Kommentarer på Dag 50: Trafiken den största faran


Här var det lugna gatan- vägen mellan Urshult och Växjö längs sjön Åsnen var lite trafikerad. Annat är det på de större riksvägarna, som ofta saknar vägren. Farligast av alla för en löpare är vajervägarna (2+1-vägar) där det ofta saknas vägren och hastigheterna är höga. Ändå är de tillåtna för fotfolket, inklusive cyklisterna.

Ensamlöparen lever farligt. Trafiken är den största faran. Därför försöker jag vara extra försiktig.

Ta i trä- ännu har jag inte råkat ut för något farligt under mitt Nils Holgersson-löp. Samma gäller egentligen i USA. Har jag haft tur? Ja!

Innan jag lämnade Stockholm lovade jag min fru att vara försiktig. Man vinner så lite på att chansa i trafiken. Därför tittar jag mig flera gånger  om när jag korsar en väg, jag går sällan mot rött och saaknas det vägren och jag får möte med långtradare stannar jag och går av vägen med kärran.

Självklart springer jag på vänster sida och möter trafiken. Det gäller att ständigt ha koll på mötena. Som luffare och burksamlare sveper annars blicken längs vägkanten efter petflaskor och burkar. När det nappar går jag av vägen med kärran, annars skulle det vara livsfarligt.

Cyklisterna lever också farligt. Egentligen är de flesta "felklädda" och borde inte cykla i andra tröjor än i gult eller orange, alternativt bära reflexväst. Men många jag möter bär mörka cykeltröjor.

Det är viktigt att synas i trafiken. Därför bär jag alltid en gul/orange löpartröja eller reflexväst. Normalt springer jag inte när det är mörkt men vid de få tillfällen det sker ser bilistena mig väldigt bra eftersom vagnen har en massa reflexter.

Det här låter ju väldigt präktigt. Och det är det också! Säkerheten är A och O för en ensam löpare som kan vara ute 8-12 timmar varje dag.

Att bli rånad är en annan fara. Kanske är rånrisken större i Amerika än i Sverige men jag har aldrig råkat ut för något. Skulle det ändå hända har jag kreditkorten på lite olika ställen. På hemmaplan är kanske många faror ändå hanterbara men som ensam löpare i USA kan de vara katastrofala. Dit kan också räknas tekniska problem- två gånger har jag fått min dator vattenskad i USA och varit nära att ge upp. Men värst var kanske i Wyoming när jag "råkade trycka på en knapp" och hela datorn la av men Skype fungerade. Den gången lyckades min son Nils fjärrstyra datorn från Sverige och återställa allt.

Under så här långa löp lurar också risken för skador. Men den är jag inte så rädd för. Har du sprungit 1-2 veckor och varit skadefri, kan du vara "rätt säker" på att inte bli skadad.

Den här bilden får symbolisera Småland: stengärdsgårdar och röda stugor. Småland är till ytan Sveriges tredje största landskap.

Dagens löpning från Urshult till Växjö blev 50 km. I växjö stannar jag två dagar. Imorgon söndag springer jag och hälsar på en löparkompis i Alvesta, drygt 2 mil bort, och finns lusten/kraften springer jag också tillbaka och kanske också klämmer en kortare sträcka på hotellets löpband.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Per - 2021-08-08 09:05:35

Som cyklist har man Garmin Varia, en radarlampa som detekterar fordon 140 m bakåt, får ett pip och ett annat pip när kusten är klar bakåt. Lampan börjar blinka när bilen närmar sig, mer intensivt om de kör nära eller snabbt. Upplever att bilister håller bättre avstånd när man har lampa. Du kanske kunde modifiera ett sadestolpfäste och ha en på kepsen eller ryggen?

#2 Björn - 2021-08-08 09:30:39

Ett fantastiskt hjälpmedel för cyklister! Men nog inget för mig eftersom jag möter bilarna och ser dem på långt håll.

#3 Tomas - 2021-08-08 09:58:14

Jag tror mer på egen uppövad försiktighet istället för allsköns tekniska hjälpmedels prylar.
Vår hjärna har fantastisk kapacitet att lära sig vaksamhet och skydda oss om vi bara är fokuserade i röriga varierande miljöer också befriande att inte vara omgärdad av teknik när sådan egentligen inte behövs.

#4 Trafik - 2021-08-08 17:48:54

När jag springer på 70 väg är bilar väldigt respektfulla, stannar upp för att släppa fram mötande fordon , så att jag inte trängs undan när dom passerar. 90 väg är lite olika . Men förvånad över respekten för oss på vägrenen som springer. A stolpen i bilar däremot är farlig. Den skymmer sikten rejält. Har själv råkat ut för det. Gick bra den gången..

#5 Björn - 2021-08-08 20:07:29

#Thomas: Det ena utesluter inte det andra. Visst, erfarenhet är guld värd men jag vill också pröva ny teknik, vill inte framstå som den stofil jag redan är utan försöka hänga med.
#Trafik: Instämmer, uppfattar svenska bilister som hänsynsfulla. I USA ännu bättre och ingen aggressiv körning, däremot riskabelt med alla rattfulla.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg