Kommentarer på Dag 43: Så ser de amerikanska småstäderna ut


"Downtown" i Oakley var lätt att missa eftersom centrum varken låg längs Interstate 70, hwy 40 eller hwy 83. Butikerna verkade föra en tynande tillvaro.

Småstäderna jag passerar är inte så små som man först tror. Ta t ex Oakley i Kansas (2 000 invånare) där jag nu varit i två dagar. Stan har bio, bowlinghall, stort fint bibliotek, minst tre motell och mycket annat.

Visst, jag ser det som den svenske USA-turisten inte ser; den amerikanska landbygden och alla småstäderna. Men jag stannar aldrig mer än en dag, kommer på kvällen och springer vidare på morgonen, och missar därför det mesta. Idag hade jag dock lite tid över för sightseeing i Oakley.

Stan ser ut som de flesta amerikanska småstäder; ganska ruffig, ett centrum från sekelskiftet med tynande affärsliv och med igenbommade butiker, ofta tegelbyggnader, flera banker, breda och folktomma gator medan de lite mer livskraftiga restaurangerna och motellen finns ute vid motorvägen (Interstate). Jag ser poliser som åker runt och inte verkar ha något att göra men ser inga cyklister, gångare eller joggare.

Oakley är en stad med väldigt utspridd bebyggelse. Lite charmig men tänk vad mycket vackrare och trivsammare den här typen av städer hade varit om bebyggelsen komprimerats, gatorna varit smalare och det funnits träd.

Jag kikar in genom fönsterrutan på stans biograf/teater. Här visas film varje fredag och lördag och verksamheten sköts av eleverna på Oakley High School. Jag pratar med en fyrbarnsmamma som säger att hon är född i stan, trivs väldigt bra här och jobbar med att tvätta lastbilar på ett truck stop ute vid motorvägen. Hon får naturligtvis ett av mina skrytsamma visitkort. Jag stegar in på motsvarigheten till svenska Trafikverket (Department of Transportation, DOT) för att få lite information om översvämningarna i Nebraska. Men där vet man inget om läget i granndelstaten. Risk finns nämligen att min väg genom Nebraska City och över Missourifloden är avstängd. Det kan skapa stora problem och tvinga mig att rita om rutten i Iowa.

Ett mer närliggande problem är morgondagens väder. Ikväll snöade det och jag fruktar busväder imorgon- 5 grader och kraftig motvind. Blir nog lunch i ett dike igen. Huga!

Dagens distans: 44 km

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 sverker - 2019-03-30 06:59:47

jag fattar inte varför de inte planterar träd? går det inte? här som där flyttar väl
de med utbildning till jobben? lokaliseringspolitik och AMS finns inte i den
amerikanska modellen? (inte här heller längre?) kring 4500 anmälda i
Premiärmilen - ett Asicslinne kostar 799 kr på Runners Store - Regerings-
gatan vad kostar sånt i Kansas? Där fick folk hämta nummerlapparna.
(Insparat porto men mycket besvär för löparna.) En kul grej: chipset
på nummerlapparna finns som prismärkning på varor i USA -
och man kan bara köra kundvagnen genom kassan - alla
varor läses av och betalning dras! Massor med pengar att spara
och arbetslösa snabbköpskassörskor - finns bara hos vissa kedjor -
Walmarts?

#2 Anders Fåglefelt - 2019-03-30 07:15:01

Trodde Annie Oakley kom härifrån , men hon kom ju från Ohio . Hur lång är det kvar till Gothenburg ?

#3 b_å - 2019-03-30 07:29:13

GodMorgon Björn!

Ser ut som att du har en resa med flera olika vedermödor att ta dej i genom, men trots detta fixar du reportagen så galant. Viket vi följare är så tacksamma för. Är en härlig morgon rutin att få läsa dessa gräsrots reportage som man aldrig annars kan.
Såg i en annan tråd där det diskuterades om punkterings säkra däck och kvällen innan, på Heleneholms tisdagsträning, hade jag ett litet samtal med Magnus Bergh som undrade om samma sak, lite lustigt att då få läsa om detta, får fråga honom om hans eventuella "kristallkula" nästa gång.

Allt Gott Björn och kämpa po !

#4 Patrick - 2019-03-30 09:26:04

Stort tack Björn för bilder och reportage från de små och mellanstora städerna i nordvästra Kansas där jag gjorde research sommaren 1970. Jag har ju undrat hur dessa städer, som Goodland och Hays, har överlevt och utvecklats. Jag åkte Greyhoundbuss, övernattade på små hotell vid Main Street, såg mig omkring, sökte upp folk att intervjua och blev själv intervjuad. Av en vänlig jurist fick jag låna en bil för att kunna se mig omkring bättre. Bara genom att promenera längs Main Street var jag väl annars lite udda, alla körde ju bil. Jag antar att den typiska Main Street kanske var lite mer levande på den tiden, du skriver om igenbommade affärer, lite sorgligt. Hoppas allt väl nu när du snart kommer till översvämmade Nebraska.

#5 Fredrik Larsson - 2019-03-30 13:41:53

Stort tack för alla intressanta reportage Björn, halvt fallfärdiga små städer utan joggare dräller det dock av i Sverige också, inget typiskt för USA. Skulle nog säga att många av orterna är ännu bedrövligare i Sverige. I USA har orterna i varje fall poliser, här finns ingenting

#6 sverker - 2019-03-30 14:06:02

von Misesinstitutet (Östrerrikeskolan - som sabbat USA:s ekonomi totalt vill jag påstå?) påstår att afroamerikanerna tjänar mer än medelsvensken! Sverige ses
som ett skräckland i USA!

#7 Anders i Omaha - 2019-03-30 16:08:00

Hallå Björn, roligt att se att du är ute och springer igenom Amerika igen!

Kan bekräfta att vi har problem med översvämningar framförallt i östra och norra Nebraska. Minst 30 mil landsväg/motorväg samt typ 15 broar förstörda. Fremont tex där jag har för mig du stannade en natt för några år sedan blev en ö och isolerad utan möjlighet att ta sig varken in eller ut i fyra dagar.
Missouri är fortfarande översvämmad framförallt på Iowa sidan och många broar är stängda.
Bästa infon får du från 511, så i Nebraska är det https://www.511.nebraska.gov/
i Iowa http://www.511ia.org/

Jag emailar min kontaktinfo så kan du ringa eller mejla om du vill ha mer info.

#8 Konrad - 2019-03-30 16:10:16

På https://bilder.detsannasverige.com kan man se bevis på ett ödsligt, slitet och nedgånget Sverige.

#9 Jöns - 2019-03-30 16:29:49

Inga träd? Tittar på Oakley, Kansas (genom Google street view) och ser att det finns ju träd över allt? Som skåning anser jag detta var normal mängd.

#10 Larry - 2019-03-30 17:15:14

Med risk för att påpeka nåt självklart vill jag ändå påpeka att din egen karta, som visar var du befinner dig, innehåller trafikinfo, avstängningar mm. Dom är många vid vattendrag tex I Nebraska kan man se.

Larry


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg