Kommentarer på Dag 20: Nybyggarna hade det ännu tuffare


I Lycksele, mitt i Umeälven står monumentet "Nybyggarna". De slet hårt, ja betydligt hårdare än jag, men det vi har gemensamt är nog äventyret.

Tjugo dagar har gått på min Holgerssonresa och jag har nu rullat in i Lycksele. Bara 18 dagar behövde Stefan Wendt på sig för att ta alla landskapen- fast på cykel. Vilket är jobbigast?

Stefan är 58 år, från Skövde och kan klassas som elitmotionär. Det var han som inspirerade mig till min Holgerssontur. Han har i sommar cyklat till Sveriges alla 25 landskap, en tur på ca 350 mil vilket gör ett dagssnitt på  ca 20 mil. Att cykla är lättare än att springa men hur kan man jämföra 20 mil på cykel mot mina 5-6 mil löpning?

Jag känner att jag inte har så mycket mer att ge. Stefan kunde säkert cykla några mil till, en omöjlighet för mig. Han har berättat att han ibland kände sig "dåsig" på cykeln. Det är en känsla jag aldrig upplevet, Det är väl bara Rune Larsson som nästan lyckats sova under ett ultralopp över Australien.

Mina kunskaper om cykling är noll. Därför la jag ut en fråga i ett cykelforum på nätet och undrade hur långt en duktig motionscyklist klarar att cykla dag ut och dag in. Svaren varierade men det tycktes ändå råda en viss samstämighet om 20-40 mil per dag. För oss oss båda handlar det om att det ska vara roligt, att man ska orka även nästa dag. Så i ärlighetens namn kan jag säga att jag nästan ligger på max, ett snitt på 6-7 mil är omöjligt. Planen med Holgerssonlöpet har varit att försöka ligga aningen högre än under USA-löpen (där var snittet ca 5,2 mil per dag). Hittills har planen hållit.

Imorgon Åsele, kanske den tuffaste och tråkigaste etappen av alla, bara ödemark och uppför. Dagens distans 57 km.

Keep on biking and running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Jan Suneson - 2021-07-09 00:17:38

Just nu pågår Tour de France. Touren är det ända som kan jämföras i idrottsvärlden med din prestation och jag följer varje meter. Årets längsta etapp är 250 km och de flesta etapperna ligger mellan 150 och 200 km. På Touren har man också två vilodagar. Utan att förringa de svenska amatörcyklisterna som uppger 40 mil per/dag så ljuger dom.
Nästa gång då du springer ett Coast to Coast måste vi fixa en YouTube livesändning. Jag skulle även här följa nästa varje meter

#2 Kari - 2021-07-09 07:37:16

Hej Björn! Jag cyklar ju en del och brukar ha all packning med mig, inklusive tält. Jag brukar inte vara ute längre än 14 dagar som mest och har jag snittat på 19 mil/dag som mest. Längsta etappen har varit 26 mil, det var redigt i överkant, även om allt gjordes på landsväg. 10 mil gör jag rimligt bekvämt. Men till saken hör att jag gör en del av milen i skogen på stig. På söndag sticker jag ut på en 2 månaders tur, det blir en riktig semester, jag räknar med att snitta 4 mil/dag.
Kämpa på! /hälsningar Kari

#3 Christoffer - 2021-07-09 08:26:17

Jan: Det hade ju varit fantastiskt att kunna följa. Slow-tv i dess rätta bemärkelse.

Ska man jämföra cykel och löpning får man väl se till tiden man är ute kontra arbetsbelastningen typ watt och puls. Sen får man ett helt annat slitage av löpningens stötar. Jag är rätt säker på att din prestation är lite större iom detta.

#4 Sten-Åke - 2021-07-09 10:19:03

vad trevlig att följa dig på resan, vad fin och se Sverige löpande

#5 Stefan Wendt - 2021-07-09 11:10:19

Att springa de distanser som du gör i din ålder och med vagn är för mig en ofattbart bra prestation. Jag tänkte flera gånger på dig under min cykling att du skulle komma efter löpandes. Nästan svårt att ta in.
Runt 20 mil per dag är en distans som passar mig bäst. Detta har jag kommit fram till genom erfarenheter från tidigare långcyklingar. Dels så blir jag inte sliten, utan känner mig återhämtad varje morgon och sugen på en ny dagsetapp. Dels har jag tid att stanna till fotografera, prata med människor jag möter och ta det lungt när jag rastar utan att känna mig stressad.
När jag kommer upp mot 30 mil får jag helt enkelt inte med mig samma upplevelser, samt att jag riskerar att inte få den återhämtning jag behöver.
Även om jag tränar mycket så har jag helt enkelt inte den kapaciteten.
För övrigt tycker jag du skildrar resan på ett fantastiskt sätt Björn. Jag ångrar att jag inte gjorde som du dvs. läste boken Nils Holgerssons underbara resa innan jag gav mig ut. Men det behöver jag ju inte nu när jag istället läser din blogg. Den är förmodligen till och med bättre ;)
Lycka till på din fortsatta färd! :)

#6 Robert - 2021-07-09 18:11:26

Håller med Jan. Dom på forumet hävdar 40 mil. Att dag in och dag utan cykla 40 mil för en duktig motionär är skitsnack. Även om dom inte har packning är det alldelles för långt. Jag själv är amatörmässig cyklist och klarar strax över 10 mil med tält och all packning om man ska njuta av det och vakna upp utvilad och sugen på en ny etapp


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg