Kommentarer på Dag 61: Skäms fina golfklubben!


Fina golfklubben som vägrade att  ta emot en hungrig och törstig löpare. "Vi har våra regler".

Mitt på dagens annars så ödsliga löpsträcka låg en golfklubb med restaurang. Perfekt att där stanna till för lunch men var det öppet? Ringde därför och fick ett överraskande och oförskämt svar.

Golfklubben var privat och sådana kan i Amerika vara mycket exklusiva. Minns mitt första riktigt långa löp i Amerika (Chicago-New Orleans) då jag i Mississippi med svår vätskebrist stannat till vi vid en golfklubb för att få något att dricka. Det fick jag men så nedlåtande kommentarer och blickar har jag aldig fått, betraktades som en luffare som snabbt skulle försvinna.

När jag nu ringde den här privata klubben tog jag dock för givet att jag skulle vara välkommen. Jodå, dom hade öppet den 3 juli, dagen för USA:s nationaldag.

-Är du medlem?

Jag förklarade vem jag var, att jag sprang tvärsöver amerika, att det skulle vara stor hjälp om jag kunde äta där men medlem, nej det var jag ju inte.

-Det här är en privat klubb, den är bara för medlemmar.

-Men kan ni inte göra eett undantag för mig? försökte jag.

-Nej, vi har våra regler.

-Då vill jag att du frågar din chef, sa jag.

Efter att ha väntat några minuter försvann samtalet. Jag ringde upp igen och fick beskedet:

-Nej, vi gör inga undantag. Ledsen.

Lea Dickerson, chef för golfklubben, hade en rätt kryptisk förklaring till varför man först vägrade att släppa in mig. Men väl på plats var hon hur vänlig som helst.

Jag blev alldeles paff. Det här skulle nog bara kunna hända i Amerika, knappast i Europa där den privata äganderrätten inte hävdas lika starkt. Nåväl, jag sprang vidare och väl framme vid  golfklubben verkade ryktet redan ha nått medlemmarna. En var beredd att på stående fot ge mig 50 dollar men jag tackade nej. Jag har plenty av både det ena och andra, förklarade luffaren.

Sedan kom klubbens chef ut.

-Jag är oerhört ledsen. Det var så mycket folk när du ringde och vi var stressade, förklarade hon. Du är välkommen in och äta och fylla på dina flaskor.

Helomvändning alltså. Men ”ursäkten” verkade inte riktigt trovärdig. Inne i klubbhuset satt flera golfare och drack öl, andra åt en hamburgare. Själv försvann jag rätt snabbt, kände ingen större gemenskap i detta sällskap där bara en av tio golfare går mellan de 18 hålen, alla andra tar golfbilen. Och så hörde jag det vanliga skämtet:

-Jag klarar inte ens springa till bilen. . .

Paret Jayne och Joe åkte iväg och köpte kall Cooke till mig.

Lite senare mötte jag paret Jayne och Joe, raka motsatsen till golfarna. Nyfikna, sportiga och vänliga och dom undrade om jag behövde något. Skojade om att en kall Cooke skulle sitta fint. Just den drycken hade dom inte i bilen men återkom snart med en stor Cola.

-Vad skulle du ha gjort i mitt ställe? frågade jag Jayne.

-Jag skulle ha bett en medlem ta in mig som gäst, skrattade hon.

Korsar mäktiga Missouri River, Amerikas längsta flod. Egentligen är det en biflod till Mississippifloden.

Ett gläddjehopp vid delstatsskylten till Iowa. HÄR min rutt genom Iowa.

Dagens distans till Glenwood, IA: 49 km

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Klas-Peter Suneson - 2023-07-04 08:43:22

Ja, här hemma är det redan den 4 juli. Blåsigt och kallt med regnbyar som kommer ganska tätt. Ja, det är för en svensk ganska konstigt att inte kommersen på restaurangen är öppen för alla. Medlemmarna kan gynnas på annat sätt. Sannolikt är det lätt att bli av med jobbet, om man inte följer satta regler. Här hemma är det något lättare. Men som Du nämner, vänligheten visade sig utanför golfklubben, så låt det bli udda vare jämt.
Keep on running

#2 Lennart - 2023-07-04 08:56:15

Otroligt va givmilda folk är! Och 50 $ rakt av!

#3 Anders Fåglefelt Fåglum - 2023-07-04 09:08:45

Passerar du Boone ?

#4 Maths - 2023-07-04 09:09:04

Bra att de tänkte om, men inte bara i staterna det kan vara snobbigt på golfklubbar, finns flera privata slutna klubbar i Sverige. Hans Werthén hade nog en poäng om golf.

#5 Lennart - 2023-07-04 13:22:12

Jag ser att du inte tycks använda sockar. Är det en fördel alltså ?!

#6 Anonymous - 2023-07-04 13:45:46

Hello Bjorn. You seem to leave out critical pieces of information. For example, when you had asked the club over the phone to eat at their establishment, you were denied due to the club being exclusive. Once denied, you blackmailed the club and told them you would write nasty reviews of the club if they didn't let you eat. For those who are not from America; private golf clubs, such as this one, require large fees in order to be private and exclusive to the people that pay them. We gladly let you into the club once you arrived, yet you still put down our patrons since they aren't like you. Also, we celebrate the holiday on the 4th of July rather than the 3rd. Good luck the rest of your way, but your inappropriate slander of the golf club after having blackmailed them on the phone and via email to the manager will leave a salty taste in our mouths about Bjorn.

#7 Björn - 2023-07-05 05:04:45

#Anders: Nej. Rutten i Iowa finns i bildtexten, sista bilden denna sida.
#Maths: Visste inte att vi också har golfklubbar som kanske uppträder lika oförskämt mot icke medlemmar.
#Anonymous: Blackmail and slander are wrong words, criticism is the right word. I am a former journalist and do not write anonymously like you. Formally, you have done nothing wrong, just been inhospitable and the public has a right to know that.
#Strängby: Som journalist ska man inte utnyttja sin egen ställning, heter det i de pressetiska reglerna. Här bröt jag mot dessa (fast jag är ju inte verksam journalist längre).
#Lennart: Jodå, jag har alltid strumpor i skorna (lågt skurna, tyvärr). Och fötterna är alltid insmorda med vaselin.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg