Kommentarer på Dag 30: Myrarna kan vara livsfarliga


Just här sjönk jag bara ner halvvägs till knät men vid några andra tillfällen ända upp till grenen. Känslan var som att gå igenom isen.

Myrarna kan vara förrädiska. I jakt på hjortron gav jag mig ut på en blötmyr. Sjönk och satt fast med ett ben med vatten upp till kalsongerna.

Ja, myrarna kan vara livsfarliga. Eftersom det var en tämligen blöt myr jag var ute på idag  tog jag av mig joggingskorna. Att klafsa runt i den mjuka, blöta och kalla mossan är riktigt skönt. Men plötsligt sjönk jag igenom, det gick på en sekund och jag satt fast med ena benet. Blev inte rädd och förstod rätt snart att jag skulle komma loss med viss kraftansträngning. Det var precis som att gå igenom isen.

Vad hade hänt om jag gått igenom med bägge benen? Lisvarligt, gissar jag. Nu var jag strax intill trafikerade E45 och hade kärran parkerad i vägrenen så förr eller senare hade nog någon bil stannat. Får vara försiktigare i fortsättningen.

Myrarna fortsätter att gäcka, knappt några bär och på flera myrar finns inte ett enda. Jag har ändå lyckats få ihop ytterligare en burk med sylt. Koket skedde på ett pensionat jag tagit in på i Sveg.

Pensionatet (Agardhs) är enkelt men samtidigt lyxigt och riktigt high tech. Det är obemannat och har koder till ydet mesta, sms skickas till gästerna med instruktioner, tv:n den största jag sett (men jag fick inte igång den). Känner mig lite mossig och hade problem att ta mig in i huset.

Min mobiltäckning är urusel. Har Hallon (3:s lågpris) och jag borde ha haft Telia. Det är först när jag anlänt hotellen jag får kontakt. Ibland går det dock att ringa ute i ödebygden men aldrig surfa. Är det skillnad på telefon och surf?

Luffaren är burksamlare och idag fick jag ihop för 42 kronor. I området finns det hur mycket burk och petflaskor som helst. Jag fick lämna över hälften, fick inte plats på kärran. Plockandet är ungefär som bärplockande, svårt att sluta och man ska ha allt . . .

Denna, som det verkar fullt fungerande, telefonkiosk finns i Sveg. Myntinkastet tar emot kronor. Måste pröva om den funkar men har inga mynt, allt som handlas går på kort.

I Sveg stannar jag två dagar för att sedan ta mig strax söder om Mora. Lösningen blir en bussteve. Men inte en meter ska fuskas bort.

Dagens löpta distans: 49 km

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Ingrid o Olle i Håsjö - 2021-07-19 23:32:44

Ja, Björn ibland får man slita litet för skogens guld. Tack för senast. Är fortfarande chockade över det oväntade sammanträffandet.

#2 Jan Suneson - 2021-07-20 03:04:54

Jag borde ha varnat dig för blöta myrar. I början på 70 talet då jag bodde i Lima gick jag ner mig två gånger. Då var jag ung och stark men idag hade jag jag inte överlevt. Myrarna är Sveriges kvicksand. Okey vi hade alltid hjortron sylt på gröten

#3 Tomas - 2021-07-20 08:25:16

Vissa erfarenheter kan bli dyrköpta och riskera hela ditt projekt.
Hade du försvunnit helt i Myrmarken hade det inte spelat någon större roll om babyjoggern stått som markör, ja man hade förstås ett visst begränsat område att leta på då istället för myriader av kvm. men man förväntar sig inte ett försvinnande för du ska huvudsakligen befinna dig på fast vägmark.
I vissa avseenden får du begränsa din nyfikenhet.
Den fullt fungerande telefonkiosken var ett trevligt inslag om än inte så lättanvänd i våra korttider, som du nämner, ser dessutom ut som ny.

#4 Rebecca - 2021-07-20 11:00:17

Ja, det är skillnad på telefon och surf. Telefon har betydligt längre räckvidd och kan därför nå master mycket längre bort. Vid stora strömavbrott har jag också varit med om att surf slutar fungera men telefon fortfarande kan nå master längre bort som är strömförsörjda.

#5 Per S - 2021-07-20 12:33:31

Minns när man ringde från telefonautomat med mynt. När jag var ung i mitten av 70-talet tror jag att man betalade 20 öre för lokalsamtal.

Håller med om Tomas. Lite dumdristigt att utmana ödet för hårt. Att bli fast i en myr ute i ödemarken och hoppas på hjälp känns som en skräckfylld upplevelse som man vill vara utan.

Lycka till Björn!

#6 Björn - 2021-07-20 23:32:40

#Ingrid och Olle: Ja, här passar uttrycket världen är liten. Besöket en av höjdpunkterna på den här turen.
#Jan: Ja, att man kunde sjunka ner så djupt överraskade. Idag gick på fast underlag.
#Tomas: Jag är en försiktig general och har nu tagit lärdom.
#Rebecka: Tack. Precis som jag trodde.
#Per S: Och på 50-talet hittade jag mynt som tappats på golvet och letat sig in under brädorna i telefonkioskerna.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg