Kommentarer på Dag 34: Texas stinker!


I Texas har jag aldrig varit. Besöket blir bara två dagar och sedan en dag i Oklahoma.

Att passera en delstatsgräns innebär ofta ett helt nytt landskap. När jag idag korsade gränsen till Texas försvann halvöknen och ersattes med stora betes- och jordbruksmarker och en del träd.

Trevligare men Texas stinker! Det luktar koskit ute på vägarna. Och så en helt ny doft; rutten fisk. Doften är så vämjelig att man nästan vill kräkas. Hur kan det lukta fisk här ute? Stanken kommer från lastbilarna som passerar mig.

Darwin Pluhar.

Jag stannar och frågar den enda person jag ser, en man som håller på att laga ett flera mil långt stängsel.

-Det är fermenterat majs, mat till korna på våra feedyards. Själv tycker jag inte det luktar så illa, berättar mannen som presenterar sig som Darwin Pluhar.

Feedyards, ja dom stinker också. Dessa industriella uppfödningsanläggningar där korna får äta upp sig innan de går till slakt har jag stött på i bland annat Nebraska. Tusentals kor samlas på en liten yta och då luktar det, kan jag lova. Vid infarten till staden Dalhart dit jag nu kommit fanns flera mycket stora feedyards.

Dalhart (8 000 invånare)  gav ett slitet intryck, nästan som Tucamcari. Men stan växer och lever på jordbruk och boskapsskötsel. Här regnar inget så det borde vara öken men konstbevattning är lösningen. För första gången såg jag helt gröna fält.

Löpformen har varit god under en längre tid men idag gick det ovanligt tungt. Jag börjar bli trött på dessa ändlösa raksträckor och ödsliga trakter där städerna ligger på fem sex mils lucka och ingen service däremellan. Att inta lunchen i något dike, en vägtrumma eller under ett träd är ingen höjdare när det är kallt. Idag var det dessutom nära att jag blev påkörd, fick kasta mig åt sidan när en galning kom körande rakt mot mig i hög fart på vägrenen. Och en stund senare inne i Dalhart höll samma sak på att hända igen. Jag försöker vara så försiktig som möjligt, springer alltid mot trafiken och håller mig på vägrenar och trottoarer då sådan finns.

Dagens distans: 52 km
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Christer - 2019-03-22 07:17:03

Stay safe Björn. Tack för intressant läsning igen. Ha en trevlig helg.

#2 sverker - 2019-03-22 09:04:48

Spänst kallas hopp rakt upp och man mäter på väggen - hur högt blev det?
Är det annan jordmån i Texas eller är de bara företagsammare? Texas största jordägare är svenska familjen Swenson bördiga från Nässjö. Det var i Texas man hittade olja först i världen. Innan hade tyskarna tillverkat syntetisk bensin av brunkol men detta blev billigare! Familjen Bush sysslar med sånt. Larry Hagman i Dallas var bördig från Eskilstuna. 52 km !

#3 Klas-Peter Suneson - 2019-03-22 09:14:16

När jag var liten, kände man dofter vid passage av Jönköping, Vaggeryd och Olshammar.
Då fick man lära sig ; Sulfit luktar skit! Sulfat luktar inte mat!
Nu har industrin i stort, kommit till rätta med sina utsläpp.
Det är nog svårare inom köttproduktionen i Texas.
Då har Du en tydlig anledning till att;
Keep on running !

#4 sverker - 2019-03-22 09:38:56

i dessa områden kan det bildas dammstormar. En Tex Thornton i stan försökte utlösa regn med raketer. Det har varit + 32 i mars. Du säjer själv att djurskyddet i USA är uselt! Såg ett julkort i London till förmån för hem för pensionerade hästar.
En sugga har sluppit undan - Pigcasso - målar tavlor - signerar med trynet. De är snygga och säljer bra. Abstrakta kan man väl säja. Tror lukten delvis beror på fodret kossorna får? Hur smakar köttet?

#5 Robert - 2019-03-22 14:29:07

Dont mess with Texas (skräpkampanj för att inte skräpa ner i Texas)

Första nöjesfältet six flags kommer från Texas och namnet kommer från dom sex flaggor som vajat /styrt över Texas genom historien. Hur många klarar att räkna upp dom utan att googla..? Sverker..?

#6 Sverker2 - 2019-03-22 17:43:40

https://tshaonline.org/handbook/online/articles/msf01

#7 Patrick - 2019-03-22 19:52:33

På tal om lukten så minns jag att storstaden Kansas City brukade lukta slakthus 1962 när vinden låg på från det hållet. Nu läser jag att upp till 55 tusen djur fraktades dit per dag, som mest. Men som på andra håll i världen, som Stockholm eller Köpenhamn har man för länge sen slutat med den sortens verksamhet. Slaktusområden görs om till ställen där man går ut oC roar sig.

#8 John Pahlm - 2019-03-22 20:47:54

Usch, ta det försiktigt längs vägrenen! Otäckt när bilisterna inte visar hänsyn.

#9 Larry - 2019-03-23 00:33:26

Kusligt med vinglande fordon! Förarna sitter väl o textar, uppdaterar sina facebooks eller nåt. Hittar du en sån här, som folk ofta har tex i sina båtar så hinner du kanske tuta 120db om du ser dom på avstånd. Väger inget i alla fall.. Kanske på Kmart.

https://www.amazon.com/SAFETY-SPORT/b/ref=bl_dp_s_web_11731072011?ie=UTF8&node=11731072011&field-lbr_brands_browse-bin=SAFETY-SPORT

Låter väl som en långtradare/godståg. Du blir uppmärksammad, just sayin'

Larry


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg