Kommentarer på Dag 21: Hjortronen på gång


Nästan mogna hjortron. "Om några dagar kom flickan fram till gossen, när han mjölkade renkorna, och bad att få hjälpa honom. Hon företog sig också att göra opp eld under grytan, där renköttet skulle kokas, att bära vatten och att ysta. De hade nu en god tid. Vädret var varmt, och det var lätt att få mat, De gick tillsanmians att sätta snaror för fåglarna, metade laxöring i forsen och plockade hjortron på myren". Ur Selma Lagerlöfs Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige

Hjortronmyrarna är gigantiska, det finns hur mycket hjortron som helst och om bara någon vecka är det skördetid. Hur ska jag få hem all hjortronsylt utan att den förstörs?

Idag var jag ute och inspekterade hjortronmyrarna utanför Åsele i Västerbotten. Det är lite lurigt med myrarna vid vägarna eftersom de i regel skyms av en trädbarriär. Men innanför buskagen öppnar sig himmelriket. Så här mycket hjortron har jag aldrig sett och de verkar mogna snabbt. Räknar därför med att snart börja plocka i trakterna av Sollefteå eller Hammarstrand.

Frågan är bara: 1) var ska jag koka min sylt? 2) Kommer den att hålla hela vägen hem till Stockholm, dvs mer än en månad? 3) måste man hälla upp på glasburkar och var får man tag på dom? 4) ska man ha konserveringsmedel i sylten?

Nog fanns det en del mogna hjortron. Vad goda dom var! Hade jag bott här uppe hade jag nog blivit hjortronexportör till USA.

Under många år har jag varit med i löparutmaningen Springs Tills Du Stupar. Den arrangeras på FB under februari och juli och går ut på att du ska springa minst det antal kilometrar som dagens datum anger. Det är ingen tävlingmen jag har "vunnit" de flesta år, så även i juli. Lite mallig över att det just nu är en 73-årig pensionär som kanske springer längst av alla i Sverige.

Dagens distans 53 km. Imorgon springer jag till Kullbergs vadrarhem utanför Junsele och sedan två nätter på legendariska Appelbergs i Sollefteå. Imorgon antagligen tyst på bloggen eftersom det är tveksamt om jag får internetuppkoppling.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Christoffer - 2021-07-11 00:30:18

Ta en vilodag på vandrarhem och koka sylt. Posta den sen hem så kan din fru lägga den på förvaring.

#2 Jan Suneson - 2021-07-11 03:39:20

Jag älskar hjortronsylt och brukar köpa Önos 400g för cirka 75 kronor. Hur mycket hjortron det går åt för att göra en Önos burk vet jag inte.
Att koka sylt på ett vandrarhem och frakta det hem tror jag inte på. Rena burkar behövs + konserveringsmedel. Troligen har syltet redan jäst innan du kommer hem till Stockholm i augusti. Jag pressar apelsiner och jäsningen inträffar redan efter ett par dar.
Mitt råd är att glömma hjortronen om du inte kommer förbi en myr där du snabbt kan plocka enorma mängder. Ta reda på om det finns en uppköpare. Sälj bären och köp Önos när du är hemma.
Det skall bli intressant att läsa hur lingonplockaren löser det här. Guld kan lätt bli till sand.

#3 Tomas - 2021-07-11 10:13:26

Ja ,Jans rekommendationer i fallet med hjortronen tycker jag låter som vettigaste sättet att hantera begäret efter hjortronen.
En dag eller om du unnar dig mer tid på myrarna och plocka rejält .
Hitta uppköpare och en del av dina omkostnader kan reduceras efter annat idogt arbete utöver löpningen.
Ger dig både tillfredsställelse och ett minne av annan karaktär.
Du har ju det där jävlar anammat i dig som behövs för bägge grenarna om ett resultat ska uppnås.
Sätt igång och planera!

#4 Fredrik - 2021-07-12 09:44:34

Borde det inte gå att frysa in det och förvara det i en frys på nåt vandrarhem eller hotell tills du är färdig med din strapats? Sen kan du åka dit och hämta det.

#5 Tomas - 2021-07-12 12:36:53

Tror som Fredrik att du helst vill ha med hjortron hem för det är trots allt ,för dom som gillar det,snarlikt guld att förvärva.
Uppköpare och omkostnader är nog egentligen inte något du vill befatta dig med eller behöver täckning för då du ju är en välbeställd Luffare som istället uppskattar allt det goda naturliga du kan komma över som bland annat moder jord erbjuder .
Det är nog kärnan i din personlighet efter år av erfarenheter som format dig till den du blivit .

#6 Cathrine Josefsson - 2021-07-12 20:30:54

Varför 53 öm då datumet är 10?


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg