Kommentarer på Dröjer länge innan park run öppnar


Här i Östersund skulle ett nytt park run starta den 14 mars i år men dan före meddelade ledningen i England att loppet ställts in på grund av coronan. Själv hade jag köpt biljett och bokat hotell varför jag reste och sprang banan ensam. Nog kunde smålopp av den här typen öppna igen? 

Alla park run-lopp i världen ligger nere sedan mars i år. Men kunde inte smålopp som Huddinge och Kungsängen få öppna? Nej, det är England som bestämmer.

Snittdeltagandet i Huddinge och Kungsängen ligger på 20 respektive 19 deltagare per gång, alltså klart under regeringens beslut från den 29 mars om förbud mot fler än 50 personer. Parkrun, som ordnas på elva platser i Sverige, skulle därför även under pandemin ha kunnat köras tämligen normalt, men kanske inte i Hagaparken och i Örebro där snittet legat på cirka 70.

Park run styrs i praktiken från England och man vill inte ha några specialregler för olika länder. Det kan vara på både gott och ont, kanske mest på ont i dessa tider eftersom det kan vara en fördel att vara flexibel.

Det var engelsmannen Deri Thomas, numera svensk medborgare och med titeln European Territory Manager, som drog igång park run i Sverige. För mig bekräftar han att det är England som bestämmer.

-Yes – the decision to re-open will be made jointly by HQ together with myself. So you’re right in saying that we can’t just decide separate rules for Sweden. The beauty of parkrun is that it’s a global organisation, with all the good things that brings, but it does mean that individual countries are a little bit less flexible to decide their own rules.

Att t ex i förväg kunna anmäla sig på nätet för att förhindra att fler än 50 kommer, tror han inte på. Krångligt och tar bort lite av tjusningen med park run. Samma med att dela ut kölappar på plats. Många som kommit och inte får starta skulle bli besvikna, tror han.

Ok, det är bara att tugga i sig. Men ändå får jag känslan av att man inte har något större intresse av att snabbt återöppna. Annars brukar det mesta gå att lösa, bara man vill. Och tyvärr tror jag inte att regeringens vilja att lätta på 50-gränsen får någon större betydelse för just park run i Sverige. Nej, risken är istället att dessa små gratislopp blir de sista att öppna så länge loppen utomlands kan locka hundratals deeltagare. Och när man väl sätter igång igen kan det bli svårt att få tillbaka deltagarna. De virtuella ”(not)parkrun” har i Sverige inte blivit någon hit vilket är lite illavarslande.

--------

Vackra villor längs Lindevägen i Johanneshov. Husen närmast är byggda runt 1907. Det finns inte många villor som ligger närmare tullarna än dessa. Området har kallats Palmeska förstaden. Samma hustyp på en av granngatorna var på tre våningar (sutteräng) 160 kvm och 80 kvm biyta, berättade en stolt ägare.

Jag fortsätter med jätteprojektet att springa på samtliga gator inom Stockholms kommun. Just nu är det stadsdelsområdet Enskede-Årsta-Vantör som ska ”intas”. Det är ett jättelikt område med tolv stadsdelar där jag nu är klar med Gamla Enskede, Johanneshov och Årsta. Jättekul jag är i kanonform, i alla fall uthållighetsmässigt..

Jag fick ju en uppgift från Stockholms stad om att det finns 5 270 namngivna gator/torg i kommunen. Frågan är nu hur långa dessa gator är i snitt? Vet jag det kan jag räkna ut hur långt jag behöver springa totalt exklusive sträckan till och från min bostad. Att räkna ut detta är också ett jätteprojekt men jag har en statistiskt säker metod, tror jag. Återkommer om detta.

Enkla villor längs Murkelvägen i Gamla Enskede.

Spöklikt torg- Skälderviksplan i Årsta nära Årstaberg station. På 50- och 60-talet myllrade det med affärer här,

Keep on running!




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Park run - 2020-08-22 16:50:19

Jorden anropar! Vi springer ju utomhus! Det här är ju helt sjukt!
Spring på..Kom så många ni vill!!

#2 Jan-Olof - 2020-08-22 17:55:39

Enskede är trevligt att springa i. Jag gjorde det mycket när jag bodde i Skarpnäck. När du kommer till Tallkrogens kan du springa på Maratonvägen, om jag minns rätt. Blir det inte svårt att beräkna löpdistansen, även om du vet medellängden på gatorna. Ibland måste du väl springa fram och tillbaks på samma gata?

#3 Björn - 2020-08-22 19:16:19

Ja Maratonvägen känner jag till och den har jag tidigare sprungit på några gånger. Nu när jag tar stadsdel för stadsdel spelar det dock ingen roll så det blir ett nytt besök på Maratonvägen. Av min unika (?) lista från stan framgår att beslut att ge gatan detta namn togs 20 april 1934. Helt rätt att det blir omöjligt att beräkna total löpdistans även om jag vet medellängden på gatorna. Vissa gator springer jag bara halvvägs fram och tillbaka, andra hela längden eller hela längden + tillbaka. Ändå kul att veta vad medellängden på en gata i Stockholm är. Den kunskapen kan sorteras in i gruppen "onödigt vetande".

#4 Bengt - 2020-08-22 19:58:46

Haga Parkrun är jämfört med alla andra lopp annorlunda. Att det är gratis och vad jag tycker mig märka utan sponsring gör det till något unikt. För arrangören att ställa in parkrun gör då varken från eller till ekonomiskt. Jag är fortfarande förundrad att det har funnits överhuvudtaget. Det är ett fantastiskt initiativ som jag inte trodde skulle orka vara bestående. Tyvärr kom ett virus emellan som gjorde att entusiasmen inte kunde fortgå. Att springa virtuellt känns inte som ett alternativ för mig.

#5 Björn - 2020-08-22 21:14:36

Javisst är park run unikt och fantastiskt. Hur inställda lopp världen över ekonomiskt påverkar organisationen, vet jag inte. Men man har sponsorer och det gäller även i Sverige fast sponsorerna håller sig i bakgrunden. Inte heller jag lockas av att springa de virtuella loppen.

#6 ????????? - 2020-08-24 15:33:14

ä sverker bannad

#7 Tid - 2020-08-24 18:46:29

Funderar på hur du kan lägga så mycket tid på att springa! Får inte ihop det.
Det finns ju mycket annat att göra också.

#8 Björn - 2020-08-24 20:11:10

#?: Nej, Sverker är inte avstängd. Saknar hans inlägg.
#Tid. Jag är ju pensionär. Och så hinner man med en del annat under löpningarna, te x att uträtta diverse ärenden, lyssna på radio (mest P1, mycket allmänbildande). Kanske inte så konstigt att jag springer så mycket, har gjort det i ca 40 år och hade tid även för löpning när vi hade fem barn hemma. Känner inte att jag försakar något.

#9 Tid - 2020-08-25 19:12:42

Löpning är bara ett sätt vi kan förflytta oss på typ. Att det kan betyda så mycket!

#10 Tomas - 2020-08-26 07:14:18

Enklast att låta var och en leva det liv man gillar.
I Björns fall är det uppenbart att han trivs med det han företar sig och delar med sig av.
Han är frisk ,social och njuter av sitt" luffarliv" ,som ekonomiskt oberoende pensionär och kan sätta mycket guldkant på tillvaron .
En gedigen historik lämnar han efter sig på nätet till glädje för många som ser det positiva i hans livsföring .
Keep running Björn

#11 Tid - 2020-08-26 08:25:53

Absolut.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg