Kommentarer på Dag 49: Alla dessa dialekter


Det här är lite av en resa i dialekternas värld. Jag behöver inte förflytta mig mer än någon mil förrän språket låter annorlunda.

Det blir väldigt tydligt för en löpare. Jag talar med människor längs vägen och sitter och lyssnar på restaurangerna. I Laholmstrakten var det en blandning av halländska och skånska. I Knäred, två mil öster ut, börjar det låta mera som småländska och i Markaryd, ytterligare två mil öster ut, är det ren småländska. I Äppelbo i Dalarna hörde jag det mest sjungande dalmål jag någonsin hört och i Arvika, Värmland, lät alla som Sven-Ingvars.

Ännu ett landskap har tagits, Blekinge. Hur Blekingeborna låter fick jag inte höra eftersom jag bara sprang fyra kilometer i detta landskap för att på nytt komma in i Småland.

Alla älvar, floder, åar och bäckar jag sprungit över har varit resans höjdpunkter. Det är något mäktigt, friskt och vilt över strömmande vatten. Och kanske det vackraste av allt är de gamla stenbroarna som bevarats. Ofta står de en bit ifrån stora landsvägen och minner om en svunnen tid.

Två vackra gamla stenbroar jag sprang förbi idag längs väg 119 mellan Lönsboda och Urshult. Från vänster Rönnebodaån och till höger Mörrumsån.

Dagens löpning mellan Osby och Urshult gick förvånansvärt lätt, kanske för att det var svagt nerför. Annars var sträckan lång och inräknat en smärre felspringning blev det 63 km.

Mat, tempo och vätska är avgörande för om det ska gå lätt eller tungt. Idag blev det två matstopp (Lönsboda med fläskkotletter och i Ryd spagetti med köttfärssås). Det är lätt att springa aningen för fort och då är det kört. Det gäller därför att hålla koll på hastighetsmätaren. Mitt idealtempo är 8-9 km/tim och det tempot kan jag hålla ganska länge. Att dricka för mycket är hart när omöjligt. Och idag drack jag mycket trots att det inte var särskilt varmt.

Imorgon bär det av till Växjö där jag stannar två dagar på fina Quality. Jag berättade att jag bokade hotellen långt i förväg och att jag hade "klippkort" på Nordic Choise och bara betalade 750 kr/natten. Tyvärr bokade jag inte riktigt alla hotell mot slutet, en klar miss eftersom priserna nu  gått upp med ca 50% vad gäller Choisehotellen. Lite fräckt är det eftersom vi som köpte klippkort (hotellpass) trodde att priset skulle ligga fast under perioden fram till sista augusti  det går inte att använda outnyttjade hotellnätter efter det datumet. Nåväl, bara att bita i det sura äpplet och betala.

Jag har nu varit ute i 49 dagar, sprungit varenda dag och gjort totalt 274 mil vilket gör ett snitt på 5,6 mil/dag. Det är en siffra som är ett par km högre än under USA-löpen.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Fredrik - 2021-08-07 16:03:19

Du är en riktig kilometersamlare!
Kanske din största drivkraft?
Skulle du springa lika mycket om du inte fick mäta, räkna eller bokföra sträckan?

#2 Björn - 2021-08-07 19:26:09

Du trampade på en öm tå ... Antalet kilometrar är viktigt men inte den största drivkraften. Snarare handlar det om att jag blir glad över att en 73-åring faktiskt kan springa långt, ja längre än de flesta. Hade jag inte fått mäta sträckorna, särskilt under "äventyrslöpningar", är det möjligt att det inte blivit så långt. Jag kan erkänna att bara se en hög siffra i excelarket ger en viss tillfredsställelse. Egentligen knäppt. Men det finns gränser; jag vet att jag kan springa ännu längre och oftare men det gör jag inte. Har ingen lust att "testa gränser". Jag brukar kalla mig för långdistanslöpare, inte ultralöpare. Långt svar men svårt att ange exakt vad det är som driver mig. Dessutom bra fråga (har aldrig fått den tidigare).


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg