Kommentarer på Dag 32: Tucumcari- en spökstad


Tucumcari i New Mexico med knappt 5 000 invånare är största staden mellan Albuquerqe och Amarillo i Texas. Sällan har jag skådat något hemskare- en stad som håller på att tyna bort.

Det är måndag, sen eftermiddag, och jag springer in i ”storstan” Tucumcari. Innan har en vägskylt upplyst mig om att här finns 34 motell och 24 restauranger. Men allt verkar stendött, de flesta butiker och restauranger har bommat igen för många år sedan. Den överdimensionerade huvudgatan är fem kilometer lång. Nästan det enda som är öppet är fattigmansbutikerna Dollar General och Family Dollar. De ruffiga motellen verkar dock var igång men jag ser knappt några bilar utanför. Vem vill stanna här?

Infarten till Tucumcari.

Bilmärke?

Mitt motell ligger i ena änden av huvudgatan, ute vid motorvägen. Här finns en handfull stora kedjemotell så här borde det finnas några restauranger. Nä, även här allt nerlagt. Turligt nog råkade mitt motell ha en matservering.

När jag checkar in frågar jag vad som hänt, stan är ju rena spökstan.

-Ja, vi dör sotdöden. Befolkningen minskar varje år. Men det var länge sedan något större företag klappade igen, svarar receptionisten på stora Quality Inn, som för dagen bara hyser några gäster.

Jag läser senare att Tucumcari är en mycket fattig stad. En femtedel av familjerna lever under fattigdomsstrecket. Men stan marknadsför sig som rena paradiset; ”low cost of living” och ”high quality of life”.  Skönt att jag drar vidare imorgon. Detta var nog en av de hemskaste städer jag sett i Amerika; ett levande lik!

Stor kråkfågel med bo längs Interstate 40.

Dagens distans: 57 km. Nu en tredjedel av sträckan avklarad! Här min rutt upp till Gothenburg ( ej exakt)

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Christer - 2019-03-19 07:24:40

Intressant läsning. Hur smakar maten på sådan ställen?

#2 sverker - 2019-03-19 08:30:19

kan det vara en cheva? huven och skärmarna påminner om det. i kalle anka såg man en sur gubbe med håriga armar och en tandpetare i mungipan som utfodrade chaffisarna - det var bara att äta. en sylta kallades det. alltså har trafiken på route 66 minskat eller varför övernattade man överhuvudtaget förr? handelsresande? här finns åtminstone litet träd.

#3 Klas-Peter Suneson - 2019-03-19 08:51:23

Du har ärvt mycket av din farfar! När han skrev manus till boken;

By och bygd, folk och fä
Bankeryds socken
1900 - 1940

Algot sparade inte på krutet för att beskriva de människor som han uppfattade som fä.
Lika upphöjande skrev han om dem han beundrade. Hans hustru påtalade oroligt;
Men Algot ! Vi får gå från hus och grund!!

Manuskriptet i original ligger på Jönköpings Läns museum för framtida forskning.
Jag har haft glädjen av att skrivit ner hans manus i digital form.
Ännu är det Bankerydsbor som reagerar, när jag berättar spontant från detta hans manus.
Det Du skriver om Tucumcari som spökstad, påminner mycket om honom.
Keep on running.

#4 sverker - 2019-03-19 09:52:29

då som nu stal bankerna företag - har läst hans sågning av Wermlandsbankens slakt av Juneverken i Bankeryd. Präriebondens dröm - motorplogen! Clintan har spelat in pangpangfilmer i spökstan...Nu vänder det norrut genom trevligare trakter och sköna motell. Medvind? För ovetande - Björn ligger på toppen i M70 på maror och halvmaror - enda konkurrenten Anders Hansson nu i M75. Ikväll ska jag grillas av Otto (uttalas åttå) på Kungsis - skivstång/spinning = minus 1 kg.
det är stort att följa ditt gräsrotsreportage - kan man tänka sig mer jordnära?

#5 Björn - 2019-03-19 16:53:33

Ja, en Cheva.

#Christer: Bra. Jag gillar den amerikanska maten. Dock trött på haburgare och liknande, svårt få pasta och ris. Maten är dyr.

#6 R - 2019-03-19 19:14:02

Väldigt intressant läsning. Du får se en viktig del av USA!

#7 sverker - 2019-03-19 22:31:58

Route 66 var ju legendarisk under den stora utvandringen way out west!
Kalifornien hade 1 miljon inv. år 1900, 16 1960 och nu är dom 40. Långtradarna har väl sovhytter? 20 miljoner i USA bor i husvagn. Finns det inte hot dogs? Innan de blev ovänner med tyskarna kallades de Frankfurters....


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg