Kommentarer på Dag 80: Drive in för hela slanten


Kayla Carpenter jobbar i drive-in butiken Fast&Friendly Service i Wooster, Ohio. Själv får hon motion men inte de bilburna kunderna.

Det är drive in till allt; banken, apoteket, McDonalds, glassbaren, bion, ja även till spritbutiken. Men idag såg jag något helt nytt i drive-in-svängen.

Vid infarten till Wooster (27 000 invånare) längs Old Lincoln Highway körde bilar in och ut genom ett litet hus som påminde om en tvätthall. Vad pågick därinne?

Jag kikade in och såg att längs väggarna fanns allt en amerikan längtar efter; chips och öl av alla de sorter, cigaretter, snus, sprit, Snickers, Coke med mera, alltså ungefär vad du finner på vilken bensimack som helst. Men här behövde inte kunden stiga ur bilen. Bara att grabba tag i varorna genom vindrutan, trodde jag.

Fast så gick inte riktigt kommersen till. Det var en expedit som sprang och plockade varorna från hyllorna.

-Kul jobb det här, jag får gratis motion, tyckte Kayla Carpenter som jobbade i drive in butiken.

Drive-in är säkert en av många, många orsaker till att drygt var tredje vuxen amerikan officiellt klassas som överviktig. Siffran förvånar mig lite, ute på landsbygden och i de små städerna där jag rör mig, uppfattar jag att minst hälften av befolkningen är överviktig. Och dom som är klart överviktiga är ofta groteskt feta. I Sverige ser man aldrig så tjocka personer.

Myndigheterna beskriver problemen som en epedemi. Vad är det egentligen som hänt? Allt kan knappast skyllas på bilarna, dom fanns redan i stor skala på 50-, 60-, 70- och 80-talet och då var folk inte så feta. Stillasittandet vid datorer och mobiltelefoner kan knappast heller vara huvudförklaringen. I Europa har vi också bilar och datorer men är generellt friskare och slankare.

Sverker, bloggens flitigaste kommentator, nämnde joggingvågen i USA på 70-talet då befolkningen levde mycket sundare. Tyvärr har den vågen ebbat ut.  Jag ser knappt några joggare på gatorna, det kan gå dagar utan att jag ser en enda. "Make Amercia great again", säger Donald Trump. Jag säger:

Keep on running!

Dagens distans 53 km
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 sverker - 2019-05-06 07:49:27

åtminstone förr var Sverige och Finland de enda länder i världen
med obligatoriska och fria skolmåltider - kunde inte USA ordna nåt
liknande med nyttiga och kalorisnåla skolluncher? På tyska uni-
versitet finns mensorna där man får en lunch för 1 euro. Finns
kommunalskatt i USA? Skatten i Indiana är 3 % rakt på inkomsten!

#2 sverker - 2019-05-06 07:52:15

Trump bantar säjer han - slopar ena brödskivan på hamburgarna! Sprit innehåller
mycket kalorier....

#3 Robert - 2019-05-06 08:33:16

en bra artikel i DN

https://www.dn.se/debatt/klimatforandring-och-fetma-delar-av-samma-epidemi/

"Ett exempel från USA är läskedrycksindustrin som 2016?2017 lade 50 miljoner dollar på att lobba mot de statliga insatser som syftade till att begränsa socker­konsumtionen."

"Den industriellt tillverkade maten är oftast för fet, för söt, för fiberfattig och alltför energirik. Kommissionen pekar på vikten av evidensbaserade kostrekommendationer, som prioriterar växtbaserad föda och som begränsar mängden socker, mättat fett, rött kött och industriellt bearbetade produkter. Sådana kostrekommendationer ger en synergistisk effekt genom att gynna folkhälsa och samtidigt minska jordbrukets klimatavtryck."

#4 Jan Suneson - 2019-05-06 11:58:22

Tyvärr är vi snart där också och engelsmännen lär vara värst. Det blir nog inte bättre med brexit.
Då jag åkte rullskridskor med Björn i Amerika och inväntade honom så brukade jag föra statistik. Kvinnor var överlag fetare och det fanns också rasskillnader.
Sverker
Jag tror att vår kommunalskatt ofta är någon form av fastighetsskatt.

#5 Olle - 2019-05-06 13:42:00

Stress är tveklöst en av de största anledningarna. Det amerikanska samhället handlar om go go go, fast food, fast money, fast cars etc.

#6 Larry - 2019-05-06 17:24:44

Som boende i USA vet jag att alla (ö)kända svenska skatter finns här också: Inkomst-, gåvo-, arv-, moms, punktskatter, fastighetsskatt osv. Men när det gäller delstater och kommuner (counties) så varierar det rejält. Vår fastighetsskatt, sägs gå till skolan, I denna delstat på öskusten är den kännbar (typ fem tusen dollar per år) men I "närheten" är den tre ggr så hög i tex NewJersey och närmare noll I Delaware, där man inte heller har moms och därtill ett särdeles företagsvänligt klimat som gör att många stora av typ olje, elektronik och plast är "skrivna" där även om de håller till I tex Silicon Valley. Försäkringar för sjukvård, hus o bilar är dyra. Hit flyttar man inte för att leva billigt.
Min egna teori om fetman är det stora intaget av socker (typ corn suryp) tex I drycker. Big gulp uppfanns här och många bär på en stor behållare dryck dagarna i ända. När man köper bil kollar man antalet cup holders - ska va många.

Ursäkta avvikelsen från löpningen

Larry

#7 sverker - 2019-05-06 20:29:39

för landstingsskatten skulle man kunna köpa en dyr sjukförsäkring? Danmark
har högsta skattetrycket, Sverige tvåa. Den hemska sjukdomen diabetes ökar
i USA. Jag stöter på ovanligt många amerikaner på stan - dom hörs!

#8 Björn - 2019-05-07 06:05:46

#Robert: Ja, det var en intressant artikel. Författarna betonar mest matens betydelse för denna epidemi men nämner knappt motionens betydelse för att hålla nere vikten. Läkare och forskare generellt utmärker sig inte för att själva motionera eller för att propagera för motion.
#Larry: Tack för att du redde ut det där med skatterna.

#9 sverker - 2019-05-07 09:08:30

världens tyngsta man - 635 kg - amerikan lades in för vård - han fick 1200 kalorier
per dygn i 16 månader och kom ut vägandes 215 kg. Ett år senare lades han in
igen 432 kg tung - då dog han av hjärtsvikt. Frun vägde 50 kg däremot.
Född 1941 i Washington död 1983. Det var inte länge sedan läkarvetenskapen
triumferande basunerade ut en ny upptäckt - motion är nyttigt. En vanlig promenad
kan vara en början. Organiserade vandringar med ryggsäck. Löpare är faktiskt
ganska extrema människor - mest intellektuella. Igår grym crosstraining från Friskis Kungsholmen i Rålis. Kalla vindar från sydost.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg