Kommentarer på Dag 83: Hon vågade lämna Amish


Laura Byler, 42, undervisar sina yngsta barn Stephan, 15 och Jonathan, 11 i sitt eget hem. Skolorna Amish har är undermåliga, barnen lär sig inget och alla barn, oavsett ålder går i samma klass, hävdar hon.

Drog- och alkoholproblem bland unga Amish, dåliga skolor och en bokstavstrogenhet fick henne att lämna sekten. Laura Byler och hennes man levde 40 år bland Amishfolket men vågade bryta sig loss.

Utanför Salineville (1 200 invånare) i Ohio stannar en bil till. En medelålderskvinna är nyfiken på vad jag håller på med och när hon får veta det vill hon bjuda mig på lunch. Att hon är fd Amish förstår jag först när jag frågar om inte hennes barn borde vara i skolan nu.

- Jag undervisar dem numera hemma, tidigare gick de i en Amishskola men nu får de mycket bättre  undervisning, säger hon.

Så du har lämnat Amish, var inte det svårt?

-Jo, jättesvårt. Mina föräldrar var Amish, jag och min man har levt som Amish i 40 år men för två år sedan lämnade vi sekten. Vi ville att våra barn (hon har sex barn men bara två hemma) skulle få bättre undervisning och slippa alla problem med droger och sprit som är vanligt bland unga Amish.

Drogproblem, men Amish är ju så religiösa och lever som man levde på 1800-talet?

-Ja, det tror de flesta men så är det inte riktigt.

Hon har ingen utbildning som lärarare, i Ohio krävs inte det vid hemundervisning. Hon får också själv välja skolböcker men en viss koll att barnen lär sig något sker ändå  från statens sida. Några pengar från staten får hon däremot inte.

Jag kollar på skoj om Jonathan kan sin mulitplikationstabell. Matte är inte hans bästa ämne, berättar mamma, och han har vissa svårigheter med 7x8 och 9x7, det verkar som han räknar ut svaren.

Laura  och barnen är klädda i moderna kläder, har mobiltelefoner och ser ut som vilka amerikaner om helst. Stephan berättar att han vill bli pilot, en fullständig omöjlighet för en Amish. Att bryta sig loss har dock varit mycket svårt, sekten försökte länge hålla dem kvar men har nu gett upp. Barnen har mist kompisar men umgås ändå med en del Amish.

När vi skiljs frågar Laura om hon får be för mig. Jag blir rörd och visst får hon det!

Dagens löpning hörde till de tuffare, Backarna har blivit brantare, ibland så branta att det knappt gick att knuffa kärran. Småvägarna var bitvis grusvägar men mycket vackra. Möjligen blir det ännu värre när jag imorgon kommer in i Pennsylvania.

En jacuzzi på hotellrummet. Den fick stå oanvänd, skulle bara känna mig fånig i den. Tur att det också fanns dusch och badkar.

Dagens distans till East Liverpool; 57 km

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 sverker - 2019-05-09 07:27:16

hmmm - jag fick fundera litet på 7x9. 61 tyckte jag var bra, 7x8 56 satt.
har bara matte från realen - minns att vi hade sifferexercis - en massa enkla
tal i långa rader - betyg: B - trots privatlektioner. Till detta en preparandkurs i matematik för samhällsvetare och 6 betyg i ekonomi. (1 betyg i statistik + en laboration på 2 poäng med världens då största stordator.) Vi är alla tomma i bollen tror jag? Det är alltså inte skolplikt åtminstone i Ohio? Men Du ska väl inte upp i Appalacherna igen? Det är typiskt USA att berätta om sig själv och bjuda hem en! Öppenhet - de flydde från ett slutet och malligt Europa.....

#2 Jan Suneson - 2019-05-09 12:10:46

Dag 83 kom årets mest intressanta artikel en riktig pärla. Jag har läst den flera gånger och försökt med fantasin sätta mig in i Lauras liv.
Jag har tidigare inte varit så överförtjust i att du skall ge ut en bok om dina äventyr i Amerika. Även om det mesta redan är skrivit så kommer det att ta tid att sammanställa, kontrollera och redigera allt. Det är också ett ekonomiskt riskprojekt. Med dagens teknik skulle en eventuell bok kunna ges ut digitalt. Då skulle alla fantastiska bilder (video) också lätt kunna komma med. Du skulle säkert kunna ta ut en 50 lapp av läsarna eller kanske kunna sälja materialet till en av våra större tidningar. Det är synd att allt skall glömmas bort. Nu när alla barnen är utflugna skulle du säkert få tid till det. Du behöver inte springa sju dar i veckan för att klara nästa Kust till Kust (bara sex)
PS
Helt otroligt är det inte heltäcknings matta i badrummet

#3 Lars L - 2019-05-11 00:44:36

Häftig tjej, kul att du kunde berätta om henne! Bra att du fått ordning på handbromsen.
Jaccuzzi skulle du haft när det var kallt och regn! Nu är väl dusch fullt tillräckligt.
Keep on running!


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg