Kommentarer på Dag 11: Hjortronen väntar på mig


Fortfarande bara kart och det lär dröja några veckor innan hjortronen är mogna. Dessa frukter fann jag på en myr intill Örnsköldsviks flygplats.

Under Nilsholgerssonlöpet hoppas jag kunna plocka hjortron. Problemet är inte att hitta hjortron utan att få hem dem i ätbart skick.

I mitten av juli kanske det är dags att börja plocka och då är jag i Härjedalen och Dalarna. Bären (egentligen är hjortron en frukt) håller sig bara någon dag och måste därför fryas eller kokas till sylt för att inte förstöras. Men jag har varken frys eller kokmöjligheter så det kan bli knepigt. Kanske kan man få till ett kok på något vandrarhem, på riktiga hotell lär det knappast gå.

Detta ska vara Sveriges största tunnelgrotta. Den är 34 meter lång och 7 meter hög. I grottan låg en gästbok och i den hade någon besviken besökare  skrivit: "Var det för det här vi gick hit?"

Normalt gör jag inga avstickare under mina långlöp. Sevärdheter mer än några meter från vägen struntar jag i. Men idag bröt jag omedvetet mot den regeln. När det dök upp en fornminnesskylt med texten Räckbergsgrottan svängde jag av. Grottor är ju intressanta och spännande och räknade med att fornminnet skulle ligga i närheten.

Jag sprang och jag sprang, ingen grotta syntes och vägen blev allt eländigare, övergick till knappt gångbar stig och jag tvingades parkera kärran och gå sista kilometern. När grottan tillsist dök upp blev jag mest arg och besviken, kollade gps:en och den visade att jag hade gått fem kilometer från där skylten stod. En mil alltså tur och retur! Hade det funnits en avståndsangivelse hade jag struntat i besöket.

Det hela påminde lite om berättelsen i Slas roman Vem älskar Yngve Frej. Där var det också en skylt med texten fornminne som lurade dumma turister!

Ännu ett spektakulärt hus i Örnsköldsvik. Privatbostaden ägs av en lokal företagsledare.

Imorgon bär det av mot Umeå där jag kommer stanna tre dagar. Löpningen går fortsatt bra och dagens distans blev 60 km.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Jan Suneson - 2021-06-30 01:29:43

Du kommer till en myr som lyser gul av hjortron. Kanske 5 kilo av Norrlands guld. Vad gör du? Det är nog bra att ha en plan i förväg. Jag tror att en restaurang ställer upp med koket men kan du frakta 7 kilo hjortronsylt genom hela Sverige? Vad kostar det att skicka ett paket på 6?7 kg med posten? Det blir nog bara en grabbnäve ute på myren och färska hjortron är tyvärr inte särskilt goda.

#2 Elljustrail. - 2021-06-30 07:10:38

Vilka vägval kommer du ta till Umeå? Skulle vara kul att träffa dig och säga hej innan vi far vidare.
Tror att jag kan korsa din väg de närmsta dagarna.

#3 Jimmy Lindberg - 2021-06-30 11:23:57

Hej Björn!
Imponerande resa du genomför.

Jag läste en notis på spring.se om att det svenska rekordet i löpmängd på ett år är 14 572 km av Bertil Järlåker och undrar om det kan stämma? Hittar inte någon uppgift om det. Jag är intresserad då jag för närvarande har bra slagläge på det med lite över 7 700km hittills i år. Hade drygt 13 500 i fjol men har legat på lite hårdare hittills i år.
Min nyckel är att springa två gånger om dagen och att alla dagar är mellan 35-55km.

Mvh
Jimmy Lindberg

#4 Tomas - 2021-06-30 13:34:17

Jimmy Lindberg intressant :
Berätta gärna mer om dig och hur du lever med dom löpprestationerna .
Vill till att man har ett mycket förnuftigt och klokt upplägg,så man inte rusar in i ?väggen ? eller ådrar sig annat kroppsligt elände .
Gör du som Björn,fyller turerna med upplevelser och äventyr som ger ett rikligare innehåll till prestationen eller är det enbart kilometrarna och deras antal som ska staplas på hög ?

#5 Jimmy Lindberg - 2021-06-30 15:31:22

Hej Tomas. Jag tävlade en del som ungdom och hade bland annat 33.43 på milen och 2.38 på maran som tonåring men därefter gick knäna sönder fullständigt och mellan 20-25 års ålder blev det nästan ingen löpning alls då jag hade stora problem med anorexi och bulimi samt skador och stora problem med psykisk ohälsa.
Jag började springa på allvar igen i samband med att jag började min real-life period i samband med mitt könsbyte från man till kvinna och det var ett bra sätt att hantera min ångest och oro.
Sedan blev det bara att jag sprang mer och mer och jag försökte ett tag att köra mer kvalitativ träning men jag kan säga att man blir riktigt långsam av att ta testosteronblockerande och östrogen. Jag sprang 3000m på 10.09 i februari 2020 och trodde att jag skulle kunna vara med på SM som kvinna det året men jag fick avslag på ansökan om byte av juridiskt kön och så fick jag en stressfraktur i foten. Jag sprang dock med frakturen och vilade inte.
När jag väl blivit hyfsat hel igen fick jag problem med andningen och jag kunde inte springa fort utan att få andnöd, det ledde till att jag sprang lugnare men längre. Sedan därefter har det inte blivit någon direkt kvalitet då jag inte känt mig motiverad att satsa samt har haft konstanta skadeproblem i kroppen på grund av överträning.
Mitt juridiska könsbyte gick äntligen igenom i början av denna månaden och nu går jag i tankarna om att försöka göra en satsning igen. Jag skulle så gärna vilja göra ett marathon på sub-2.27.
Uthålligheten har jag, men jag har inte syreupptagningsförmågan, tekniken eller farten, vilket måste åtgärdas för att jag ska bli en snabb löpare igen.

Jag springer på ungefär samma ställe var dag, i skogen i Helsingborg och nu under våren och sommaren är det som bäst då det finns så många intryck att ta in. Jag sysslar även med fågelskådning, så det är ett bra sätt att hålla koll på fågelbeståndet i Helsingborg.

Ibland är det dock bara kilometersamlande, mycket inre oro och ångest som måste bearbetas och då finns det inget bättre än att springa. Istället för att hålla på med alkohol och droger så har löpningen blivit mitt plåster.

#6 Hus - 2021-06-30 18:47:30

Varför måste man bygga hus på höjden? Finns det inte mark tillräckligt?

#7 Björn - 2021-06-30 23:46:03

#Jan; Några burkar färdigkokt sylt kan nog få hänga med på kärran. Problemet är var jag kokar sylten
#Elljustrail: Skickade på messenger lista på vilka orter jag kommer att befinna mig på de närmaste veckorna. Kommer den 1-2 juli ha Umeå som bas och röra mig i området upp till Sikeå
#Jimmy: Det stämmer säkert. Rune Larsson anger på sin blogg att Järlåker år 1985 sprang total 1 457 mil.Tack för din öppenhjärtiga berättelse om ditt löparliv.
#Hus: För utsikten och för att man vill skryta och synas.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg