Kommentarer på Dag 35: Första polisingripandet


Cheriffen från Dalhart litade först inte riktigt på mig när jag hävdade att det inte fanns något barn i vagnen. "You are talking to the world champion in coast to coast running", sa jag. Då trodde han mig och kardansträcktes fram och jag erbjöds skjuts (vilket jag vänligen avböjde). Det suddiga ansiktet beror på vatten på kameralinsen.

Jag hann springa 179 mil i Amerika innan polisen stoppade mig. Vad har hänt?  Har de somnat in eller gått en charmkurs?

Alla som följt den här bloggen vet att jag inte är så förtjust i den amerikanska polisen- onödigt hård och tuff, en fastsättarmentalitet och inte hjälpsam. Under tidigare coast to coast har jag blivit stoppad i genomsnitt två gånger i varje delstat. Eftersom det handlat om sex löp och ungefär tio delstater varje gång blir det över hundra ingripanden. I Sverige har jag blivit stoppad en gång under mina 40 år som löpare.

Så vad har hänt i år? Är det jag eller polisen som ändrat beteende? Även ifjol noterade jag att polisen blivit lite mer mänsklig. Åtta av tio ingripanden brukar annars handla om att bilister ringer polisen och säger att det är en galning ute på vägen som antingen kidnappat ett barn eller utsätter ett barn för livsfara. Så även denna gång.

Jag hade stannat till på en rastplats två mil utanför Dalhart och åt en banan i ösregnet. Då kom cheriffen smygande i sin vita bil och undrade om jag hade ett barn i vagnen. Han trodde inte riktigt på mitt nekande och skulle kolla vad som dolde sig under regnskyddet på kärran. När jag "i förbegåeende" upplyste om att detta var mitt sjunde löp över USA och att jag var "världsmästaren" blev det annat ljud i skällan. Han blev så imponerad att han nästan föll baklänges, sträckte fram handen och erbjöd mig skjuts till Stratford tre mil längre bort.

-Nej tack, men om jag ramlat ihop innan jag nått Stratford får du gärna plocka upp mig, skojade jag. Vi skildes som bästa vänner.

Gatorna i Dalhart svämmade över. Här regnar det annars aldrig så dagens skyfall var säkert uppskattat.

Ja, idag var jag oerhört stark. Sprang de dryga fem milen i princip utan  något stopp. Lunchen fick tas på gående fot eftersom det regnade hela tiden och blixtarna var kusligt nära.

Silorna töms på majs som är mat till kor och kycklingar. Enligt en anställd skulle majsen bara ha lagrats i i drygt tre månader. Det skulle innebära att den skördats i december. Kan det verkligen stämma?

Imorgon händer något väldigt speciellt. Vad tror ni det kan vara?

Dagens distans: 54 km

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Klas-Peter Suneson - 2019-03-23 06:48:10

Trotts regn och polisingripande ligger du bra till i ursprunglig plan 5,5 mil om dagen ! BRAVO !! Keep on running !

#2 Björn - 2019-03-23 07:06:38

Tack. Ja, jag följer schemat exakt. Egentligen inte viktigt men betyder mycket mentalt.

#3 Torsten - 2019-03-23 07:52:57

Kan vara att du når en tidszon. Fortsatt god löpning önskas. Härliga skildringar du har, borde ge ut en bok om dina upplevelser!

#4 Torgny Karlsson - 2019-03-23 09:12:35

Höjer budet till att du passerar två delstatsgränser! (?)

#5 sverker - 2019-03-23 09:20:18

tydligen blir majsen bättre efter första frosten - här i oktober. kanske polisen rapporterar framåt om din framfart? tror annars många tror att du är en local
som har bråttom till affärn? Swen Swensons farm ligger utanför Austin - han var från Barkeryd och på foto liknar han Alec Guiness. Han ordnade The Swedish Pipeline - betalte resan för folk som ville komma och provjobba hos honom. Ytan är som Blekinge. Han introducerade även Colt-revolvern. Det snurrande magasinet uppfanns av en svensk präst i Uppsala. Min konfirmationspräst kallades revolver-sam efter att han skjutit en råtta i garderoben.

#6 Torgny Karlsson - 2019-03-23 09:24:33

Läste Torstens förslag fel - trodde det stod delstatsgräns. Höll på o skriva ett iinlägg när när Torstens förslag dök upp... Här kommer resten av min kommentar (om det fungerar):


Passar på att tacka dig för den inspirerande föreläsningen i klubbstuga för några månader sedan (satt bredvid dig när vi fikade). Kommer pröva på Parkrun i Skatås framöver och kanske även när jag besöker Stockholm. Håller mig till betydligt kortare sträckor än dig...

Du klarar ju av många oväntade svårigheter som kylan du haft tidigare på detta löp. Att ha den noggranna planeringens struktur och följa den ger kraft att tackla väderleken och andra oväntade svårigheter om jag förstår dig rätt. 

Hoppas att du slipper tromboner framöver! Att du startat detta löp tidigare - gör det att risken är mindre?

#7 Sven - 2019-03-23 09:30:09

Nej, fy för tromboner..=),=).

#8 sverker - 2019-03-23 10:24:49

risken för tromboner är obefintlig däremot är det tornadosäsong under våren alltså
nu men det parerar Björn lätt - det har han varit med om förut och tagit skydd.
Föregångaren till Texas Highway Patrol var inga mindre än Texas Rangers vars uppgift var att skydda nybyggarna. Mycket är skumt i USA:s historia. Till Texas drog 18 slavägarfamiljer när de andra blev fria och de bildade en egen republik som senare i inbördeskriget stred med Sydstaterna. Fria eller ofria bomull krävde lågavlönade. Nu är det maskiner. Men massor med vatten krävs.

#9 Patrick - 2019-03-23 16:21:24

Du lämnar Texas och springer in i the Oklahoma Panhandle. Därmed lämnar du sydstaterna där slaveriet en gång var tillåtet. Möjligtvis passerar du t o m gränsen till Kansas? The Panhandle ser smal ut, åtminstone på världskartan. Keep on running!

#10 Sven - 2019-03-23 16:59:54

Polisen är ruskigt lik Al Borland i serien Home Improvement..

#11 sverker - 2019-03-23 18:18:27

man tror ju att frigörelsen från England var nåt radikalt men det var slavägarna som
slog bakut när Storbritannien förbjöd slaveriet - abolitionen. George Washington
var slavägare. Men bomull tackade man inte nej till. Det började när franska adeln
flydde till sydstaterna under franska revolutionen. M.a.o. USA är egentligen ett
superkonservativt land - lägg därtill kväkare och calvinister. En paradox.

#12 Björn - 2019-03-24 06:18:18

Rätta svaret hade Patrick. Jag passerade gränsen till Oklahoma. Och imorgon är det dags att passera gränsen till Kansas. Här går det undan. . .
#Torgny: Ja, tidig start minskar risken för tornados. Värsta månaden ska vara maj.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg