Kommentarer på Dag 53: Bruna bönor och en försvunnen tidningsredaktion


Ute piskade regnet mot restaurangens fönter medan jag satt inomhus och åt bruna bönor med bacon. Att denna maträtt serveras som Dagens rätt har jag aldrig varit med om men  i Kristdala är det inga märkvärdigheter.

Jag har kommit till Hultsfred, orten där jag arbetade som lokalredaktör för 50 år sedan. Att leta upp platsen för den nedlagda redaktionen var lättare sagt än gjort.

Det var på socialdemokratiska Oskarshamns Nyheterna jag arbetade. Karriären blev kort, bara några månader stod jag ut innan jag på eget bevåg sa upp mig. Det var hundår; dåligt betalt, dåliga arbetsförhållanden och i Hultsfred hände inte mycket. Man brukar skoja om att smålänningar är snåla (myten stämmer dock inte) men i Hultsfred fick jag vatten på min kvarn. Jag var inackoderad och när hyresvärden såg att jag hade en bärbar tv ville han lägga på en extra avgift på hyran för all ström apparaten skulle sluka. Med det blev det inget.

Var det i det här på Oskarsgatan lokalredaktionen för Oskarshamns Nyhetrena låg på 70-talet och kanske ända fram till ifjol? Det är svårt att minnas efter 50 år. Kan någon bloggläsare hjälpa mig? På övre våningen vill jag minnas låg ABF.

Idag fick jag lite USA-feeling när jag gick runt på gatorna i lilla Hultsfred för att försöka spåra upp var redaktonen legat. Östra Småland med avläggare las neri fjol så de flesta borde väl ha i färskt minne var redaktionen legat. Jag började på hotell Hulingen där receptionisten, som bott hela sitt liv i Hultsfred, inte hade en aning. Samma med flera äldre Hultsfredsbor ute på gatan. Så där är det också i amerikanska småstäder- noll lokalkännedom.

Lingonen är på gång i Småland.

Dagens distans Oskarshamn-Hultsfred 59 km. Imorgon Österbymo och därefter Tranås, Linköping och Norrköping.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Tomas - 2021-08-11 06:35:17

För det första maträtten ser god ut för jag är ett fan av bruna bönor dock inte med bacon men så måste också bruna bönorna med såsen vara tillagade på ett speciellt sätt för att vara välsmakande och det ser faktiskt ut som det kan vara fallet i Kristdala ,när jag ser konsistensen.Du glömde t:et i Kristdala.
Beklagligt att infödda eller sådana som bott länge på en ort har noll lokalkännedom det tycker jag är mer än illa ställt .
Man har inget intresse och bryr sig inte.

#2 Björn - 2021-08-11 07:21:28

Den felstavningen rättar jag direkt.

#3 Urban - 2021-08-11 09:40:26

Min mamma brukar alltid dra fram en historia från min bardom när de vuxna skulle festa på färska räkor och jag bad om bruna bönor och fläsk. Som vanligt spännande att följa din resa!

#4 Christoffer - 2021-08-11 12:24:13

Bruna bönor är en klassiker likväl som välsmakande. En god lättöl från Gränges ser jag också!
Märkligt att man inte skulle kunna en sådan sak i en liten stad.

#5 Olle - 2021-08-11 17:14:40

Bärbar tv :-)

#6 Jan-Olof - 2021-08-11 17:32:21

Hej Björn. Hur går det med Gotland?

#7 Björn - 2021-08-11 22:27:50

#Olle: Bärbar tv var modernt 1970. Det var en tung rackare med ett bärhandtag på ovansidan.
#Jan-Olof: Jag har en plan för Gotland men jag håller den hemlig tills det är dags att inta ön. Allt är inte riktigt klart.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg