Kommentarer på Del 2 USA 2023: Utrustningen


En bra joggingvagn är den viktigaste utrustningen under ett coast to coast. Baby Jogger Performance 25th Anniversary väger bara 10 kg, har stora och smala 20"-hjul, är närmast outslitlig och en packåsna. Tyvärr tillverkas inte vagnen längre men jag har tre i stallet. (Arkivbild)

Det hänger på utrustningen. Den måste vara tipp topp under en coast to coast.

Planeringen är i full gång inför nästa coast to coast, det åttonde löpet över Amerika. Preliminär start blir den 5 maj 2023 och jag är ett knapptryck från att beställa en enkelbiljett till Portland i Oregon. Planen är att i stort sett springa samma rutt som under 2007, mitt första löp, alltså från den lilla kuststaden Florence vid Stilla Havet till Atlantstaden Virginia Beach i Virginia. Rena nostalgilöpet med andra ord. Därmed överger jag tanken på Boston Marathon i april, för dyrt och komplicerat.

Ett absolut krav på utustningen är att den måste vara i toppskick. Att springa med halvdana grejer under 100 dagar duger inte. Därför har jag börjat se över befintlig utrustning.

Joggingvagn

* Jag har ett exemplar i närmast nyskick. Men kan den förbättras något? Ja! Bakdäcken ska bytas ut mot något mer "punkteringssäkra" men lika lätta och smala som på originalet. Däcken håller normalt ett coast to coast så reservdäck behövs inte.

* Punkteringar är omöjliga att undvika. Därför behövs 3-5 reservslangar (byter slang i det fria och lagar på hotellet). Slangarna ska ha bilventil, inte racerveentil, så man kan pumpa på mackarna (i USA tar man ofta betalt för luften).

* Som vanligt får jag tillverka en stor skylt med texten COAST TO COAST och pryda den med amerikansk och svensk flagga, Nytt blir en text på sidan: World record holder- 8th run Den typen av skryt imponerar på amerikanen.

* Eventuellt går jag till en cykelverkstad och balanserar hjulen och sträcker ekrarna. Under några långlöp har jag råkat ut för att ekrarna varit på väg att losna, att själv sträcka är svårt. En fungerande handbroms är också viktig (nerförsbackarna i Wyoming är enorma, kommer vara uppe på över 3 000 meter).

Skor

Inga problem. Tar med mig tre par, alla av olika modell och gärna lite slitna. Kommer att behöva köpa 2-3 par längs vägen. Ibland får jag skor gratis eller med kraftig "löparrabatt".

Elektronik

Inte mitt specialområde. Men den utrustning jag haft har fungerat bra, nya grejer kan störa,

* Dator Tänkte först byta ut min bärbara dator (Surface window 8 Pro) till en Ipad för att få ner vikten med ca 1 kg. Webmaster avrådde dock eftersom en del funktioner inte skulle gå eller bli dyra att lägga in i Ipaden.

* Telefon Byta min ålderstigna Iphone? Nej, tyckte webmaster, bättre att köpa en ny längs vägen om den inte duger. Däremot kommer jag skaffa ett amerikanskt mobilabonnemang med någorlunda täckning i de kritiska delstaerna Oregon och Wyoming. Har studerat täckningskartor.

* GPS Min handhållna vattentäta Garmin Zumo 660 för navigering får hänga med igen. Ett nytt chip med senaste USA-kartan får dock köpas. Under mitt första coast to coast var det papperskartor som gällde och då blev det en del felspringningar, nu händer det "aldrig". Även Garmins cykelgps, som jag har på kärrans handtag, får hänga med, samma med löparklockan. Någon livtracking blir det däremot inte- skulle känna mig övervakad och det skulle heller inte lugna mina närmaste- jag bloggar ju dagligen och ringer ofta hem. 

* Kamera Har med mig samma vattentäta lilla modell som också kan spela in "film".

* Powerbank Tar med mig flera.

Kläder

Blir ett minimum, gäller hålla nere vikten på hela packningen som inte ska överstiga 10 kilo. Tyvärr väger elektroniken mycket med alla sladdar, adptrar mm. Eftersom jag bor på hotell kan jag tvätta ofta och det blir enbart snabbtorkande plagg, Tyvärr måste jag också ta med  mig lite campingutrustning och några vinterplagg.

Termos

Kyld dryck framför varm dryck är en oerhörd fördel. Tidigare har jag haft en större termos med tappkran som fyllts med krossad is från hotellet/restaurangen. Över isen har jag hällt Gatoradepulver. Det har funkat bra men helst skulle jag önska något kylelement men inte hittat något. Ska testa med kylfilt, typ för husdjur, runt termosen.

I nästa avsnitt tar jag upp frågan hur man kan planera en rutt.

----

Har nu fått mitt löp Smygehuk-Treriksröset noterat som ett FKT (fasted known time) i klassen self suported.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Bengt Ersson - 2022-08-18 19:40:45

Hej Björn!

Vilken trevlig läsning att kunna följa din planering.
Hoppas på ett lyckat race 2023.

Bästa hälsningar,
Bengt

#2 Lennart - 2022-08-19 10:41:46

Hjulen med normalt antal ekrar ser hållbarare ut! Antar att det är viktigt att ha hårt pumpade däck också, särskilt på smala. Så det rullar lättast. Luften försvinner ju ut genom ventilen ganska fort.

#3 Ed. - 2022-08-19 14:57:29

Byta/rikta hjulekrar är inte så svårt. Du behöver några extra ekrar i rätt längd, en tavelkrita och en ekernyckel (finns bla på Biltema).
0. Dra ut den gamla ekern, sätt in den nya
1. Snurra hjulet, med kritan lagd så att den precis touchar däcket där det buktar. Stoppa hjulet efter några varv. Gör detta på båda sidor däcket.
2. Du ser nu med kritmarkeringen var hjulet buktar. Vrid ekrarna med ekernyckeln 1/4 varv, åt rätt håll beroende på åt vilket håll det buktar, kring kritmarkeringen.
3. Stryk bort kritmarkeringen och upprepa hjulsnurret.
4. Dra åt/lossa ekrar baserat på markering 1/4 varv.
5. Upprepa tills du är nöjd.

https://www.parktool.com/en-int/blog/repair-help/wheel-and-rim-truing

#4 Lennart - 2022-08-19 17:10:51

Jag brukar hålla ut ett finger mot fälgen och se var hjulet stannar.

#5 Lennart - 2022-08-19 17:26:04

Som du säger, dra bara lite åt gången. Enkelt Björn.

#6 Björn - 2022-08-21 21:41:12

Förstår att ni är kunniga på det där med att balansera ett hjul. Vet inte om jag verkligen behöver göra det men skulle det vara så blir det hos ett proffs, kostar bara några hundra kr.
Det som jag verkligen skulle vilja få tips om är om det finns något litet och lätt elektriskt tillbehör som kan kyla dryck, typ omvänd doppvärmare eller kylstav.. Har sökt på nätet men inte hittat något.

#7 Strängby - 2022-08-22 08:43:18

Hej Björn! Det är jättekul att redan nu läsa om alla dina förberedelser och planering. Jag ser fram emot att följa hela resan ända från nu.
Jag har googlat lite om det du söker.
Det verkar svårt. Hittade denna tråd där det diskuteras om liknande.
Det bästa de kom fram till i tråden nedan var ?kylspray?.

https://forum.macworld.se/topic/138216-kylstav-kylkolv-kan-man-tillverka-det/

Sedan finns det ju kylstavar som är avsedda för vin flaskor. De ska man dock frysa i frysen först. De är inte elektriska.
Se exempel nedan:

https://www.fruugo.se/vinkylare-3-i-1-rostfritt-stal-vinflaska-kylare-pinne-snabb-isfri-vinkylstang-med-luftare-och-halle-perfekta-vintillbehor-gif/p-92014460-192797117?language=sv&ac=croud&gclid=Cj0KCQjwr4eYBhDrARIsANPywCiiKi5mkSNzdAbJl6okZN02np6SGj3_138e57XbZDycZROpPldyGKQaAiOPEALw_wcB

#8 Thomas Eriksson - 2022-08-22 09:36:23

Intressant. Har ofta undrat,- hur fasiken klarar man ett sådant långlöp som coast to coast rent praktiskt. Nu får jag svaret, bra

#9 Ed. - 2022-08-22 10:38:23

Vill du ha kylt vatten snabbt kan du köpa en sodastream och kolsyrepatroner. Då blir det också bubbligt. En billigare variant är att klä vätskebehållaren med yllefilt som du håller fuktig. När vätskan avdunstar blir det kallare i vätskebehållaren.

#10 Björn - 2022-09-06 17:59:23

Det blir nog det senare alternativet, en kylfilt.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg