen höjdare. Grants minskar i folkmängd.
#Thomas: Vaselin är bäst, har alltid mycket sådant på fötter och känsliga ställen Vet man att man brukar få skavsår på ett visst ställe kan man ju förebygga med att sätta på ett plåster. Mycket tajta kalsonger eller typ cykelbrallor är bra. Infanterield är hemskt, har haft det på tidigare löp med fladdriga kortbyxor och vanliga kalsonger.
#Olle: Märklig och dråplig historia. Det kan nog bara hända i USA.

#9 sverker - 2019-03-13 13:36:38

infanterield? Karolinernas kragstövlar var såna att man drog upp dem till grenet för att hindra skavsår...senknarr var vanligt - marschkängor. Blåsor, tappade naglar.
fotsvamp, nagelsvamp.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg