Kommentarer på Dag 1: Uppsala!


"Pojken hade sett ut över staden. Den var tämligen stor och låg präktig mittpå en vid, odlad slätt. Den ägde många hus, som sågo ansenliga och förnäma ut, och på en ås låg ett fast uppmurat slott med två grova torn. Det är kanske kungen och hans män som bor här, hade han sagt". (Ur Nils Holgerssons underbara resa över Sverige, sid 197).

I Amerika blev det ett glädjehopp vid varje ny delstatsgräns. Nu blir det hopp vid landskapsgränserna (länsgränserna).

I Hagaparken möter jag några kanadasgäss och brister ut:

-Gomorgon mina vänner, jag är är på väg till Lappland. Vill ni göra mig sällskap?

-Vi stannar här. Lycka till! nu Tummetott på din långa färd genom Sverige.

Ja, så där gick det (nästan) till när Nils Holgerssonlöpet startade idag. Eftersom jag till skillnad från Nils (Tummetott) inte förstår djurens språk fick jag använda min fantasi. Och nog pratade dom där gässen med mig. . .?

Tidig start och en solig, varm morgon. Resan skulle bli lång och senare övergå till en stekhet dag där jag drack uppemot sex liter och ibland körde torrt. I Amerika brukar jag säga att vätska sällan är några problem, man behöver inte ha med sig så mycket och det finns alltid McDonalds, mackar och bilister som stannar till och erbjuder kallt vatten. Men Uppland är inte Amerika.

Doften från nyponblommorna var underbar, samma med den gula Ryssgubben med sin kryddaktiga lukt. Och vad mycket humlor som surrade överallt. Surrade gjorde också bromsarna. Finns det några mer korkade insekter än just bromsar? Man ser dom på långt håll och före attacken brukar de slå sig ner på joggingvagnens kapell och blir då ett lätt byte. Slog ihjäl några stycken idag, effektivt eftersom dom inte brukar vara så många. Mer irriterande med flugorna. Men myggen brukar man kunna springa ifrån.

-Glöm inte insektssprejen, påminde hustrun strax före start. Nejdå, den amerikanska sprejen är med, säkert med ett innnehåll som länge varit förbjudet i Sverige.

Dofter ja. Det luktade också gott från fälten med nyslaget hö. Tänk, allt det där missar bilisten och kanske också cyklisten. Men vi löpare får insupa allt.

Vad som däremot inte insöps idag i tillräcklig mängd var vätska. Ville inte knacka på i stugorna men en ryttartävling strax utanför Knivsta blev räddningen. Kusarna behövde vatten och även jag fick påfyllning och klarade mig med knapp nöd till Uppsala.

Min dag blev onödigt lång, 75 km, under en av årets varmaste dagar. Lätt medvind gjorde det ännu hetare. Gick visserligen några kortare sträckor men pojken var stark idag. Så här långa dagsdistanser ska jag inte ha- planen var annars att göra en sk bussteve på drygt en mil, dvs ta lokalbuss sista biten till hotellet och imorgon åka tillbaka med bussen där jag slutade.

-Sprungit 75 km idag, skröt jag vid ankomsten till det fina hotellet i Uppsala. Allt arbete upphörde i receptionen, personalen bara gapade. Men hörde jag inte en uppmuntrande kommentar från en av gästerna när jag åkte upp i hissen?

Roddar nu om lite i rutten. Imorgon blir det nog Tierp och inte Tobo samt Upptåget tillbaka och natt nummer två på  fina hotellet där ett stort lagat kvällsmål ingår. Idag var apiten dålig men förhoppningsvis bättre imorgon med kortare distans.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Bernt - 2021-06-19 22:14:08

Fin start! Lycka till hela turen runt och glöm inte Gotland - Sveriges mest exotiska landskap.

#2 Kari - 2021-06-20 06:45:15

Bra start Björn! I varmaste laget men kanska bättre än regn och kallt ändå!

#3 Strängby - 2021-06-20 07:38:09

Vilken rivstart i värmen! Mycket imponerande, och så kul att läsa om alla dina intryck och upplevelser.
Hoppas att du har lugnare/ kortare sträckor framöver. Jag ser verkligen fram emot att läsa dina reportage i sommar.

#4 Elljussparisverige - 2021-06-20 07:44:18

Tog fram min gamla bok om Nils Holgerssons Underbara Resa Genom Sverige. I en av sidorna låg Svenska frimärken fortfarande i press efter att jag frigjort dessa efter blötläggning i vattenbad. De måste ha legat där i press minst 50 år.
Ha en fortsatt god löpning!

#5 Maths - 2021-06-20 08:24:20

Vilken rivstart - stort lycka till! Följer äventyret med spänning.

#6 Torbjörn Söderman - 2021-06-20 08:44:39

Det är så upplyftande att läsa om dina äventyr. God tur idag!

#7 Leif Larson - 2021-06-20 09:06:07

Wow, vilken rivstart! Glad att läsa att det är gott om humlor, men håller med dig om bromsarna. Vidriga bestar!
Ha en bra dagstur!

#8 A V - 2021-06-20 15:55:36

Intressant läsning som vanligt! Imponerande löpning i värmen. Har idag cyklat ungefär lika långt och har svårt att förstå hur du orkar springa. Dessutom 73 år. Unikt!

#9 Rene Skree Jensen - 2021-06-20 18:26:17

Flot start - imponerende distance!


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg