Kommentarer på Dag 16: Här doftar det trä!


Skellefteås nya kulturhus är byggt i trä och har fått namnet Sara kulturhus efter författaren Sara Lidman från Missenträsk i Västerbotten. Huset har 20 våningar.är snart klart och doftar nysågat trä.

Det doftar skog där jag drar fram. Jag känner den härligt friska doften från kalhyggena, från timmerbilarna som susar förbi, ja till och med från de nybyggda husen.

Skog och sjöar, finns det något mera svenskt? Skog är för mig liktydigt med tystnad, friskhet, växtkraft, bär och inte minst pengar. Jag hade gärna ägt en bit skogsmark, nu är jag för gammal för det så det blev aktier i SCA istället.

Och nog får jag mitt lystmäte tillfredsställt. Så här mycket skog har jag aldrig sett.

Norrbotten. E4:an mellan Skellefteå och Piteå bildar en barriär för fotfolket och några bra sidovägar finns inte. Vildgässen hade struntat i hindret men jag tvingades ta bussen för att ta mig in i Norrbotten.

Söndagen blev årets varmaste dag, möjligen en bit över 30 grader. Trots att jag bara skulle springa drygt en mara idag (Burträsk-Skellefteå och lite löpning i Piteå) påverkade värmen mignegativt. Pulsen steg med 10-20 slag men löpningen gick ändå relativt bra.

Lunch i en gammal kvarn (med luftkonditionering) i Skråmträsk.

Imorgon måndag bär det av inåt landet. Ska då springa till Boliden och till Jörn. Bor två nätter på finhotell i Skellefteå.

Dagens distans: 46 km

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Maths - 2021-07-05 10:16:12

Otroligt bra gjort i värmen! Går det åt mer energi när det är så varmt, eller enbart mer vätska?

#2 Jan-Olof - 2021-07-05 11:09:57

Du tycker ju bättre om värme än kyla, men nu börjar det bli väl varmt. Ta det försiktigt de närmaste dagarna, Björn. Det är klass 1-varning för värmen i Norrbottens inland de närmaste dagarna. Drick mycket och var observant på pulsen. Kanske onödiga råd, du har ju en viss vana av det här. Keep on running.

#3 Tomas - 2021-07-05 11:21:05

Skellefteå får fler arbetstillfällen nu under bygget av Northvolt och sen när det står klart åskilliga permanenta jobb.
Kanske förnämliga aktier att äga utöver SCA .
Får hoppas att höghuset i trä är behandlat enligt all önskvärd kunskap för att klara brand eftersom man inte gjort det enkelt för sig då huset är av trä och dessutom ett höghus .
Två försvårande komponenter vid brand.
Är du lika lättstartad på morgonen då du löpt i påfrestande värme dagen innan ?
Lidl skorna tillhör dom fortfarande din skobytararsenal?

#4 Björn - 2021-07-05 14:21:44

#Maths: Mer vätska, inte så sugen på en massa mat när det är riktigt varmt. Fast i Boliden, där jag just nu befinner mig och dött det är 29 grader, bestod lunchen av ett stort köttstycke och pommes.
#Thomas: Man anser att man löst brandsäkerheten och fasaden är inglasad. Lättstartad på morgonen? Ja, men ofta brukar ena halvan av dagen gå lätt och andra halvan tungt.eller tvärtom, sällan att hela dagen rullar på bra. Lidlskorna hänger med än.
#Jan=Olof: Kände inte till klass 1=varningen.

#5 Boliden - 2021-07-05 18:31:15

Här är en intressant intervju som handlar om Boliden!
https://www.youtube.com/watch?v=O5BibukVAR0

#6 Strangby - 2021-07-06 07:46:32

Nuförtiden är trähus bättre ur brandsynpunkt än de flesta andra typer av hus.
Om man jämför trähus med trästomme med t.ex ett hus med stålstomme är trähuset vida överlägset ur brandsynpunkt. Detta på grund av att stålet deformeras av värmen och huset kollapsar. Titta på t.ex World Trade Center i New York efter 9/11. Hade WTC teoretiskt varit byggt av trä och brandskyddats enligt dagens normer hade inte WTC kollapsat. Nu är det dock tyvärr fortfarande svårt att bygga ett så högt hus i trä.
Men jag ser bara fördelar ju mer hus som byggs i trä, inte minst ur brandsynpunkt.
Jag är själv byggnadsingenjör och har fått detta förklarat för mig från kolleger som är mera experter än mig på detta.

#7 Björn - 2021-07-06 16:05:47

Förvånande men mycket intressant att trähusen klarar en brand såpass bra.

Youtubefilmen jätteintressant!!


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg