Kommentarer på Hela kroppen rister han med ändan den står stilla


Kvalitetsträning tillsammans med en löpargrupp i Kista. För att försöka bli lite snabbare har jag också börjat springa allt mindre med joggingvagn.

Det fanns en tid då 5 minuter per kilometer var mitt normala joggingtempo. Idag klarar jag inte ens det tempot på tävling.

De två senaste resultaten från parkrun 5 km talar sitt tydliga språk: 26,42 i Hagaparken i förra veckan och idag 26:23 vid Lillsjön (Kungsängen). Det innebär 5:20 resp 5:16 minuter per km. Tycker man ”borde” ligga på 25 minuter.

Ingen av banorna är dock särskilt snabb. Mest jobbig upplevde jag den nya banan i Kungsängen som gick på mjukt skogsunderlag och bestod av ett antal småbackar. Trevligt, tycker säkert många men gamla sträckningen var något mer lättsprungen, gick mycket på asfalt- perfekt för karbonskor!

En tröst var att min tid i Kungsängen, trots en blygsam placering, var den bästa i loppet åldersomräknat. Någon invänder kanske att det är helt naturligt att man blir långsammare för varje år. Ja, så är det. Tittar man på parkrunresultaten rör det sig om en försämring med 4-5 minuter de senaste fem åren. Det trista är dock att jag också tappat mot mina jämnåriga konkurrenter. Åldersgraderingen är avslöjande: 2017 ca 80 % mot i år ca 70 %.

Det fanns också en tid då jag "aldrig" blev omsprungen. Nu springer de flesta om mig. Ser ut som om dom studsra fram och förstår inte varför jag står stilla. Annat var det för 15-20 år sedan, då sprang ”ingen” om mig på joggingrundorna. Och hände det var det nästan alltid någon som plötsligt ökat tempot för att sedan krokna. Minns att jag brukade tänka; jag fortsätter i mitt tempo, om fem minuter är jag förbi. Och det var jag!

En liten tröst är också att när jag har flyt, känns det ändå som om det går fort. Då verkar åldern sakna betydelse. Och uthålligheten tycks i stort sett bestå. 

Starten i Lillsjön parkrun har precis gått. Delvis skymd i bild men här ligger jag trea i loppet . . .  Foto: Parkrun

Målen sub 4 timmar på maran i år och 1.45 på halvmaran ligger fast. Tror mig ha märkt att de senaste veckornas kvalitetsträning ändå haft en viss effekt men just nu känns målen avlägsna.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Axel - 2022-08-29 09:41:25

Hej Björn! Jag är på jakt efter en bra vagn som gör att jag kan ut och springa med dottern. Hur tycker du att Babyjogger performance står sig mot dom nyare Thule Glide 2 exempelvis?

#2 Björn - 2022-08-29 13:22:18

Tämligen likvärdiga vagnar. Om barnet får bestämma gissar jag att Thule vinner med något bättre komfort. Men om löparen bestämmer blir det en begagnad Baby Jogger 25th Anniversary (tillverkas inte längre). Att Thule ändå är en mycket bra löpvagn, även för äventyrslöparen med mycket packning, visade Pete Kostelnick (mannen med hastighetsrekordet på ett coast to coast) när han häromåret sprang med en Thule från Alaska till Florda. Själv väljer jag dock en Baby Jogger- bättre packmöjligheter, väsentligt större hjul (3 stora 20" mot Thules 2 st 18" och ett 16", dessutom är Baby Jogger dryga kilot lättare och med regnskyddet på blir den "aerodynamisk".

#3 Jan-Olof - 2022-09-01 11:55:10

Har samma erfarenhet att numera bli omsprungen på mina löparrundor. Det får man ta med ett leende. Vad använder du för underlag för åldersomräkning av tider? Det jag använder slutar vid 69 år, och snart behöver jag mer än så?

#4 Björn - 2022-09-02 09:27:24

På parkrun räknar dom om resultaten- där blev mina 26:23 på 5 km 70,63 procent. Annars finns det mängder av olika omräknare på nätet, använder bl a den här:
https://runbundle.com/tools/age-grading-calculator

#5 Elljussparisverige. - 2022-09-14 06:24:10

För någon månad sedan filmade jag några sekvenser från ett intervallpass på banan.
I mitt huvud såg jag lätta steg och när jag kikade på filmsekvensen fick jag svart på vitt.

#6 Björn - 2022-09-15 11:11:59

Kul idé, någon annan som filmade? Fick jag se en film på mig själv skulle det nog få motsatt effekt. Jag brukar ha en förskräcklig löpstil.

#7 Elljussparisverige. - 2022-09-15 14:00:34

Är du ensam kan du kan rigga upp mobilen vid starten om du springer intervaller på en löparbana. Tryck på play och du får de sista 50 metrarna på intervallen förevigade, brukar inte bli någon vacker syn men du får koll hur kroppen rör sig och den stilen kan du sedan förbättra när du springer nästa intervall.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg