Kommentarer på Dag 60: Vilda västern i Iowa!


Kellerton, Iowa. Här går det hett till om kvällarna.

Ute på landsbygden i Iowa råder rena Vilda västern. Här tvingas krogägarna sätta upp anslag om att gästerna inte ska slåss och att de inte ska ta in sina vapen på krogen.

Idag passerade jag Kellerton (300 invånare). Här har jag varit flera gånger och jag tycker mig se hur samhället sakta men säkert förvandlats till en ghost town. Här finns i stort sett ingenting. Alla butiker på huvudgatan har klappat igen. Det enda som är kvar är postkontoret, brandstationen och City Hall samt Toms Bar. Och så finns det ett senior center något kvarter bort. Stendött med andra ord.

Fast ändå inte. På Toms Bar, som jag besökt då man höll öppet dagtid, går det hett till på kvällarna. Här sups och slåss det, som på den gamla goda tiden. Det får jag bekräftat från city clerk. Och anslaget på dörren talar sitt tydliga språk.

Det är lite vemodigt att se förfallet. Befolkningen har minskat något, många hyr sina hus och det är då lättare att sticka från ”stan”, kvar blir de äldre. Men även ”riktiga” städer som Leon (1 800 invånare), där jag nu är, kämpar för sin överlevnad. Jag noterade ifjol t ex att Dairy Queen, som funnits här många år, tvingats slå igen. Det är en smärre katastrof, nu finns det knappt någon restaurang kvar

Riktig katastrof däremot är översvämningarna längs Misourifloden och Iowa är särskilt hårt drabbat. Ju fler jag pratar med desto mer inser jag katastrofens omfattning. Delstatens ekonomi kan komma att raseras under flera år och det är osäkert om man får federalt katastrofstöd. Missourifloden brukar svämma över men vad som hände i år var unikt: isen låg kvar ända in i mars och när snön i norr smälte kunde floden inte sluka vattenmassorna, man hann inte få upp skyddsvallar, allt flöt ut på fälten, vattnet tränge in i silor som exploderade och när isen gick upp krossade enorma isblock sju broar. Det är lite av ett under att jag faktiskt lyckats ta mig över floden helskinnad och torrskodd. Den sista informationen jag fick från polisen i Nebraska City om att bron där nu var öppnad var helt felaktig! Tur att jag inte följde det rådet!

Idag kortbyxor för ovanlighetens skull. Härligt! Idag kände jag mig också lös och ledig, hann med ett besök på gymmet i Leon. Där betraktades jag som ”hjälte”, fick ett årskort, så jag får väl komma tillbakas nästa år . .  .  Fantastiskt hur snabbt informationen sprids i en så här liten stad. ”Alla” visste vem jag var, att jag varit här fem gånger tidigare och att detta var mitt sjunde coast to coast. Är det Facebook som är källan?

På HyVee i Leon månar man om kunderna. Gene Fry hjälper kunderna med matkassarna. När jag berättar att vi i Sverige inte har den här servicen blir han förvånad. Gene älskar sitt jobb, har arbetat 23 år på HyVee och tidigare 36 år på Super Value.

Dagens distans: 55 km

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Hasse - 2019-04-16 13:57:54

Har inte hört på svenska nyheter om Missouri River.

#2 Klas-Peter Suneson - 2019-04-16 14:10:42

Trehundra tjugosju mil på två månader! Om det går hett till på krogen i Kellerton, Iowa, så gick det betydligt hetare till i Paris i går kväll! Om naturen och floden demolerar Iowas ekonomi så var det elden som demolerar ett 900 år gammalt kulturarv. Notre Dame katedralen från 1163 stod färdig 1345, brann! Kulturhistoriska världen gick oss alla förlorat! Det yttre skalet är kvar! Taket och inventarier med målningar och fönster har branden tagit. Vad som orsakade branden är ännu inte fastställt. Frankrike är i chock!
?Mänsklighetens själ rörs till tårar när en katedral brinner." Antje Jackelén.
Keep on running!

#3 Olle - 2019-04-16 14:44:04

Du ska ju över Mississippifloden också. Kan bli problem även där.

#4 sverker - 2019-04-16 15:43:00

kring 1345 ska nordbor ha satt upp en runsten i Kensington i Illinois - den hittades
under ett träd av en svensk nybyggare 1898. "Moder Maria bevare oss för skrälingarna" - det var indianerna det. Vissa tror det är en förfalskning som svensken skulle ha suttit och knackat fram men det verkar långsökt? Ligger Kensington vid Din rutt?

#5 sverker - 2019-04-18 09:33:28

1345 bröt pesten ut i Europa och cirka 70 miljoner ska ha dött! Kyrkan var
alltså klar då? 1349 kom smittan hit - en råtta i Bergen på ett fartyg. Norrland
(från Ödmården) och Finland klarade sig. Ska man se branden som ett omen?
Till påsken också! Men troligast är väl byggslarv?


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg