Kommentarer på Dag 29: Härjedalen eller?


Ett glädjehopp en dag för tidigt. Skylten lurade mig att tro att jag är i landskapet Härjedalen men jag är i Härjedalens kommun som ligger i landskapet Hälsingland som tillhör Jämtlands län.

Var finns hjortronen? Idag var jag ute på flera myrar men skörden blev mager. På vissa finns inte ett bär, på andra är de pyttesmå.

Så jag undrar var de litauiska plockarna hittar sina bär. Idag had jag dessutom gjort lite kartstudier och avvikit från huvudvägen och gett mig ut på några skogsbilvägar. Konstigt att det är så lite hjortron här när myrarna dignade av av bär i Åsele, tyvärr då omogna.

Dagens etapp till Ytterhogdal blev kanske den tuffaste hittills; 63 km, fruktansvärt backigt, ganska kallt och mest motvind. Dessutom ingen restaurang längs vägen, bar ödebygd. Väl framme i Ytterhogdal, ett synnerligen trist samhälle med ca 500 invånare, var allt stängt. På boendet förbarmade de sig över luffaren och fixade fram lite kallskuret.

 "På höglandet mellan dalarna höll barrskogen till. Den hade inte jämn mark att växa på, utan en mängd berg lågo kringvräkta däruppe, men skogen täckte alltsammans som en luden fäll, utbredd över en knotig kropp. Detta var ett grant land att skåda ner på". Ur Selma Lagerlövs Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige

Imorgon Sveg och då är jag i Härjedalen.

Keep on running!

 

 

 

 
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 David - 2021-07-18 23:33:55

Oerhört imponerande och inspirerande att följa dig Björn! Själv köpte jag mig en Babyjogger, inspirerad av dig, och springer numera 7+7km till och från jobbet varje dag. Stort tack Björn!

#2 Tomas - 2021-07-19 08:48:53

Dom är nog inte många om ens någon som kan i ensamt majestät springa i dom omgivningar som nu omger dig med tanke på den enslighet som möter dig och omger dig .
Krävs ett psyke av lite annan beskaffenhet för att stå ut med det och det är just vad du har.
Du kan krydda det hela med lite humor och självdistans .
Visst har det sin storslagenhet men att befinna sig mitt i det får nog en att känna sin litenhet.
Nu ör det mer av äkta luffarliv när boendet är klass enkelt , lite kyligt och till råga på allt dessutom kallskuret att tugga på på.
Välbehövlig kontrast för att ännu mer uppskatta motsatsen.
Imponerande insats med dessa förhållanden .

#3 Sten Åke Persson - 2021-07-19 08:51:10

Mycket intressant att följa din löpning genom Sverige. Nu när du kommer till Sveg kan du få bra mat o säng

#4 Mats Andersson - 2021-07-19 14:04:14

Mellan Ytterhogdal och Sveg är det väl E45:an som gäller? Var försiktig, vägen är smal på sina ställen, ingen vägren, och det är skyltat 100 km/tim så där går det undan!

// Mats

#5 Amders - 2021-07-19 17:17:07

Kollade du kopiorna av Överhogdalsbonaderna ? Originalen finns ju på Jamtli .

#6 Skog - 2021-07-19 18:15:01

Det är gott om skog i Sverige. Fascinerande landskap.

#7 Björn - 2021-07-19 23:35:26

#David: Det låter perfekt. Att springa t/r jobbet är bästa transportsättet; gratis, du är nyduschad på jobbet och får löpträningen enkelt avklrad och får tid över till annat.
#Tomas: Jo, det krävs nog ett visst psyke för att klara av långa och egentligen ganska trista passager. Jag vet att jag "alltid" kommer fram och då känns det sällan så tungt. Men i ärlighetens namn var gårdagen inte särskilt rolig. Ja, kontrasterna mellan det enkla och det ibland lyxiga är en drivkraft.
#Sten-Åke: Så är det. Nära mitt pensionat finns en utmärkt pizzeria där jag serverades den bästa pasta carbonara jag ätit (kocken är italienare). Intill ligger Frasses hamburgare, alltså paradiset för en hungrig löpare.
#Mats: Trafiken var rätt gles och förvånad att de flesta verkade hålla under 100. Men ibland fick jag gå utanför vägrenen när timmerbilarna svischade förbi.
#Anders: Nej, tyvärr. Kände inte till dessa vävnader från vikingatid men blev jätteintresserad när jag nu läst om dem. Kom dock inte riktigt den vägen över Överhogdal utan väg 314 mot Ånge.
#Skog: Ja, det förvånar även mig att det finns så enormt med skog.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg