Kommentarer på Dag 18: Äntligen Lappland!


Ett glädjehopp vid gränsen till Lappland utanför Glommersträsk. Detta var mitt nionde av totalt 25 landskap under Holgerssonlöpet. Jag har flugit, förlåt sprungit, 104 mil på 18 dagar vilket ger ett dagssnitt på 58 km.

Hade det här varit en tävling, ja då hade jag lett stort över vildgässen. Det tog mig 18 dagar att rulla in i Lappland, Sveriges största landskap som utgör nära en fjärdedel av landets yta.

Lappland må vara stort men här kommer jag bara att vara i två dagar. Gässen flög lite hit och dit, jag är effektivare och försöker ta de genaste vägarna. Eftersom jag också är bekväm av mig vill jag sova i sköna hotellsängar, äta storslagna frukostar, koppla upp mig mot nätet och ryser av tanken att sova ute.

 

Lappland "En sak var det, som det här landskapet hade mer av än alla de andra, och det var ljus. Tranorna stod och sov på mossarna, Natten måtte vara kommen, men ljuset dröjde kvar. Solen hade inte vandrat mot söder som allt annat. Den hade istället gått så långt mot norr, att den nu sken honom rätt i ansiktet". Ur Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige

Ljuset är fantastiskt. Trots att jag befinner mig  allra längst ner i Lappland blir det aldrig mörkt. Jag har hyrt en fult utrustad stuga bara någon meter från Järvträsksjön. Solen går ner 23.25 och upp 02.05. Kanske skulle man ta ett kvällsbad?

På den här gården i Missenträsk växte Sara Lidman upp (bodde i det högra huset) och hon flyttade tillbaka vid mitten av 70-talet. Jag träffade folk som kände henne, man var stolt och hade  inrättat ett muséum i byskolan.

Avstickare från den planerade rutten är inte min grej. Men när skylten Missenträsk dök upp, var beslutet lätt att ta. Det var i denna Västerbottniska by som författaren Sara Lidman föddes och också skrev några av sina böcker. Att hitta huset var lite knepigare. Plötsligt stannade en sopbil till.

-Vet du var Sara Lidmans hus ligger? frågade jag sopåkaren.

-Öh? Vem sa du? Inte en aning.

Märkligt att inte känna till en världskändis i sin egen hemtrakt, tänkte jag. Men å andra sidan är jag lika bakom flötet, kan säkert inte någon av sopåkarens favoritartiser etc.

Jörn, där dagens etapp startade, gav ett trist och dött intryck. I samhället bor 800 invånare och här är pizzerian bara öppen på fredagar mellan 15-18.

Imorgon bär det av till Norsjö, därefter Lycksele och Åsele. Det känns som om vingarna bär.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Jan Suneson - 2021-07-07 00:15:49

Ett tips till de styrande i Jörn. Sätt ett B framför namnet och Jörn kommer åter att blomstra.

#2 Tomas - 2021-07-07 06:27:03

Ja kan B:et som med ett trollspö framkalla livaktighet hade det nog redan prövats men en viss lockelse hade det nog medfört från turister.
En viss kittlande mystik med dessa avstannade bygder men mest är det vemodigt och tragiskt.
Naturen klarar sig bra utan människor ,så den besparas från intrång och påverkan.
Under dina USA löp fann du ju större dimensioner av motsvarande fenomen där nedgången och förfallet kanske var mer omfattande och nedslående.
Hur som helst det kvarstannande ljuset är häftigt och kan skapa oreda i kroppen om det inte efterlevs på rätt sätt med vila och vakenhet .
Storslagenheten och vidderna är också betagande.

#3 Elljussparisverige - 2021-07-07 17:59:01

Grattis till hoppet! :)

#4 Jörn - 2021-07-07 18:09:54

Tror dom trivs bra, ett fungerande samhälle . Långt ifrån storstadens röra.

#5 Tomas - 2021-07-07 18:15:31

Mycket sannolikt är det den närmaste sanningen

#6 Bernt - 2021-07-07 18:21:57

Grattis till att du nått norra vändpunkten!

#7 Jan-Olof - 2021-07-07 19:45:01

Med tanke på namnet på ditt lopp, kommer du att besöka Mårbacka också på vägen söderut?

#8 Björn - 2021-07-07 22:35:47

#Bernt: Ja nu kan det väl bara gå utför . . .
#Jan-Olof: Nej, dumt nog besöker jag inte Mårbacka, är annars ganska nära (Sunne). När jag planerade rutten ville jag komma så långt ifrån Karlstad och E18 som möjligt eftersom trafiken är besvärlig. Stannar kanske till vid Wärdshuset Nils Holgersson söder om Sunne. Besöker heller inte Östra Vemmenhög där Nils bodde.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg