Kommentarer på Dag 20: Sakta i backarna!


Väg 365 mellan Lycksele och Åsele är ca nio mil. Rena ödebygden, knappt ett hus men massor av långbackar. Mer än halva sträckan avklarad idag och i backarna gick jag inte en meter.

Att springa i uppförsbackar är mycket teknik. Ultralöparna brukar tala om "ultrabackar", dvs backar man får gå i. Eftersom jag inte klassar mig som ultralöpare springer jag istället.

Det går inte fort uppför. Jag har en teknik som är aningen snabbare än gång men som inte ödslar på krafterna. Vägvinnande! Ja, idag kände jag mig urstark och tog mer än halva sträckan Lycksele-Åsele och lyckades exakt pricka in den enda eftermiddagsbussen mot Åsele. En bussteve med andra ord. Resten tar jag imorgon.

Jag kände mig lite som Fantomen när jag steg på bussen ute i ödebygden.

-Du får inte ha cykeln inne i bussen, sa chauffören.

-Det är inte en cykel, det är en barnvagn. ("Det är inte en hund, det är en varg").

Ångermanälven vid Åsele. "Jag har inte sett annat än furuskogar och granskogar under hela resan. En mängd stora mossar och många forsande och strida älvar finns där också, men allt, som inte är mosse eller älv, är mörk barrskog". Ur Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige.

Det är många stora älvar jag hunnit korsa: Dalälven, Ljusnan, Ljungan, Indalsälven, Ångermanälven, Umeälven, Skellefteälven, Vindelälven, Öreälven mfl. Och flera har jag passerat två gånger nu när jag  är i inlandet på väg söder ut.

Vindelälven i ösregn. Vindelälven är en av de fyra oreglerade Norrlandsälvarna. Vattenfalls utbyggnadsplaner på 60-talet stoppades av kraftiga lokala protester och även planeringen av kärnkraft och ett då lågt oljepris bidrog till att regeringen Palme fick backa.

På väg 365, som jag idag sprang på, får inget oförutsett hända. Men det var precis vad som hände, inte mig men två ungdomar. De hade fått punktering och upptäckte till sin förskräckelse att den begagnade nyinköpta bilen varken hade domkraft eller fälgkors i bagagen. Där stod dom helt utlämnade men hade fått kontakt med en kompis som skulle komma ut och hjälpa.

Nathalie och Christoffer. Ett reservhjul fanns i alla fall i bilen.

Dagens distans 53 km. Imorgon lokal löpning i Åsele, därefter Junsele, Näsåker och Sollefteå.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Elljussparisverige - 2021-07-10 06:45:11

Otrolig prestation! Du lyckas flyttar gränser i löpning och uthållighet. Svart bälte i tionde dan om löpning skulle graderas!

#2 Christoffer - 2021-07-10 10:04:00

Underbar liknelse med Fantomen!

#3 Maths - 2021-07-10 21:07:34

Åsele-Junsele är lite spännande. Många byar som dränkts av kraftverksbyggen. Kan du säga en plats som varit vackrast hittills?

#4 Björn - 2021-07-10 22:46:12

#Elljuspår: Tack, men det går inte fort och jag har nu hur mycket tid som helst för löpning.
#Maths: Nej. Men små tjärnar i Norrland med spegelblankt vatten, alla små forsar man passerar, hjortronmyrarna är fantastiska. Sundsvall, Gävle och Övik väldigt vackra städer med väl bevarade bebyggelse runt sekelskiftet. Kramfors. Jörn och Skellefteå slog inte an. I Amerika får jag ofta frågan: vilken delstat gillar du bäst? Omöjligt att besvara eftersom varje delstat har sin speciella charm.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg