Kommentarer på Dag 93: USA bleknar i jämförelsen


Mycket symbolik i den här bilden: färgerna i den amerikanska flaggan är på väg att försvinna medan den svenska flaggan nästan har kvar sin ursprungliga lyskraft. Lilleputten Sverige är i flera avseenden ett bättre land att bo i än jätten Amerika, som  dock på pappret är ett rikare land.

I Norden bor världens lyckligaste människor och vi har också ett relativt högt välstånd. Men USA slår Sverige stort när välståndet mäts per capita.

Jämförelser melllan länder är svåra att göra och ofta tycker man naturligtvis att det egna landet är bäst. Sedan finns det hårda fakta i form av siffror och statistik som säger något annat.

När jag springer på vägarna, pratar med folk, tar in på motellen, äter på restaurangerna, ser på tv och läser tidningarna är det svårt att undvika att göra jämförelser. Vad är bättre i Amerika och vad är sämre?

Här min mycket subjektiva jämförelse mellan USA och Sverige:

* Vänlig befolkning. USA vinner på knock out hur vanligt folk uppträder mot varandra och i synnerhet mot mig som löpare och vit europé. Man är artig och väldigt uppmuntrande, man gillar galningar som satsar 100 procent. Därför återvänder jag ständigt till USA.

* Infrastrukturen generellt sämre. Vägarnarna bra men ofta dåligt underhållna, gångbanor, cykelbanor saknas nästan helt och närmast obefintlig kollektivtrafik utanför storstäderna.

* Bilsamhälle. Allt uppbyggt kring bilen, döda stadskärnor, stora avstånd, utspridd bebyggelse och "alla" städer ser likadana ut med en lång geomfartsgata med bilhandlare, motell och snabbmatskedjor.

* Fetmaepedemi. Befolkningen blir allt fetare och fetare, många har svårt att gå, rullar eller bär syrgastuber, många bilar har handikappskylt, mängder av p-platser för handikappade utanför affärerna, i princip inga joggare på gatorna, på gymmen går man på löpbanden. Jag tycker mig ha sett förfallet från 2005 då jag gjorde mitt första långa löp och fram till idag. Detta är kanske nationens största problem med en sjuk och pillerätande befolkning och ett nattöppet apotek i varje stor gatukorsning.

* Trashankar, slum och förfall. Många på landsbygden och i de små städerna ser (och är) fattiga, hus rivs aldrig, många städer ser väldigt förslummade ut samtigt som det kan finnas mycket fina områden. USA är kontrasternas land!

* Partiska tv-nyheter. Antingen är kanalen för eller annars emot Trump. Det går inte att lita på CNN eller Fox News. Och ofta är journalisten, inte den intervjuade, huvudpersonen.

Sammanfattningsvis vinner Norden inklusive Sverige i min subjektiva jämförelse. Men när det gäller välståndet per capita slår USA Sverige (men inte Norge). Enligt Ekonomifaktas "välståndsliga", som mäter OECD-ländernas köpkraftsjusterade BNP per capita och är ett ungefärligt mått på ett lands levnadsstandard, hamnar Sverige på tolfte plats och USA på femte. Problemet är bara att välståndet i USA är så ojämnt fördelat och jämförelsen blir då missvisande.

---

Svagt nerför, ingen vind, varmt och soligt gjorde att dagens löpning gick lätt. Jag korsade den 1,6 km långa bron över floden Susquehanna och  passerade staden Lancaster (60 000 invånare).

Lancaster. En av världens störta fabriker för tillverkning av paraplyer har blivit bostäder.. .

men fängelset är fortfarande fängelse med plats för nära tusen intagna.

Dagens distans till dåligt och dyrt Rodeway Inn, Paradise: 51 km

Keep on running!




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 sverker - 2019-05-19 07:09:00

på något sätt måste ju statsskulden betalas - åtminstone räntan.
var hamnar USA då? De har väl knappt några a-kassor och de
här matkupongerna delas ju ut till tiotals miljoner? I vissa
länder är det billigare att leva och folk är friskare - sån här
statistik är missvisande. Men för vår landstingsskatt skulle
vi kunna köpa privata sjukförsäkringar. Redan på 30-talet
var det i botten men då "räddade" kriget en massa arbets-
lösa. Keynes teorier är lika aktuella som nånsin sade Paul
Krugman!

#2 sverker - 2019-05-19 07:58:19

jag hade en lärare i kulturgeografi som sade att
idealstorleken på ett land är 14 miljoner invånare.
storleken och ytorna (33/kvkm) krossar dem?
överätandet beror enligt vissa på en slags kedje-
reaktion - störda signaler i kroppen. nu 20 mil kvar - otroligt!
Bansträckningen var väl den svåraste hittills? Alla nya
apotek överallt i stan - har pillerätandet spritt sig hit? Ofta ser
man inga kunder i dem - en bra kedja enligt mig - Booths
la ner nästan med en gång - lämnade Sverige.

#3 Klas o - 2019-05-19 09:29:51

konsekvenser av USA kapitalismen i vårt land:
Antalet restnoterade läkemedel ? som inte längre går att beställa hos tillverkaren ? har ökat sedan apoteksmonopolet slopades.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7223211

#4 t@r - 2019-05-19 16:01:27

klart att CNN går att lita på mer än Fox om du tror på den granskade journalistiken villsäga som murvel du vatt...annars är det illa....

#5 Björn - 2019-05-19 17:15:18

#Sverker: Ja, statsskulden är en tickande bomb. USA är egentligen bankrutt men så länge omvärlden har förtroende för landet och dollarn spricker inte bubblan. Ja, bansträckningen den tuffaste.
#t@r: Jo, jag litar generellt mer på CNN men i den politiska rapporteringen kring presidenten är de lika ensidiga som Fox News. CNN var en gång en kanal som var på plats vid alla stora nyhetshändelser i världen. Så är det inte längre. CNN USA är mest politik. Men visst finns det andra kanaler man kan lita på och flera bra dagstidningar.
#Klas: Har nog inget med just USA-kapitalismen att göra. Brittisksvenska Astrazeneca tillhör också syndarna.

#6 Sven - 2019-05-19 19:32:45

Det är bara dom Brittiska kolonierna som bleknat. USA. s förenta stater är nog mäktigare än vi anar. Det är bara ett spel. Folket är kapitalet.

#7 Peter M - 2019-05-19 21:35:27

Du springer minst ett maratonlopp varje dag, du verkar göra det i det sämsta vädret av samtliga coast-to-coast och sedan går du till motellet och skriver reportage som blandar både övergripande trender med egna observationer, som denna jämförelse mellan USA och Sverige! Helt enkelt lysande! Denna gång adderar du dessutom en tidsstudie. Många av de ställen du besöker har du besökt tidigare. Nu konstaterar du, på plats, att flera av orterna är på väg att somna in. Det är obehaglig läsning. Även om det säkert inte var meningen har du, för mig lyckats förklara hur det är möjligt att USA har den president de har idag. Du springer i Donald Trumps fotspår. Det är uppenbart att den nedgång du observerar riskerar att cementera Donald Trumps presidentperiod ytterligare fyra år. Tack för denna insikt och för dina fantastiska reportage!

Keep up the good work!

#8 Björn - 2019-05-21 07:14:39

Tack Peter. Dom orden värmde.

#9 Peter M - 2019-05-22 17:16:30

Donald Trump har inte byggt några hotell i Lancaster. Inte heller i några andra småstäder, inte ens en golfbana, trots att han förmodligen hade fått marken gratis om han lovat att göra det. Donald Trump profiterar, med sina lyxhotell, på den 1 procent av världens befolkning, som han sedan kritiserar för att utarmat Lancaster och andra småstäder, genom att "exportera jobben till Kina". I sju cost-to-coast har du visat mig bilden av detta USA, som är så långt ifrån Donald Trumps lyxhotell, som man kan komma. Genom att följa dina lopp, har jag förstått Trumps styrka - han fångar upp och kan rida på de olyckor han själv har bidragit till som affärsman. Han är helt enkelt brilliant. Som lurendrejare...

Keep up the good work!

#10 Stig - 2019-05-22 17:24:13

I Sverige är alla kanaler emot Trump. Är det bättre? Varje gång det är ett inslag om Trump vet man redan på förhand vad som kommer sägas.

#11 sverker - 2019-05-23 09:15:54

dollarn hålls uppe av oljepriset - och det sätter man tydligen litet
som man vill? En ny krasch kommer naturligtvis - 2009 var guldet
en räddare. Ja detta vet Björn mer om såklart......


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg