Kommentarer på Dag 17: Gruvdriften sätter sina spår


Samtliga bilder från väg 95 utanför Boliden. Gruvrester har lagrats i stora vallar längs vägen (bild 1), vattnet förorenat av gruvbrytningen (bild 2), betongstolpar till linbana(?) står kvar (bild 3) och koppartfärgat vatten rinner i dikena (bild 4).

Boliden har 6 000 anställda men i själva samhället Boliden bor bara 1 600 invånare. Någon gruvbrytning sker inte längre i Boliden, spåren från en 100-årig verksamhet finns dock kvar.

Färdas man väg 95 genom Skelleftefältet är det omöjligt att missa att här har pågått och pågår gruvbrytning. Närmaste gruva från Boliden är Krankbergsgruvan där man har underjordisk brytning av en mineral som används i solceller. Jag var nära att ta en sväng upp till gruvan som ligger en halvmil bort från Boliden men hejdade mig i sista stund. I utkanten av samhället ligger ett anrikningsverk.

Det är både sorgligt och uppbyggligt att springa i det här området. Gruvorna har bidragit till Sveriges välstånd men också satt sina spår i naturen. Läser man Bolidens årsredovisning blir första intrycket att företaget ligger långt framme i miljötänkandet, ja nästan att man "förbättrar" miljön. Så är detnaturligtvis inte, all gruvverksamhet får stora miljökonsekvenser.

Muiskunderhållning i centrum. Utövarna är ortsbor. Jodå, de sjöng och spelade riktigt bra!

 

Första intrycket av samhället Boliden, som är knappt 100 år gammalt, är att det ser ganska trist ut. Men efter att ha sprungit runt lite ändrade jag uppfattning.

Det här var en gång Bolidens huvudkontor men idag ligger det i Stockholm. Fast nära denna byggnad från 20-talet har Boliden ett stort lokalkontor.

Dagens löpning blev Skellefteå-Jörn (inte riktigt hela vägen till Jörn) blev 54 km. Jag tog bussen från Skellefteå och sprang "hem" i förhoppningen att få nerförsbacke. Det fick jag visserligen men motvinden gjorde att vinsten blev noll.

Imorgon springer jag in i Lappland. Nu är det också slut med finhotellen. Campingstugor, vandrarhem och enkla hotell väntar luffaren. Och skog, skog och mera skog.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Elljussparisverige - 2021-07-06 17:25:47

Hur klarar du myggen och bromsen?

#2 Göteborgshumor - 2021-07-06 18:01:20

Bromsmedicin =).

#3 Björn - 2021-07-06 20:35:51

#Eljljusspår: Ännu inga problem med myggen, dessutom springer jag ifrån dem. Det gör jag däremot inte med bromsen. Gud vad stora dom är, ser ut som bin och dom biter sönder huden, inga stick. Lite av sport att slå ihjäl dem etfersom det aldrig är fler än några som kretsar runt vagnen. Insektssprayen ganska effektiv.
#Göteborgshumor: Den var bra! Här en annan egenkomponerad: Bit, bit kommer aldrig igen! (den som stuckit mig slår jag ihjäl)

#4 Elljussparisverige - 2021-07-07 18:02:38

Du får en bättre träffsäkerhet på bromsen om du använder dig av en liten frottéhanduk, typ 20x30 cm. Den kan du ha i byxlinningen som vapen.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg