Kommentarer på Dag 28: Orten som kämpar för sin överlevnad


Östavalls Rum & Frukost Café och OK-macken är den enda service som finns kvar i samhället. Ifjol las sågen ned och drygt 100 anställda förlorade jobbet. Det blev en jättemäll för samhället med ca 200 invånare där en av tre jobbade på sågen.

Småorten Östavall i Ånge kommun är en av många samhällen i Norrland som håller på att dö. Men Östavall hade kunnat skonas från en brutal industrinedläggelse om ägarna haft kurage att sälja till en konkurrent.

Jag har nu kommit tillbaka till Medelpad på min löptur söderut. Just nu befinner jag mig i Östavall två mil utanför Ånge och ganska nära gränsen till Härjedalen. Här slår jag mig i slang med lokalbefolkningen och får höra ett och annat.

- Skolan, förskolan, affären, ja det mesta har försvunnit och dråpslaget var när sågen las ner förra sommaren. Norra Skog skyllde på att det var brist på timmer och vägrade sälja när en konkurrent ville köpa upp sågen, säger en äldre man,

Det var sågverksföretaget Fiskarheden i Dalarna som ville köpa. Dom såg inga problem med att få fram virke.

Östavall är inget unikt exempel på hur en småort är beroende av ett enstaka företag men det blir väldigt påtagligt för en utomstående på tillfälligt besök. Lite ironiskt ska Trafikverket snart sätta igång med att bygga en cykel- och gångbana in till samhället.

-Der skulle dom gjort för tio år sedan, muttrar mannen. Vilka ska gå och cykla på den?

På pensionatet jag bor finns också en grupp bärplockare från Litauen. Just nu är det hjortron som gäller och uppköparna betalar 60-70 kr/kg. Ingen kan engelska utom en 17-årig kille.

-Vi tjänar bra, behöver inte skatta och vi stannar två månader för att också plocka blåbär och lingon. För pengarna ska han köpa prylar, säger han.

Tufft jobb?

-Ja, men det är det värt, säger han och visar en klocka som markerar att han idag gått 35 000 steg ute på myrarna. DEt är gott om hjortron, berättar han.

Är ni inte räda för att gå vilse?

-Nej, det har inte hänt. I våra mobiler markerar vi var vi ställt bilarna. Och är vi i nya områden sätter vi upp band på träden så vi hittar tillbaka.

Själv lyckades jag inte hitta några myrar under dagens löpning. För mig verkar det vara mer lönande att plocka burkar i vägdikena än hjortron.

Igår var jag svag som en kalv, idag stark som en oxe och sprang i princip oavbrutet  56 km utan lunchstopp. Morgondagen till Ytterhogdal i Härjedalen kan därför bli besvärlig.

Om du mot förmodan skulle ha vägarna förbi kan jag starkt rekommendera hotellet här. För ett stort rum med delat badrum betalade jag 389 kronor. I priset ingick också ett skrovmål.

Korsar Ljungan för andra gången.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Jan Suneson - 2021-07-18 01:47:59

?För mig verkar det vara mer lönande att plocka burkar i vägdikena än hjortron? vilken rolig och träffa på spiken mening. Vårt pantsystem är en av få saker som jag tycker är bra i Sverige. Det är också ganska unikt.
För kanske 10 år sedan då jag var på Norra Cypern (fult att besöka) såg jag på taxiresan till hotellet att vägrenarna var fulla av plastflaskor. Här skulle tjänas pengar så första morgonen tog jag en plastsäck och gick ut på en promenad. Folk tittade konstigt på mig men efter en kvart var säcken full. Idiotförklarad blev jag då besökte handlaren för att lösa in mitt guld.

#2 Ärtsoppa - 2021-07-18 08:25:18

Jag plockar ärtor som Toppfrys inte fick med, (och det är få.) Blir många grytor god omixad gammaldags grön ärtsoppa med grädde.

#3 Tomas - 2021-07-18 09:00:11

I dessa tider kan ju till och med Ärtsoppa komma att påverka Parisavtalets genomslagskraft eftersom många gränsvärden redan är uppnådda.
Korna tuggar intet ont anande sitt goda gräs men blir betraktade som bovar .
Hur många som äter Ärtsoppa har jag ingen aning om vet bara att jag tycker det är j....gt gott då den görs på äkta sätt.
56km utan lunchstopp ja jag förstår att du ibland känner dig urstark.

Tror att våra bär (som är åtskilliga vissa år )skulle kunna förädlas likt vin och bli en bra inkomstkälla exportmässigt.
Lite exotiskt inslag på världsmarknaden .

#4 Klimatpåverkan - 2021-07-18 17:42:43

Nu vågar väl inte korna ens prutta?


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg