Kommentarer på Dag 90: Litet skoslitage


Jag har tre par skor igång och skiftar modell varje dag. Av de tre paren på bilden upplever jag Nike Free (röda) som de klart skönaste trots att de nästan är en barfotasko. I mitten hamnar Brooks Adrenaline (svarta) och i botten, dock inte dåliga, Brooks Launch (blåa).

Under detta coast to coast kommer jag bara att slita ut 2-3 par löparskor. Det är mindre än vanligt och förklaringen är det kalla vädret.

Jag har hittills inte haft en enda stekhet dag. När det är riktigt varmt ute kan asfalten bli väldigt het, ja ibland koka. När sulorna blir varma slits de mycket fortare.

Du minns kanske att jag i början testade ett par reaskor för 149 kronor från Lidl. Sulans hållbarhet var visserligen kanske bara hälften jämfört med "riktiga" löparskor men Lidlskorna var bland de skönaste jag sprungit i. Så när Lidl kommer med ett nytt erbjudande hänger jag på låset.

För att vara exakt kommer jag denna gång att slita ut 2,5 par. Lidlskorna var oanvända men de två övriga hade jag sprungit en del i innan. Nike Free verkar vara en sko som är närmast outsltlig. Dessa röda trotjänare har jag använt på gymmet hemma de senaste 2-3 åren och de har gjort några hundra mil på löpbanden. Jag har ett par nya som väntar hemma så det får väl bli ett nytt coast to coast för att kunna slita ut dem också. : .

Normalt använder jag skor mycket längre än vad tillverkarna rekommenderar. Förbruknigen hemma ligger på 1,5 par och då talar vi om 500-600 mil per år. Det verkar som om jag kan springa i vilka skor som helst utan att bli skadad. Det kan möjligen bero på alla milen genom åren och att jag växlat modeller flitigt. Det låga slitaget kan säkert också bero på relativt låg vik (61 kg) och att jag mestadels springer med löpvagn och då hamnar belastningen också på vagnen.

Den svenska flaggan vajade stolt i vinden utanför svenska Epirocs fabrik i Fort Loudon, Pennsylvania. Företaget är en avknoppning från Atlas Copco och är en värdsledande tillverkare av bl a utrustning för bergborrning.  I fabriken i USA arbetar ca 100 personer. Jag knackade på och talade med anställda men tyvärr fanns ingen svensk på plats.

Dagens korta etapp mellan McCallenburg och Chambersburg innebär att att Appalacherna nu är ett minne blott. Vad slö man blir när det är "kortdag på jobbet". Jag hade tid att  småprata över Skype med kompisar i Sverige. Och det fanns också tid att besöka ett svenskt företag jag varit aktieägare i. Och så blev det stortvätt - tvättade alla kläder eftersom det luktade kattkiss på Johnnies Motel i McCallenburg!

Dagens distans till Clarion Suites i Chambersburg: 38 km.

Keep on running!

PS

Räkneverket stämmer inte riktigt och kommer snart att justeras. Totalsträckan blir lite längre, totalt beräknas den bli 526 mil men antalet löpdagar ändras inte.
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Klas-Peter Suneson - 2019-05-16 06:44:13

Efter 90 dagars löpning, har Du 28 mil kvar! Daniel Boone, f.1734 d.1820, sprang för sitt och andras liv genom Appalacherna. I går startade en dramadokumentär i SVT om pälsjägaren och nybyggarnas liv. I första avsnittet handlade det även där om lämplig skobeklädnad. Kanske är flera av dem Du möter, ättlingar till den omtalade hövdingen Blackfish. Fattiga, stolta, undantryckta. Historia är intressant! Men sällan vacker. Generationer av lidanden. I eftermiddag åker vi upp till Lidköping för att delta i en Pilgrimsvandring upp över Kollandsö mot Läckö.
Keep on running.

#2 sverker - 2019-05-16 07:40:01

Crivit har även bra kläder - ett labb testade - de var minst lika bra som 12x
dyrare Nike och Asics. info@fit-lab.de. Inuiter lär ju inte "tåla" alkohol - annars
tål de vad som helst. En droppe och det är kört...
Våra sportbodar lägger på rejält - halva priset i London. Lidl är ett familjeföretag,
stiftelse (vinsten får inte tas ut - samma med IKEA t.ex.) med ca 30.000 butiker -
nu i östra USA. De fick börja om från noll efter kriget. Familjen Schwartz.
Sverige har många företag i USA - de skattar väl där också? Ford förstörde Volvo
och GM Saab. Tack för det! Fast i en av städerna Du passerade lade Electrolux
ner och det blev en katastrof. Ja sånt här kan Du bättre! Företaget måste överleva - det är grundbulten. Man letar efter den bästa personalen - Henry Ford betalade dubbel lön.

#3 Gbg - 2019-05-16 10:26:40

Blir förvånad över din vikt på 61kg. Väger själv 65kg och är 1.90m lång, alltså 30-40cm längre än du. Tror också att Mustafa Mohammed vägde runt 52kg när han var som bäst och han är nog också någon decimeter längre än du är.

#4 sverker - 2019-05-16 11:36:03

Seb Coe 174 cm 54 kg. 190 minus 40 = 150! Björn är väl nära 170?
Muskler väger. Jag hade 59 kg på 178. nu 67. Löpare ska vara lätta.
Har sprungit och skjutit varugrindar - fötterna liksom går igång - hemligheten
varför det går så lätt med babyjoggern?

#5 Sven - 2019-05-16 17:54:59

Gbg; 18 i BMI som du har är inte mycket..?

#6 Anders - 2019-05-16 20:33:02

Tror vikten spelar stor roll för slitage, iallafall herrskor, väger 67 kg och jag kan knappt slita ut dämpningen på löparskor. Slänger dem/ har till promenad när jag tröttnat eller när sulan börjar försvinna...

#7 sverker - 2019-05-16 22:02:07

Vattentemperaturen i Avon By The Sea är nu 11 grader. Det är Labrador-
strömmen som ställer till det. Din prestation är otrolig. Om man kan ställa
in sig - grejen är det sköna hotellrummet som väntar - men nu senast
fanns det tydligen inget bra att boka? Tur att Du är okänslig för folk
och deras tokerier! Vissa skulle inte få ligga ute på nätet och hyra ut
rum! Så här blir det med frihet till allt tokeri som finns - USA är sågat.

#8 sverker - 2019-05-16 22:06:51

Klas-Peter: nu på SVT 1 23.15 kommer det om Din Daniel Boone och
hans Shawneeindianer! Mkt intressant.

#9 sverker - 2019-05-16 23:38:44

Boone sprang 16 mil på 4 dygn - vad är det mot Björns sträckor? Tydligen
hade han taskiga dojor. Märk väl britterna stödde indianerna - de ville inte
ha några nybyggare. Faktum är att britterna hade bra relationer med indi-
anerna - dessa var både jordbrukare och slavägare - bar europeiska
kläder. Frigörelsen från Storbritannien kom med förbudet mot slaveri -
George Washington var slavägare. Med andra ord - ultrareaktionära
styr i USA - kalvinsterna och puritanerna gjorde det inte bättre!

#10 Björn - 2019-05-17 04:15:08

#Klas-Peter: Räkneverket har justerats och totalsträckan har ökat med ca 7 mil. Så nu när jag befinner mig i Gettysburg återstår preliminärt 31 mil och sex löpdagar.
#Gbg och Sven: Jag är 167 cm och väger 61 kg (vid starten) så mitt BMI är 21,9. Intervaller för normalvikt är 18,5-24,9. Skönt att jag är normal!
#Anders:Instämmer!

#Sverker: Oj, är det så kallt i Atlanten. Då blir det bara att doppa fötterna. Instämmer att detta hotell borde stängas. Frihet är nog bra men man kan undra om inte några myndigheter ställer krav. I Sverige skulle förmodligen hotellet tvingats stänga efter diverse myndighetskrav.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg