Kommentarer på Dag 32: Här produceras vår el


Akkats kraftverk. Bakom målningen på luckorna står konstnären Bengt Lindström. Här släpps vatten ut men det beror inte på att det är för mycket vatten i magasinet utan på att stationen nedströms har för lite. Snösmältningen är sen i år och magasinen inte så välfyllda.

Lilla Luleälven, Stora Luleälven, Harsprånget, Porjus . . .  Mycket under dagens löpning handlade om vattenkraft.

Jag hinner knappt lämna Jokkmokk förrän det första vattenkraftverket dyker upp, Akkats kraftverk. Sedan kommer mera kända stationer som Stora Harsprånget (Sveriges största vattenkraftverk, nästan som ett kärnkraftverk) och Porjus (tredje störst). Jokkmokk kommun  har inte mindre än elva vattenkraftstationer och Luleälven är Sveriges största elproducent.

Samtliga stationer längs Luleälven ägs av statliga Vattenfall. Rena guldgruvan för statskassan! Fallhöjderna är imponerande, själv känner jag av varje kraftverk i benen eftersom backarna förbi stationerna är både branta och långa. Men idag kände jag mig som en riktig kraftkarl, var stark och gick inte i en enda backe.

Vackert hus i Porjus.

Kan det vara gårdagens 1,4 kg (!) lasagne som gav denna råstyrka? ”Middag för hela familjen”, stod det på den djupfrysta rätten som tillagades på vandrarhemmet. Allt gick ner! Var dessutom i tidspress eftersom jag försovit mig och hade en busstid att passa i Porjus. Eftersom det inte fanns något boende i Porjus var jag tvungen att ta bussen till Gällivare och övernatta där, imorgon blir det buss tillbaka till Porjus och löpning in till Gällivare för andra natten.

Nu bor jag på ett enkelt men hyggligt B&B, imorgon blir det finhotellet i Gällivare. När detta bokades för 1,5 månad sedan var priset strax under tusenlappen, idag kostar samma rum det dubbla. Överlag har hotellpriserna rusat i höjden, mera än de omtalade tomaterna och bensinen.

Dagens distans: 48 km

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Klas-Peter Suneson - 2022-06-24 06:20:10

God morgon Björn!
Midsommarafton, i vår äng blommar nu nattviolen.
Du förbereder dig för att springa Porjus - Gällivare. Du lämnar mängder av information!
Vilken genererar för mig ny kunskap om Akkas, Harsprånget, Porjus, Letsi, Ligga, Messaure, Persi, Seitevare, om Kaplantubiner, Francisturbinen, Peltonturbinen, om GWh (gigawattimme) om TWh (terawattimme) om sugrörets effekt på turbinen. Att Luleälven är vår största elproducent. Nu gäller det för forskningen att koncentrera sig på fungerande omlöp, så att vi också kan återställa fiskens naturliga vandring i älvarna. Glad Midsommar!
Keep on running.

#2 Lennart - 2022-06-24 09:29:48

Det är två av universums tre vanligaste grundämnen som ger oss vattenkraften! I solen komprimeras det ena till en kärnreaktor som skickar över lite värme när det näst vanligaste bildas. Tänk vad ett glas vatten ändå är fantastiskt..!!
Trevlig Midsommar

#3 Bernt - 2022-06-24 18:55:09

Hej! Ska upp på Keb om tre veckor, får väl räkna med en del snö då. ( Hoppas skaren bär.) Kanske mycket ren på vägen? Ha en fin dag över myrarna! Keep on och Glad Midsommar!

#4 Björn - 2022-06-25 07:08:41

Hej Bernt. Vad du är aktiv! Först i Gällivare såg jag de första snöfläckarna på Dundret.