Kommentarer på Dag 30: "Lokaltidningar har en framtid i USA"


Leota Harriman, ägare och chefredaktör på The Independent i Edgewood, en stad i New Mexico med 4 000 invånare.

Jag söker ingen publicitet, ligger mycket lågt med kontakterna med tidningar och tv. Men idag besökte jag en liten lokaltidning i staden Edgewood.

Det fanns en baktanke med besöket; genom att ge en intervju skulle jag kanske få hjälp med att ordna en steve inför morgonens löpning på över sex mil. Det fick jag, dock inte för morgondagen utan lite längre fram. Men det intressanta med besöket på redaktionen var att jag fick en liten inblick i hur småtidningar på mindre orter fungerar och hur man ser på framtiden för lokaltidningar.

Jag träffar Leota Harriman, editor & publisher på The Independent. Hon äger tidningen som funnits sedan 1999 och kommer ut en gång i veckan. Det är ingen gratistidning, kostar 50 cent och har några hundra prenumeranter men ett par tusen läsare på nätet.

Är tidningen lönsam? frågar jag.

-Ja, men det är inga jättevister. Och för ett par år sedan övervägde jag att lägga ner.

Hur många jobbar här?

-Vi är runt åtta personer.

Jag blickar runt i lokalen men ser inte en kotte. Det visar sig att Leota gör det mesta av jobbet och att hon har en fast stab av frilansare. Att ha anställda skulle knäcka ekonomin. Redaktionen ligger en bit utanför stan, ja en bra bit bortanför Walmart, troligen av kostnadsskäl.

Har den här typen av tidningar någon framtid?

-Ja absolut. Men det gäller att vara så lokal som möjligt. Vi skriver om det som de stora tidningarna inte tar upp. Och vi är opolitiska, har ingen agenda.

För mig som gammal journalist och som började tidningbanan på småtidningar är det naturligtvis ljuv musik. Men jag undrar ändå om inte tidningsdöden fortsätter i USA, även för de superlokala tidningarna. Illavarslande eftersom minskad insyn och brist på vederhäftig information är fördummande och ökar risken för korruption. President Donald Trumps ständiga attacker mot media och uttalanden om ”fake news” har inte underlättat för varken stora eller små tidningar.

Tidningsdöden i USA är skrämmande:

När vi skiljs tar Leota en bild på mig. Hon har ingen ”vanlig” kamera utan fotar med mobilen.Ett tecken i tiden, man tvingas snåla in på allt.

Vad var det då hon var intresserad av av att höra från mig? Det var inte så mycket frågor om löpnigen, mera om hur jag såg på Amerika och amerikaner i största allmänhet. Det om något är man intresserad av att veta. I botten ligger nog en oro för att Europa inte längre ser upp till Amerika som tidigare, gissar jag.

--

Eftersom jag fått antydningar här på bloggen om att ha "fuskat" genom åka bil vill jag bara klargöra att dessa stevar varit helt nödvändiga. När det är mer än sex sju mil mellan motellen måste jag lifta för att slippa camping. Bilåkandet har dock inte kortar den totala löpdistansen, bara jämnat ut dagsdistanserna. Jag springer varenda meter över Amerika. Hedersord.

Dagens distans: 55 km

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Jens - 2019-03-16 00:22:55

Tidningsdöden..Check. Snart har vi TV-kanalsdöden också till förmån för YouTube och Netflix och andra streamingtjänster.

#2 Björn - 2019-03-16 04:52:26

Det har jag faktiskt inte tänkt på men så är det säkert. Vem tittar på tv idag (i alla fall inte när programmen sänds)?

#3 Klas-Peter Suneson - 2019-03-16 10:24:17

Dag 30 = 5,17333333 mil om dagen. Du håller planen otroligt bra! Det bygger på erfarenhet.
Att träffa en journalist kollega i Edgewood gav utbyte. Det bygger också på egen erfarenhet.
Din tidigare chef, Lena K Samuelsson nu ansvarig utgivare av Aftonbladet med en lön som överstiger den svenska statsministern, har hamnat i blåsväder efter att man med rätta kan ifrågasätta hennes ansvarstagande. Spännande att se hur den tredje statsmakten hanterar frågan. Den digitala världen är här! På gott och ont. Vi här hemma kan med glädje följa dig långt där borta på ett väldigt detaljerat sätt. Fint! Men den mörka sidan av den digitala världen visas tydligt, när en sinnessjuk Australiensare blir inspirerad av en lika sjuk Norman och tar terrorn på Drottninggatan i Stockholm som förevändning att åka till New Zeeland för att skjuta ett 50 tal bedjande muslimer. Vad den digitala världen saknar, är erfarenhet. Hur skall det oerhört stora flödet hanteras? Samtidigt väcker Greta Thunberg 16 år, hopp om en bättre värld. Framtiden är spännande! Keep on running.

#4 sverker - 2019-03-16 11:00:53

på väderkartan uppehåll fram till tisdag. journalister måste lära sig skriva om det som folk vill läsa - nu senast i DN skriver Malin Hellkvist om sitt fylleri, i Aftonbladet skriver Jenny Strömstedt om stopp i sopnedkastet - mycket intressant! Hur kan hon på Aftonbladet ha så hög lön? Kurt Samuelssons dotter? Hade en kompis på DN - varje dag skickades han till Systemet med en lång lista!

#5 aha - 2019-03-16 11:54:38

jisses va ä de för resonemang om vem som har si eller så i lön va har ni me de o göra? börs vd då?? fuskande bankchefer då?

#6 Mattias - 2019-03-16 16:13:37

Känns märkligt att lägga skulden för terrordådet på Nya Zeeland på den ?mörka sidan av den digitala världen?. Vad är för övrigt den ?mörka sidan?? Räknas de stora mediernas informationsflöde och hantering av detsamma också in, eller vart går gränsen? Skulden för dådet ligger på en enskild, och uppenbarligen mycket sjuk individ. Att använda den digitala revolutionen som förklaringsvariabel för att förstå grogrunden för dessa sinnessjuka och besinningslösa dåd är väldigt förenklat och väldigt fel.

#7 Andreas - 2019-03-16 22:23:34

Fantastisk inspiration att läsa din blogg, därtill mycket trevligt med ögonblicksbilder från småstads Amerika.

Keep on running!

#8 sverker - 2019-03-17 06:32:46

Det är otroligt - 55 km! Snart kommer den lilla biten i Texas? Sen måste det väl bli rakt norrut? Gothenburg ligger ju vid den gamla leden västerut längs Platte River - han som grundade staden hälsingen Olof Bergström jobbade till och med på Ponnyexpressen men den blev kortlivad när Union Pacific kom igång - där jobbade han också. Ser ut som medvind? I USA är det som förritiden tror jag - be en cykelhandlare prata med en kollega framåt rutten om nya däck - en bra kund är du dessutom! Tänker på min verkstad på Birkagatan - Ragnar - han fixar allt!


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg