Kommentarer på Dag 46: Här lever landsortsbiograferna


Emiliy och Tyron Lenz samt Tom Rue jobbar som volontärer på den kommunägda biografen i Curtis, Nebraska. Ikväll visades en barnfilm och Tyron skötte projektorn. Tyvärr missade jag att ta namnet på det glada barnet.

Hur kan Curtis i Nebraska med 900 invånare hålla sig med en stor och modern bio som visar film fyra dagar i veckan? Jag beslöt mig för att finna svaret på den frågan.

När jag rullar in i Curtis vid 8-tiden på kvällen ser jag inte en människa på gatorna. En bit ner på huvudgatan lyser en röd skylt och några bilar står parkerade nedanför. En restaurang? Nej, en biograf. I foajén vinkar en kvinna, jag parkerar kärran utanför och stiger in. Det luktar popcorn, jag kikar in i salongen, ser cirka 15 ungdomar i den oväntat stora och moderna lokalen.

I'm impressed, säger jag till kvinnan som vinkat. Hon heter Emilie och jobbar som lärare i en ännu mindre "stad" en mil utanför Curtis. Men ikväll är hon volontär tillsammans med ett gäng andra frivilliga som åtagit sig att oavlönat hålla igång den kommunägda och icke vinsrdrivande biografen.

Att småstäderna kan hålla sig med bifograf, bibliotek med mera bygger alltså mycket på frivilliga krafter. Jag stötte på det också i Kansas där lilla Selden med 200 invånare höll sig med ett bibliotek. Där var det ett antal lärare som tagit på sig den uppgiften. Hur är det, har vi det här volontärsystemet i våra små samhällen?

Dagen bjöd också på dramatik. När jag springer på hwy 83 ser jag plötsligt ett rådjur snurra runt högt upp i luften. Herregud, det blir ju påkört! Var det långtradaren som klippte djuret? Omedelbart tänker jag;det där kunde lika gärna ha varit jag.

En liten VW- bubbla står parkerad på vägrenen, det var tydligen den som körde på rådjuret. Utanför bilen står en gråtande tjej, som talar i telefon med  mamma. Hon verkar i chocktillstånd och har inte en tanke på att undersöka om djuret lever, det är skadorna på bilen som är bekymret. Jag springer bort till rådjuret som slungats flera meter ut från vägen, tarmarna har trängt ut från kroppen, djuret ligger stilla med vidöppna ögon. Jag känner mig illa berörd och klappar den varma kroppen och springer vidare.

Dagens distans 65 km. Imorgon Gothenburg!

Keep on running!

 
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 sverker - 2019-04-02 07:15:50

Min första barnförbjudna film var Kansas Raiders med Bill Murphy. Jag var inte
15 och hade maskerat mej i en keps av svamptypen, trenchcoat med pälskrage
och golfbyxor. Snyggt och respektingivande. Filmen var spännande och USA
det stora drömlandet. Verklighetens Kansas har Björn just avverkat.
Vore intressant om Du frågade folk om deras rötter? Vid Sankt Eriksplan låg
fem biografer i ett enda kvarter - en mycket stor och fin - Capitol startar nu om.

#2 sven - 2019-04-02 08:27:23

Djur hinner väja för oss, men inte för bilat. Stackars tjej, bilar är av plast som spricker för ingenting. Man ska nog inte röra roadkill , dom kan va sjuka.

#3 sverker - 2019-04-02 09:48:09

i Sverige ska man markera platsen och rapportera till polisen - inte röra djuret eller
leta efter det.
Audie Murphy hette han . USA:s störste krigshjälte med 33 medaljer. En liten
irländare från Texas med 11 syskon - fadern stack och Audie plockade bomull
och jagade för att klara familjen - apropå barnförbjudet blev han soldat på förfalskat åldersintyg 1941 som 16-årig. Höll bland annat ensam ett tyskt kompani i schack. 65 km! Blir det en vilodag i Gothenburg?

#4 sverker - 2019-04-02 12:14:11

Du passerade väl inte Morristown i Arizona men nu vann David och Ida Nilsson
från Högby en 5 mil terräng med 1990 meters stigning på tiderna 3.47,10
4.26,44. Intressant att Du så snabbt ökade kapaciteten efter hög höjd?
Morristown ligger uppe nordvästra hörnet. På TSM i söndags sprang jag i par
med en som gjort alla Sthlmmaror utom en. Bästa tid strax över tre tim. 20 km
varav de två sista linkande....

#5 Klas-Peter Suneson - 2019-04-02 13:13:25

Oj, 48,77 % snart halva sträckan klar. BRAVO !Även i Sverige fungerar landsbygden med hjälp av "volontärer". Frivilliga som engacherat sig i olika föreningar. Föreningar som sysslar med Bio, för nog en mycket tynande tillvara på den svenska landsbygden. Känner bara till ett exempel, Visingsö! SF-Bio eller som det mer korrekt heter Filmstaden AB dominerar. Bolaget är nog inte så starkt att de kan hålla biografer ute på landsbygden. Är ingen flitig bio besökare. Senaste filmen jag såg var Mary Quenne of Scots, på Filmstaden i Jönköping. Där finns 7 salonger med alternativ. Biljetten kostade 106 kr och löstes via nätet eller i automat. Två anställda såg till så att jag kunde köpa godis och tog biljeten när jag gick in i den nästan tomma biosalongen.
Bankeryd har ett mycket fint bibliotek! Det är "meröppet". Innebär att även om inte personalen är där, så kan man komma in med sitt lånekort och låna, lämna, läsa eller umgås när det passar, årets alla dagar. Bemannat mellan 11-16.
Vår son Wilhelm ringde igår till sin far; "Jag har kört på ett rådjur, Djuret lever men det kommer inte att klara sig! Hur gör jag?"
Ring polisen, och anmäl att Du kört på ett rådjur. Märk upp platsen. Om Du nu varit en jägare så borde du skära upp halsen på det döda djuret. Placera det så att blodet rinna ur kroppen. Det förbättrar möjligheten till att djuret kan bedömas som tjänligt. I annat fall duger det bara som rävåtel, blev mitt svar.
Keep on running !

#6 Larry - 2019-04-02 16:46:27

Biografer är väl en del I människans fortplantningbeteende. Knappt två timmar dunkel med andra peeps runtomkring - bra andra dejt. Första på enkel restaurang så man får prata av sig och visa upp sig. Biografen passar nog oroliga föräldrar också därav volontäreriet.
I Sverige har väl "ska du med upp och kolla mina etsningar" bytts ut mot "kolla Netflix"?

#7 Sven - 2019-04-02 18:55:20

Hollywoods otaliga instruktionsfilmer till hanky-panky...

#8 sverker - 2019-04-02 23:05:44

Svartsö i skärgården har 40 bofasta plus sommargäster - skola-bredband-vatten-avlopp-el-telefon-mataffär-post-krog-hotell-flera vandrarhem-bio ibland-två bryggor
med åtskilliga avgångar/ankomster med vaxholmsbåt och Cinderella- en timme till
Vaxholm. nu ska man bygga hyreshus här. kommun Värmdö. (oss emellan vet
jag att det är smockfullt med läkare bland sommargästerna - alltså bra på att lobba. Rekordet är tycker jag att de fixar bredband till alla.

#9 sverker - 2019-04-02 23:11:25

jag glömde den fina krogen och i väntkuren vid båtbryggan finns böcker att låna
och ställa tillbaka - paradis är bara förordet....Svartsörådet håller i taktpinnen.
För övrigt är hela Stockholms skärgård fullt med såna här öar!

#10 SVERKER - 2019-04-02 23:27:38

medaljens baksida är att en hyfsad stuga med brygga kostar 4,5 mille och det
räcker till en lyxig våning i innerstan - där kan man ju sitta på balkongen och
slippa mygg och knasiga sommargäster på köpet. nu är det äntligen fixat
men förr stank hela ön av odörer från dassen där man inte kalkat och inte
iddes tömma tunnorna.

#11 Björn - 2019-04-03 07:23:33

#Sven: Pälsen på detta rådjur såg i te friskt ut. Nä, man ska nog inte röra men jag är försiktig och undviker att peta mig i ögon och mun.
#Klas-Peter: Meröppet låter ju alldeles utmärkt, har inte hört det tidigare.
#Sverker: Svartsö låter som ett ställe jag borde besöka. Hade tidigare ett projekt att springa på alla Stocholms större öar.

#12 sverker - 2019-04-03 07:54:26

Svartsöruset går den 21 juli - anmälan på Svartsörådets sajt. Båtarna passar.
En rolig tillställning. Hade klubbkompisar som vann - priset ett presentkort på deras krog
som jag hjälpte till äta upp. En annan vann en rulle förtöjningslina som han sålde.
Ibland rodde Bosse Engwall över från grannön. (Och vann såklart.)


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg