Kommentarer på Dag 35: En lång, het och skön dag


Nu har jag kommit upp mig i smöret (eller rättare sagt i smörblommorna). Äntligen riktigt varmt väder- då trivs jag! Dagens 58 km med långa och branta uppförsbackar gick "lätt".

Inte långt kvar- idag korsade jag Kalixälven och kommungränsen till Kiruna. Det var nästan som att korsa Mississippifloden och få den där känslan av att nu kommer jag att greja det här.

Är i byn Lappesuando, alldeles intill älven där det enda som finns är ett litet hotell med stora och fina rum samt en matservering. Självklart blev det "Spagetti speciale och massa fricadelli", en festmåltid à la Lady Lufsen på julafton.

Undrar hur många kalorier jag bränner? Jag kan äta i princip hur mycket som helst. Ändå blev jag lite förskräckt när jag kollade vikten på gymmet igår, hade tappat fyra kilo och det är mycket när normalvikten är 61 kilo. Så hotellfrukosten i Gällivare blev gigantisk och gräddskålen till pannkakorna tömdes.

Heidi Grossman bjöd på rabarberpaj med vaniljsås och Nils Erik Wahlund (ej på bild) lagade en hamburgare och gav mig en påse med kanelbullar. Heidi kommer vara funktionär när bygden 20 augusti  ordnar det tuffa loppet Terrängstafett 42 195 där man springer, cyklar och ror en båt över sjön. I bakgrunden Moskojärvi bygdegård som en gång varit skola och också affär (Konsum Malmfälten).

Efter att i pricip sprungit en mara i närmast ödebygd dök en handtextad skylt upp vid vägkanten: "Hamburgare, loppis, öppet". Helt överraskande var det dock inte eftersom jag hållit kontakt med Hedi.

Far och dotter, båda maratonlöpare.  Stig Henriksson, 74 år, och Maria Henriksson Karlsson passade på att ta en hamburgare. Stig har sprungit några Stockholm Marathon, bästa tiden 3.21 1994, en tid som Maria nu försöker slå.

Kalixälven är en av de fyra stora outbyggda nationalälvarna i Sverige.

42 km till Killingi står det på skylten. Här ordnades något år Sveriges nordligaste mara på en tuff grusväg. Det var signaturen Erik H som ville att jag skulle göra ett hopp här eftersom han sprungit loppet.

Keep on running!

 
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Hannes - 2022-06-26 05:36:04

Björn, du är en förebild!

#2 Elljussparisverige. - 2022-06-26 05:38:00

När du kommer upp till Mertajäevi finns där ett av Sverige vackraste elljusspår. Det är ett elljusspår som går till Idivuoma. På några ställen är spåret spångat över till öar.
Det är en rakbana, vilket innebär när man kommer fram till målet får man springa tillbaka. Tur och retur på elljusspåret blir det drygt 8 kilometer.

#3 Klas-Peter Suneson - 2022-06-26 06:29:34

God morgon Björn!
Efter 35 dagars intensiv löpning, är det ganska normalt att kroppen anpassat sig till den förväntade funktionen som löp maskin. Världens snabbaste däggdjur Gepard (Acinonyx jubatus) väger hanar 43 kg, vissa 53 kg. En sådan löp maskin behöver bränsle. Ditt bränsle intag styrs av samma behov. Pannkakor, grädde och sylt är gott!
Tonläget i din dagrapport styrs också av ditt humör. Nu bådar det gott!

I tjänsten hade vi fysträning. Löpningen var ett stående inslag. Det blev 9 Göteborgsvarv, några Vätternrundor och en Svensk klassiker, Nr. 10 547, 1994. Vid invigningen av Öresundsbron 2000 genomförde jag Broloppet. Hälsena protesterade! Läkaren rådde mig, Skall Du fortsätta springa, så måste Du gå ner i vikt. Det har jag inte lyckats med.
Nu gäller vandring. Om Du lägger till 40 kg till din vikt, kommer Du upp i den normalvikt jag ståtar med. Har vant mig vid att benen känns stela efter en promenad på 8 ? 10 km.
Kul att Du hela tiden möter och stöter på gelikar i det vi beskriver som ödemark, en högst levande sådan. Den sociala kontakten är nödvändig. Men Du får se upp så att Du inte möter en riktig Brunbjörn (Ursus arctos)
Keep on running!

#4 Erik H - 2022-06-26 08:26:48

Tack för den fina bilden. Bästa hoppet med väldigt fin spänst. Imponerande att du klarade alla långa uppförsbackar så bra från Gällivare.

#5 Björn - 2022-06-26 08:46:27

#Hannes: Tack!
#Elljusspår: Om jag får tid ska jag kika på det spåret . . .
#Erik H: Startade loppet från dene plats bilden är tagen?

#6 Pontus - 2022-06-26 10:43:05

Fina bilder och du ser pigg ut, men att äta massor måste vara oerhört viktigt när du väger så lite redan från början.
Otroligt kul att lösa om dina bravader varje dag/Keep on running

#7 Lennart - 2022-06-26 18:27:51

Är du 168 cm lång så har du med 57 kg BMI på 20 som är typ idealiskt. Men det stämmer nog inte om man är så vältränad som du. Muskler väger mer. Men varför äta mer än man behöver.

#8 Björn - 2022-06-27 23:31:57

Har vägt 61 kg under många år och om man då plötsligt tappar 4 kg är det lite oroande. Under mina USA-löp har vikten varit konstant. Viktminskningen nu kan kanske delvis bero på att det var fel på vågen eftersom jag äter som en häst.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg