Kommentarer på Får 70+ börja tävla igen?


Idag lättade Folhälsomyndigheten på de allmänna råden för dom som är 70+. Samma regler ska nu gälla för alla svenskar oavsett ålder. Men betyder det att vi 70+ kan börja tävla igen?

Läget är oklart. Det har varit startförbud i sanktionerade löpartävlingar i M/K 70 och uppåt. Men den 20 augusti lättade Svensk Friidrott något på reglerna. HÄR kan du läsa om vad som gäller/gällde från det datumet. Efter dagens presskonferens kan vi förvänta oss nya regler.

Jag har inte velat använda ordet diskriminering av äldre eftersom syftet med att porta 70+ ändå varit gott. Äldre som drabbas av covid 19 riskerar ju att bli sjukare än andra. Ändå tycker jag att just i tävlingssammanhang kunde man ha samma regler för alla. Först är det rätt få 70+ som tävlar och dom som ändå gör det är osedvaligt friska, ja fler kan fysiskt vara i samma skick som 50-åringar.

--

Uppdatering 23 oktober

Enköpings Allmänna Idrottsförening (EAI) bestämde snabbt att anordna ett terrängSM för veteraner 70 år eller äldre. Jag anmälde mig direkt till tävlingen som går söndagen den 8 november. Terränglöpning och så korta distanser som 4 km är inte min favoritdistans men jag har ändå sprungit sex VSM terräng tidigare, dock utan någon större framgång. Inbjudan hittar du HÄR.

Min klubbkamrat Gunnar Bengtsson i Majornas IK tog täten direkt och vann M65 i söndagens veteran SM i terränglöpning i Vällingby. Det regnade. banan var mycket tungsprungen, mätte 2 km och sprangs två varv för de äldre veteranerna. Eftersom jag är i M70 fick jag inte vara med men ges en chans om två veckor i Enköping.

Medaljörer är vi alla. Från vänster Gunnar Bengtsson, Majornas IK (guld M65), Björn Sandström, SOK Knallen (brons M60) och Bernt Mattsson, Hässelby SK (silver M65)

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Jan-Olof - 2020-10-24 17:41:22

Hej Björn, roligt att det blir SM också för 70+. Det är riktigt att det var blött och tungsprunget idag. Dock tror jag inte att du fångat alla medaljörerna i 65+ på bilden. Löparen i mitten ska vara Björn Sandström från SOK Knallen, som tog brons i 60+.

#2 Björn - 2020-10-24 19:11:38

Hoppsan! Då ska jag ändra i bildtexten. Ja,, tydligen väldigt tungsprunget. Hörde en rutinerad löpare i M60 säga: "Det här var det jobbigaste jag varit med om".

#3 Gunnar Bengtsson - 2020-10-25 19:33:37

Underlaget var ojämnt och jag hade svårt att se underlaget då det regnade på mina glasögon. Det innebar att jag inte vågade springa på för fullt i nerförsbackarna. I sista backen trampade jag lite snett och tappade balansen ett ögonblick. Höbalarna var jobbiga att hoppa över och jag fick lite syrakänning efter att ha passerat dem.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg