Kommentarer på Dag 37:Vätskebrist i björnriket


Inga björnkompisar ute på vägarna men på vandrarhemmet i Karusuando fann jag min namne.

Stark som en björn? Nja, idag var det nog en av mina tuffaste dagar. Varmt, för lite vätska och så hade bromsarna ökat i antal.

Idag kom bromsarna i stim. Det var knappt någon idé att slå ihjäl dem, det kom ständigt nya och stora var dom Jag slog säkert ihjäl  uppåt 50 stycken. De for som vilda troll fram och tillbaka, var över allt men ville nästan aldrig landa så jag kunde nyttja kraften i min björnram. Bilisterna måste ha haft roligt åt mitt viftande. Bushman åkte fram ständigt och hade viss effekt. Så det blev bara något enstaka bett. Värre var det med vätskan. Insåg snart att jag hade med mig för lite (5 liter) men att snåla för att räcka hela sträckan tror jag inte är någon bra idé. Kroppen behöver ständig påfyllning så det gäller att dricka hela tiden. Tidigare har jag druckit var femte kilometer, nu blev stora klunkar var och varannan km. Jag passerade många sjöar, skulle jag behöva dricka sjövatten?  Erfarenheterna av detta är inte goda (magsjuka) men här uppe i nordligaste Lappland är väl vattnet rent?. Ringde min löparkompis Bernt Hedlund som just nu är ute på ett litet löparäventyr på Gotland.

-Ta hellre rinnande vatten från en bäck, var hans råd.

Sagt och gjort, en 1.5 liter petflaska fylldes med bäckvatten men jag behövde aldrig dricka det. Precis framme i Karusuando togs sista klunken. Dessbättre hade macken inte hunnit stänga så jag kunde bunkra mat och vätska för morgondagen. På stående fot svepte jag 1 liter nyponsoppa. "Ekströms, njutning sedan 1848", står det på paketet.

Karusuando har bara 300 invånare och serviceutbudet är därefter. Samhället gav inget vitalt intryck trots att turistströmmen borde vara rätt stor. Imorgon Finland då jag springer över gränsfloden Muoniälven. Morgondagen blir också lång och tuff men nu har bunkrat upp med vätska.

Dagens distans 55 km

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Andreas - 2022-06-29 04:52:51

God morgon! Vad jobbigt med bromsarna de är riktigt jobbiga och ändå har jag bara upplevt enstaka exemplar av dessa odjur. Pilotstrejken verkar vara uppskjuten så du kommer hem.

#2 Klas-Peter Suneson - 2022-06-29 05:31:56

God morgon Björn!
Då är Du djupt inne i Sápmi, ett geografiskt område som omfattar delar av Ryssland, Finland, Sverige och Norge. Bromsar (Tabanidae) hemska blodsugande, som anfaller idisslande däggdjur, hästar och människor. Mängden Bromsar gör att det måste finnas gott om Ren (Rangifer tarandus) i din närhet? Du nämner inget om det.
För Sápmi finns inga exakta gränser. Samer har historiskt varit nomadiserande och området har aldrig utgjort något administrativt avgränsat territorium. Hade Du färdats i båt, så hade omgivningen förväntat sig att Du satt Sápmis flagga under styrbords spridare.
Hittar Du den vackra färgstarka flaggan tillgänglig i Karesuando, fästa den på vagnen. Ett vinnande koncept, det Du praktiserat så många gånger med Stars and Stripes i det stora landet i väster.
Keep on running!

#3 Anette - 2022-06-29 05:54:02

Det är roligt att följa dig. Du är verkligen en förebild. Må alla steg gå bra idag och jag hoppas att bromsarna drar till skogs.

#4 Thomas eriksson - 2022-06-29 08:18:00

Hej Björn.

Håll i nu, snart i mål. Låt inte Bromsarna bromsa dig dig !

#5 Ed. - 2022-06-29 09:54:02

Bra att du dricker efter törst! Vatten ska man inte ransonera. Om du skulle hamna i vattenbrist igen, kan du förbereda genom att köpa vattenreningstabletter i närmaste fiskebutik. Filtrera först vattnet genom en tröja. Hittar du inte vattenreningstabletter, kan du ta 4 droppar klorin per liter vatten, vänta 30 minuter innan du dricker.

https://www.redcross.org/content/dam/redcross/atg/PDF_s/Preparedness___Disaster_Recovery/Disaster_Preparedness/Food_Safety/Food_and_Water-English.revised_7-09.pdf

#6 Jan Suneson - 2022-06-29 12:14:36

Bilden med vägskylten påminner mig om då jag skulle söka min första lärartjänst. Då 1968 var det ont om jobb för nya lärare och rådet var att söka sig till Lappland som var tidigt ute med sina annonser. Jag har sökt och har fått tjänster i alla orter på vägskylten och några till som du har passerat. Som tur hade jag is i magen och tacka nej och det blev Mora. Jag hade säkert inte överlevt all mygg och broms. Slalombackarna på orterna var också mycket flacka med undantag av Dundret i Gällivare.
Titta gärna på Resan längs älven Tornedalen https://www.svtplay.se/video/33297538/resan-langs-alven-tornealven

#7 Helena - 2022-06-29 12:59:08

Hej! Tack vare tips på fb hittade jag in här och Tack för så härlig inspirerande läsning! Lycka till nu sista dagarna!

#8 Björn - 2022-06-29 22:43:46

#Andreas, Thomas: Bromsarna och jag börjar försonas, vet nu hur jag ska tackla dem ... Faran för pilotstrejken är inte över, bara uppskjuten till på lördag (jag flyger på måndag).
#Ed: Tack, kan vara bra att veta inför nästa långlöp. KOnstigt nog har jag egentligen aldrig råkat ut för vattenbrist i Amerika.
#Jan: Nästan som Cash i "I have been everywhere"


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg