Kommentarer på Dag 28: Veteranen mot veganen


Robbie Balenger från Denver, Colorado börjar på lördag springa från LA till NYC. HÄR  kan du följa hans löpning. Han är en duktig löpare men självklart fick han några goda råd på vägen från veteranen.

Chansen att två coast to coastto coast-löpare möts är en på miljonen. Men idag hände det - utanför Albuquerque träffade jag den 35-årige veganen och ultralöparen Robbie Balenger.

En liten husbil tutar, ut springer en viftande skäggig man och en kvinna med en banan och ett matpaket i handen. Galningar eller beundrare?

Beundrare och kollegor i samma branch skulle man kanske kunna säga. Mannen ska om några dagar börja sitt första löp över Amerika, från Huntington Beach, Kalifornien till New York. Han presenterar sig som Robert Balenger, ultralöpare och vegan. Kvinnan heter Jackie Howard, också löpare och hans dietist och en av fyra i suportteamet.

Dietisten Jackie och veganen Robert.

Jag bjuds in i husbilen och slukar glupskt ännu en banan. Robert har läst min blogg och verkar känna till mig ganska väl. ”Impressive” säger han flera gånger och syftar då på att detta är mitt sjunde coast to coast och att jag är 71 år. Men något blåbär är inte heller han; nyligen sprang han ett 50 miles lopp och han har flera års erfarenhet av att springa långt.

-Men förivra dig inte, det är lätt att bli skadad. Håll dig till din plan, spring inte längre än du planerat, även om du känner dig urstark, säger jag lite förnumstigt.

Jag vet att många ultralöpare överskattar sin förmåga. Att någon gång springa 50 eller 100 miles är en sak. En helt annan sak är att springa ultradistanser dag ut och dag in. Men Robert verkar vara en duktig löpare. Hans plan är att snitta på 43  miles per dag, alltså ungefär 10 miles (16 km) km längre än vad jag gör. Håller planen betyder det 75 dagar, relativt snabbt jämfört med andra ”crossers”.

Hans löpning över Amerika blir lite av en propagandaresa för vegankost. Han har varit vegetarian under några år och vegan det senaste året. Själv är jag dock rätt skeptisk till sådan kost i ultrasammanhang. Av Rune Larsson, Sveriges mest erfarne inom gebitet, har jag fått lära mig att fet mat är bra. Mina hamburgare på McDonalds är alltså inte fel.

Vi sitter och pratar länge i husbilen där han inrett en liten brits för att sova och där två cyklar förvaras samt all vegankost. Jag avundas honom inte. En king bed på Comfort Suites, Quality Inn & Suites eller Best Western och en och annan burgare på McDonalds, Burger King, DQ eller Wendys är min melodi.

Albuquerque.

Det fortsätter att vara kallt och blåsigt (medvind). Idag anlände jag till Albuquerque (550 000invånare. Jag trodde stan var huvudstad i New Mexico men det är Santa Fe. Tyvärr hanns inget turistande med, däremot fick jag handbrosen justerad men däck och framförallt slängar gick jag bet på att köpa. Med alla punkteringar börjar det bli lite kritiskt på slangfronten. Dagens flopp var att jag råkat beställa ett rum för rökare. Det luktar pyton och svider lätt i ögonen.

Dagens distans: 50 km

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Klas-Peter Suneson - 2019-03-14 07:39:51

Alltid kul att möta och språka med en blivande kollega. Du gav säkert mer än vad Du fick. Du har sprungit länge med din meny, den fungerar utmärkt för dig, därför enligt Electric Light Orchestra, Hol on tight to your dream !
Jag förstår att Du letar på nätet efter en välsorterad cykelhandlare som har däck till vagnen. Håller däcken till nästa större stad? Spännande. Keep on running

#2 sverker - 2019-03-14 09:15:45

åker husbilen sakta vid sidan eller åker den före? Kan du inte byta rum - nu är det för sent men kräv alltid service av den (slöa?) personalen - dessa är ett eget släkte - de bakom disken. Vana vid dricks. Ordet drickspengar handlar om ersättning för det som vallonerna drack när de smidde - ofta rödvin har jag förstått. De var nakna under den fotsida smedskjortan. Med Din energi undrar man om valloner i släkten?

#3 sverker - 2019-03-14 09:44:55

enligt väderkartan snö onsdagkväll i stan. Snöorkanen i Denver fortsätter dock nordöstut.. Här snöslask. USA är ju gammaldags - hjälpsamhet som inte finns här längre - be cykelhandlaren leta upp nån kollega i nästa anhalt?

#4 Martin - 2019-03-14 11:00:37

Hej
Du är grymt imponerande. En förebild i löpning.
Gällande vegansk kost så finns det inom området nästan lika många varianter på kosthållning som för blandkostare. Det går det alldeles utmärkt att äta fet mat där också. Bara inte fettet kommer från djurriket.
Keep on running! :-)

#5 Jan-Olof - 2019-03-14 16:06:14

Vilket sammanträffande! Vad jag förstår kommer Robert inte att hinna ikapp dig, trots de längre dagsetapperna. Hans upplägg påminner om Erik Bengtssons försök att springa från Boston till Kalifornien, med hjälp av en följebil med husvagn, tror jag. Efter ett tag tröttnade dock hans chaufför på att vänta på att Erik skulle komma fram, så Erik fick själv köra bilen till slutet för dagsetappen, lifta tillbaks till startplatsen och sedan springa till bilen. Det höll ett tag, sedan körde han tillbaks till Boston, sprang där varje dag och förflyttade sig på en karta över USA med en knappnål de distanser han sprunget. Finns beskrivet i boken "California - Here I come!" (tror jag den heter). Onekligen är ditt upplägg mycket mer intressant. Keep on running!

#6 namn - 2019-03-14 16:28:08

http://www.suneson.se/kommentarer.php?id=876

#7 Björn - 2019-03-15 04:53:54

#Klas-Peter:Eventuellt kommer jag eller Linda att beställa däck och slängar som levereras till hotellet jag bor i Gothenburg. Vi har gjort så tidigare eftersom inte ens välsorterade cykelaffärer har utrustningen.
#Sverker: Vet inte hur de lagt upp logistiken med husbilen. Måste vara hemskt att sova i den under de 75 dagarna. Ang motellrummet: hade redan börjat använda det så det var försent att byta. Hälften av personalen vid inchecknigen bra och engagerad, a dra hälften oangagerad och rabblar sin ramsa.
#Martin: Ja, du har naturligt is rätt. För egen del tycker jag det är skönt att man inte behöver tänka så mycket på maten, äter i stort sett allt. Och mycket!
#Jan-Olof: Med ett försprång på 30 dagar bör jag komma först till NYC. Jag beräknar 95 dagar och han 75. Han får nog inte problem med besättningen i följebilen eftersom den utgörs av familj och nära vänner.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg